28/3/15

Δελτίο Τύπου για την συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών- καθαριστών των Δημοσίων Σχολείων

Η ΟΓΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των καθαριστριών των Δημόσιων Σχολείων που εργάζονται ως συμβασιούχες (σύμβαση έργου). Όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Περιφερειακών και Δημοτικών διοικήσεων, βρίσκονται συνεχώς στην ανασφάλεια της ανανέωσης της σύμβασής τους, η οποία λήγει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων με τους μισθούς - «ψίχουλα» -που παίρνουν με μεγάλη καθυστέρηση- δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ίδιων και των παιδιών τους σε διατροφή, σε θέρμανση, ρεύμα, ενοίκια και λογαριασμούς, σε Υγεία- Πρόνοια, Παιδεία.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών των Δήμων, αφού πρώτα μεθοδεύτηκε η απαξίωσή τους: από την καθαριότητα μέχρι τους παιδικούς σταθμούς, υπηρεσίες πρόνοιας. Προετοιμάζεται εδώ και καιρό η ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων σε εταιρίες καθαρισμού και συνεργεία Είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της καθαριότητας θα μεταφερθεί στις πλάτες των νέων μητέρων, της λαϊκής οικογένειας.
Δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία των παιδιών μας όταν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα υπογράφουν σύμβαση με τους Δήμους, πληρώνονται ανάλογα με τις αίθουσες και την ίδια στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν καθαρίστρια κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
Δε παζαρεύουμε την υγεία των παιδιών μας! Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων:
·      Καμία απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα, ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο.
·      Μαζικές προσλήψεις καθαριστών- καθαριστριών για καθαρά σχολεία
·      Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη σταθερή δουλειά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
·      Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
·      Κανένα συνεργείο καθαριότητας μέσα στα σχολεία
·      Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών.

Αθήνα, 17/3/2015
Το Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                   της ΟΓΕ