9/3/15

Οι «προκλητικοί» άνεργοι του Δήμου Καλαμαριάς

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Η διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς, δια του εντεταλμένου συμβούλου αθλητισμού,  καταθέτει την Δευτέρα 09/03 πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αναπροσαρμογή του αντίτιμου εισφοράς των αθλούμενων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο υποστηρίζοντας πως οι άνεργοι του Δ. Καλαμαριάς «πολλές φορές προκαλούν το κοινό αίσθημα….δημιουργώντας μεγάλη οικονομική απώλεια για το Δήμο».
Ισχυρίζονται πως υπάρχουν άνεργοι κατ’  επιλογή γιατί «δεν έχουν ανάγκη να εργαστούν» και οι οποίοι καταχρώνται την ιδιότητα τους για δωρεάν άθληση. Με αυτά τα ιδεολογήματα  προτείνουν  την καταβολή αντίτιμου για όσους δεν έχουν κάρτα ανεργίας  σε ισχύ  και  το συνολικό δηλωθέν εισόδημα (εκκαθαριστικό, με όποια τεκμαρτά εισοδήματα αυτό περιλαμβάνει)  ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. (παρεμπιπτόντως, ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Μπακογλίδη ότι ο παππούς που προσφέρθηκε να πληρώσει ένα συμβολικό ποσό, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, μάλλον είναι ο ίδιος με αυτόν που προσφέρθηκε να δώσει τη σύνταξη του στον κ. Γ. Παπανδρέου!)
 Η πρόταση αυτή έρχεται βέβαια μετά από άλλες αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου να συνεχίσει να επιβάλλει αντίτιμα  στη Δημοτική Σχολή Χορού και στο Δημοτικό Ωδείο και σε παιδιά ανέργων, απορρίπτοντας σχετική πρόταση για απαλλαγή τους σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Η δημοτική αρχή που υποκριτικά «μείωσε» τα δημοτικά τέλη, διατηρώντας  τα παρ’ όλα αυτά αυξημένα και δυσβάσταχτα για την μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, πλήττει και   αυτή την φορά τις οικογένειες των ανέργων, εισηγούμενη ένα ακόμη  αντίτιμο χρήσης, και καθιστά ανταποδοτικό το δικαίωμα στον αθλητισμό. Φαίνεται ότι θεωρούν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό πολυτέλεια για τους ανέργους και τα παιδιά τους και όχι δικαίωμα. Εν έτη 2015, όπου οι άνεργοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, η Δημοτική αρχή θα έπρεπε να βάλει στην ημερήσια διάταξή της μέτρα προστασίας αυτών και να μην ψάχνει να βρει τρόπους να επιδεινώσει την ήδη δεινή τους κατάσταση.
Η επιτροπή ανέργων Καλαμαριάς πιστεύει πως η άθληση είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, και φυσικά και των ανέργων. Δεν αποτελεί είδος πολυτελείας, ούτε «δευτερεύουσα επιλογή». Στην τελική, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός δεν πρέπει να έχουν το ρόλο εμπορεύματος αλλά να είναι κομμάτι της καθημερινότητας, της διαπαιδαγώγησης κάθε ανθρώπου χωρίς «εισοδηματικά κριτήρια».
Η επιτροπή ανέργων καλεί το λαό της Καλαμαριάς να μην αποδεχθεί  την καινούργια αφαίμαξη που της ετοιμάζει είτε η κυβέρνηση είτε η Δημοτική αρχή. Διεκδικούμε:
-          Πλήρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πρόσβαση όλων των ανέργων σε κάθε Δημοτική δομή που σχετίζεται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
-          Απαλλαγή των ανέργων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη.
-          Δομές αθλητισμού και πολιτισμού, με πλήρη στελέχωση, και κατάλληλο, επαρκές και μόνιμο  προσωπικό.