Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα κενά σε εκπαιδευτικούς και τις χαμένες διδακτικές ώρες στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Κενά εκπαιδευτικών και χαμένες διδακτικές ώρες στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Γι’ ακόμη μια χρονιά, διαψεύδονται οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, για εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικούς, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.
Άλλωστε, μηδενικοί ήταν και φέτος οι μόνιμοι διορισμοί, ενώ  μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Επιπλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά είκοσι περίπου χιλιάδες και στην Πρωτοβάθμια κατά δέκα χιλιάδες.
Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης, είναι οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες στα Γυμνάσια και Λύκεια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Ήδη κλείνουν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπάρχουν περίπου 90 κενές θέσεις καθηγητών, γεγονός που σημαίνει ότι χάνονται σχεδόν 1.800 ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα. Τα κενά εντοπίζονται στις ειδικότητες της αγγλικής γλώσσας, της οικιακής οικονομίας, των καλλιτεχνικών, της μουσικής, των οικονομικών, της πληροφορικής και της θεολογίας.
Αντίστοιχα κενά σημειώνονται και από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με κενά σε 33 καθηγητές, που αντιστοιχούν σε περίπου 640 χαμένες ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς εντοπίζονται στις ειδικότητες φιλόλογοι μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί-μηχανικοί, γεωλόγοι, μουσικοί, μηχανολόγοι και ηλεκτρονικοί, καθώς και τεχνολόγοι τροφίμων και διατροφής.
Μαθητές, και γονείς, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων και αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών. Σύμφωνα όμως με την κυβέρνηση τα σχολεία και φέτος θα λειτουργήσουν με επάρκεια, όχι όμως και με πληρότητα καθώς χρήματα για την εκπαίδευση δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες σε βάρος των μαθητών των λαϊκών οικογενειών στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
·        Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.


Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: