2/11/14

Όλοι την Δευτέρα 3 Νοέ. στις 8:30μμ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς


ΚΑΛΕΣΜΑ
Μετά από πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης
Καλαμαριάς, την Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Καλαμαριάς θα συζητηθεί, ως τακτικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, το θέμα:
"ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΑΝΕΡΓΙΑΣ  ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ  ΑΜΕΣΩΝ  ΜΕΤΡΩΝ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ".
 Για να  απαιτήσουμε,  εδώ και τώρα, να δοθούν άμεσες λύσεις ανακούφισης στα
λαϊκά προβλήματα.
Για να καλέσουμε  το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς να αποφασίσει και να
στηρίξει  μέτρα άμεσης ανακούφισης των ανέργων και των φτωχών λαϊκών
οικογενειών.
Όλοι την Δευτέρα 3 Νοέμβρη στις 8:30μμ  στη συνεδρίαση του Δημοτικού
Συμβουλίου Καλαμαριάς ( πλατεία Σκρα, Καραμαούνα 1)
Γιατί  είναι απαράδεκτο να καλλιεργείται στο λαό η μείωση  των απαιτήσεών
του, να  συνηθίσουμε δηλαδή   να ζούμε με ψίχουλα!
Γιατί η δουλειά είναι δικαίωμα!




ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΑΝΕΡΓΙΑΣ  ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ  ΑΜΕΣΩΝ  ΜΕΤΡΩΝ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ.

Καθημερινό θέμα συζήτησης σε κάθε οικογένεια αποτελεί η ΑΝΕΡΓΙΑ. Σήμερα οι άνεργοι κοντεύουν το 1,5 εκατομμύριο. Η ανεργία τσακίζει κόκαλα και γι αυτό από την Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, από την ΕΕ και από όσους εμπνέονται από την πολιτική και τα « οράματα» της ΕΕ εκφωνούνται συχνά σπαραξικάρδιοι λόγοι και παραπλανητικές εξαγγελίες δήθεν για τη αντιμετώπισή της.
  Το φαινόμενο της ανεργίας είναι παλιό (βεβαίως διογκώθηκε την περίοδο της κρίσης!) και γι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως προσωρινό καιρικό
φαινόμενο,  «μπόρα είναι, θα περάσει». Συνιστά στοιχείο της φύσης του καπιταλισμού, θα βασανίζει τους εργαζόμενους για όσο διάστημα το βάρβαρο αυτό εκμεταλλευτικό σύστημα θα συνεχίζει να υπάρχει και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με τις σωστές ή λαθεμένες επιλογές των εργαζομένων ή τα πολλά ή λίγα προσόντα τους. Συνοπτικά :
    α ) Η ανεργία αυξάνεται  γιατί το κεφάλαιο επενδύει σε τομείς όπου εκτιμά ότι έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού. Έτσι οι επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις, τις μεταφέρουν αλλού όπου τα μεροκάματα είναι φθηνότερα (ας είναι καλά οι 4 ελευθερίες της ΕΕ!!) ή επενδύουν σε άλλους τομείς όπου κερδίζουν περισσότερα, καταστρέφοντας έτσι επιστημονικό και εργατικό δυναμικό.
    β ) Οι άνεργοι αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία για το κεφάλαιο προκειμένου να συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα και όσων εργάζονται.
    γ ) Τα μονοπώλια, για να επικρατήσουν στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγικότητας και την εντατικοποίηση της εργασίας. Έτσι χρησιμοποιούν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα , τα οποία αντί να οδηγούν στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, αξιοποιούνται μόνο για να πετάνε τους εργαζόμενους εκτός παραγωγής.
  Σήμερα, στην ανεργία του 26,7% στο γενικό πληθυσμό και του 58% στους νέους μέχρι 25 χρονών, προστίθενται το 1.000.000 εργαζόμενοι απλήρωτοι για έως και 12 μήνες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με κουπόνια αγοράς προϊόντων και διαμορφώνεται έτσι ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τα λαϊκά στρώματα. Και ενώ οι 7 στους 10 εργαζόμενους παίρνουν μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ, οι 4στους 10 κάτω από 640 ευρώ, το 51% των νέων συμβάσεων είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης με μισθούς κάτω από 500 ευρώ, η μαύρη εργασία , εργασία χωρίς δικαιώματα, έφτασε το 40 %, συνθήκες δηλ. που έχουν εξαθλιώσει τους εργαζόμενους,  η Κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας λόγω «πλεονάσματος». Όμως το μόνο ορατό πλεόνασμα είναι το πλεόνασμα των ανέργων.
Βεβαίως η ανεργία δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό. Και στην «Ευρώπη των λαών» πάνω από 26 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι, δηλ. όσο είναι ο πληθυσμός της Σουηδίας, της Δανίας, της Φιλανδίας και της μισής Ελλάδας μαζί.
  Όμως η Κυβέρνηση έχει λόγους να «καμαρώνει» για την πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα. Η Ελλάδα  το 2013 α) αναδείχτηκε  η χώρα με το β΄ αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη και β) ανέβηκε 10 θέσεις στη διεθνή λίστα για την ανταγωνιστικότητα, δηλ, το μεγάλο κεφάλαιο παίζει τώρα με καλύτερους όρους  στις διεθνείς αγορές.
Έτσι αναδεικνύεται  καθαρά ο ταξικός χαρακτήρας της επίθεσης που δέχτηκε η εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια καθώς και οι ευθύνες όσων ταυτίζονται, υποστηρίζουν και εφαρμόζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

