30/1/15

Ανακοίνωσή της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο μετρό.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο μετρό της πόλης αναφέρει:













Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης το ΠΑΜΕ καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, νεολαίας για την ανάκληση των απολύσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο.

Καμία αναμονή!!!

Την ώρα που τα προβλήματα των εργαζομένων παραμένουν, ο βραχνάς της απόλυσης είναι πάνω από τα κεφάλι τους, παλιές και νέες κυβερνήσεις καλλιεργούν την αναμονή και τη μετάθεση των προβλημάτων για ακόμα 20 μέρες, με το αίτημα της διαβούλευσης για ομαδικές απολύσεις να
παραμένει.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης να μην αναγνωρίσουν και να μη δεχθούν καμία απόλυση, να απαιτήσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, με πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους.

Οι υποσχέσεις επαναπρόσληψης είναι "αέρας κοπανιστός". Στην καλύτερη περίπτωση αφορούν λίγους, για λίγο χρόνο, με μισθούς και δικαιώματα πετσοκομμένα. Η διαβούλευση που προηγήθηκε με την εργοδοσία με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΕΚΘ και του σωματείου στο ΜΕΤΡΟ επιβεβαίωσε τη θέση του

ΠΑΜΕ, οδηγώντας σε καταστροφικά αποτελέσματα, με τις απολύσεις που προηγήθηκαν, με τις 50 νέες απολύσεις που ανακοινώνονται την Παρασκευή 30/1.

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόλις το 50% του έργου, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έχει εξαντληθεί και η εργολαβική κοινοπραξία -με βάση δικαστική απόφαση- αποχωρεί, απαλλασσόμενη από κάθε ευθύνη, έχοντας κερδίσει πολλά εκατομμύρια και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα.

Αυτό που μεθοδεύεται είναι η συνέχιση του έργου από τους ίδιους και νέους "εθνικούς" εργολάβους. Εκβιάζουν για περισσότερα κονδύλια και κέρδη, απαλλασσόμενοι πρώτα απ’ όλα από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Ο τρόπος ανάθεσης ("μελέτη - κατασκευή") με την επιμήκυνση του χρόνου κατασκευής και τις συνεχείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού ήταν ο τεχνικός τρόπος για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη τους.

ΝΑ ΠΟΙΟΣ και ΓΙΑΤΙ κλείνει τις επιχειρήσεις. Όχι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους.

Το ΜΕΤΡΟ, ΑΝ και ΟΠΟΤΕ κατασκευαστεί, θα πάρει ακόμα χρόνια. Θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία, θα το πληρώσουν "χρυσάφι" οι εργαζόμενοι στο έργο και οι κάτοικοι της πόλης που θα κληθούν με υψηλή τιμή εισιτηρίου, με φόρους τοπικούς ή γενικούς να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τους κατασκευαστικούς ομίλους, καθώς το κόστος θα εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο.

ΝΑ ΠΩΣ δημιουργούνται ελλείμματα και χρέος που πληρώνει ο λαός με αίμα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν ανυποχώρητη στάση.

Καμιά αναμονή, η λύση είναι η οργάνωση της πάλης.

Ανάκληση όλων των απολύσεων.

Καμία νέα απόλυση.

Διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Άμεση ολοκλήρωση του έργου χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του».