  Αξιοποιώντας τα μεγάλα ποσοστά  ανεργίας των νέων και των  γυναικών, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της ΕΕ εφαρμόζει προγράμματα δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας με απώτερο στόχο να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη έχουν διαμορφώσει. Τα προγράμματα κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας διάρκειας λίγων μηνών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν λύνουν αλλά ανακυκλώνουν τη φτώχεια και τη μιζέρια. Αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται τη δημιουργία σε 2 χρόνια 300.000 θέσεων εργασίας,  το μόνο που εξασφαλίζει είναι ολιγόμηνη κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, αφού δεν εγγυάται τη σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Δηλαδή  φέρνει από άλλη πόρτα το «μισή δουλειά - μισή ζωή» και καλεί τα νέα παιδιά, που παραδομένα σε πλάνες και αυταπάτες κυνηγούν χαρτιά που πιστοποιούν δεξιότητες, να συμβιβαστούν, να θεωρούν φυσικό να παίρνουν 300 έως 500 ευρώ σε μόνιμη βάση και εν τέλει να θεωρούν την εξαθλίωση ως αυτό που τους αξίζει και δικαιούνται. Ο καυγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα κάνει καλύτερη «διαχείριση» του συστήματος, δηλαδή ποιος θα δώσει περισσότερα ψίχουλα στο λαό.

Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Εγγύηση για τη Νεολαία", "Πρωτοβουλία για την ανεργία των Νέων", "Συμμαχία για τη Μαθητεία", καθώς και τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα στα κράτη - μέλη της, δεν έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, αλλά την ενίσχυση των μονοπωλίων με επιδοτήσεις, δωρεάν εργασία, απλήρωτη μαθητεία, ένταση στο έπακρο της εκμετάλλευσης των νέων.
Η ανησυχία αστικών κυβερνήσεων, ΕΕ και όλων των κομμάτων που την υποστηρίζουν, για την ανεργία των νέων είναι υποκριτική και προσχηματική. Τα ευρωενωσιακά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας δε στοχεύουν στην ανακούφιση των άνεργων νέων που αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας και την ιατρική περίθαλψη. Αντίθετα, δίπλα στην παραπέρα χρηματοδότηση των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα, επιδοτούν τις επιχειρήσεις και με δωρεάν εργασία προωθώντας μεγαλύτερη μείωση των μισθών, επέκταση της ελαστικής απασχόλησης.
Η ψευτοκατάρτιση, η απλήρωτη μαθητεία, το σύνολο της εκπαίδευσης, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, παράγει μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ευέλικτο στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, περιπλανώμενο από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα. Γιατί το φθηνό εργατικό δυναμικό είναι πρώτη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Στους Δήμους, η μόνιμη και σταθερή δουλειά αντικαθίσταται σταδιακά από διάφορες μορφές ευέλικτης εργασίας. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις έργου, με μαθητεία, με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με εθελοντές, με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με κοινωφελή εργασία. Την ίδια στιγμή  οι Δήμοι καλούνται, στα πλαίσια της υλοποίησης του Καλλικράτη και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2018, να μειώσουν «λειτουργικού τύπου δαπάνες», να «βελτιώσουν την εισπραξιμότητα ιδίων εσόδων», σημειώνοντας «οικονομικές επιδόσεις».
 Αυτό   στην πράξη σημαίνει : ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας, υποβάθμιση δομών και υπηρεσιών, απολύσεις. Με λίγα λόγια, περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων του λαού και «τάϊσμα» του θηρίου που λέγεται ανεργία.
Αυτές οι πολιτικές, που  εκφράζονται και υλοποιούνται και από την διοίκηση του Δήμου μας, με την υποκριτική λογική του «αναγκαίου κακού, για να κρατηθεί όρθιος ο Δήμος», δεν έχουν καμία σχέση με τα όνειρα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών, των νέων, των λαϊκών οικογενειών.
Η ανεργία και η φτώχεια δεν ξορκίζονται ούτε με λόγια, ούτε με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε περιορίζεται στα  συσσίτια και τις ελεημοσύνες.
Είναι απαράδεκτο να καλλιεργείται στο λαό η μείωση  των απαιτήσεών του, να μάθουμε δηλαδή  να συνηθίσουμε να ζούμε με ψίχουλα!  

   Για τη Λαϊκή  Συσπείρωση, η ανεργία δε μπορεί να λυθεί στα πλαίσια ενός δρόμου ανάπτυξης όπου την κυριαρχία έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Μόνιμα και σίγουρα το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί σ ένα σύστημα όπου ο λαός θα έχει στα χέρια του την οικονομία, τους πόρους, τις υποδομές και απελευθερωμένος από κάθε είδους δεσμεύσεις θα σχεδιάζει την παραγωγή προς όφελός του. Μέσω ενός κεντρικού σχεδιασμού και μακριά από τα καπιταλιστικά κέρδη οι αναπτυξιακές δυνατότητες και ότι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη εργασία θα υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό θα γίνει σε μια άλλη κοινωνική οργάνωση όπου ο λαός θα  έχει την εξουσία, οι εργάτες σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, με κοινωνικοποιημένα  τα μονοπώλια και όλον το φυσικό και παραγόμενο από το λαό πλούτο, με έξοδο από την Ε.Ε και μονομερή διαγραφή του χρέους.

  Συγχρόνως όμως καλούμε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από το καπιταλιστικό σύστημα να ορθώσουμε όλο μαζί ένα τείχος αντίστασης, σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής και να γυρίσουμε την πλάτη σε κάθε είδους μεσσίες, παλιούς και νέους. Καλούμε τους νέους των λαϊκών στρωμάτων στην πάλη για σταθερή, μόνιμη εργασία με δικαιώματα, κόντρα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους

   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα να δοθούν άμεσες λύσεις ανακούφισης στα λαϊκά προβλήματα. Και οι λύσεις θα βγουν μέσα από αγώνες, με δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης,  από έναν λαό οργανωμένο, ενωμένο και αποφασισμένο να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται, ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
 Γιατί η δουλειά είναι δικαίωμα!

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς να αποφασίσει και να στηρίξει τα μέτρα άμεσης ανακούφισης των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών:

 Ουσιαστική προστασία των ανέργων!
Απαιτούμε:
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και άλλων επιδομάτων (επίσχεση κλπ.), επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.


Ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους!
Διεκδικούμε:
  • Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Πλήρης απαλλαγή των δημοτικών τελών για οικογένειες με άνεργα μέλη.
  • Κατάργηση τροφείων σε οικογένειες ανέργων και σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν φοίτηση παιδιών ανέργων οικογενειών και οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στις σχολές του Δήμου (Σχολή Χορού και Ωδείο).

Αγωνιζόμαστε για μόνιμη σταθερή εργασία και προσλήψεις
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που κάνουν πάρτι στις πλάτες των ανέργων.

Για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ!
  • Μισθό από τον πρώτο μήνα. Να πληρώνονται κάθε μήνα κανονικά.
  • Πληρωμή όλων των επιδομάτων, υπερωριών, της νυχτερινής εργασίας.
  • Καταβολή επιδόματος ανεργίας μετά το τέλος των προγραμμάτων.
  • Δωρεάν μεταφορά με δωρεάν κάρτα για τις συγκοινωνίες προς και από τη δουλειά τους.
  • Άδεια 2 μέρες το μήνα.
  • Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω προγραμμάτων σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων.
  • Καμία παραχώρηση ή ενοικίαση εργαζόμενου από άλλους φορείς πέρα από αυτούς που προσλήφθηκαν.
  • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.

    
Οι δημοτικοί σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς


       Βικέντιος Αντωνάκης

          Λεμονιά  Ντιντή