18/3/15

Ενάντια στη μείωση προσλήψεων στους δήμους

Μια απαράδεκτη εγκύκλιος με μνημονιακή σφραγίδα υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων. Οι προσλήψεις αυτές, μάλιστα, θα είναι για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της "περιστολής των κρατικών δαπανών".
Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο νόμο 3833/2010, με τίτλο «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο) και στο νόμο 4093/2012, «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», τους δύο, δηλαδή,
μνημονιακούς νόμους που έφεραν και πέρασαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα.
Έτσι, το υπουργείο της «αριστερής κυβέρνησης», επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους ζητά τον περιορισμό των προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με σύμβαση έργου κατά 10%. Περιορίζει με αυτό το τρόπο ακόμα περισσότερο αναγκαίες θέσεις εργασίας που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και υποστηρίζουν άμεσα τα λαϊκά στρώματα. Δεν πρόκειται δηλαδή για τον περιορισμό θέσεων «έκτακτου προσωπικού» όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Συνεχίζεται μ’ αυτό τον τρόπο η ομηρία των συμβάσεων, της πολιτικής εκδούλευσης πάνω στα εργασιακά, πράγμα το οποίο είναι αντιδραστικό και δεν υλοποιεί κατά κανένα τρόπο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά ο υπουργός Ν. Βούτσης στο πλαίσιο των επαφών του με την ΚΕΔΕ, όταν μιλούσαν για επάνδρωση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς καταδικάζει αυτή την πολιτική η οποία συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα λαϊκά στρώματα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτάσσει την ανάγκη της πάλης για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου μας με μόνιμο προσωπικό, με θέσεις δηλαδή εργασίας που θα έχουν πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η δαπάνη αυτή πρέπει να καλύπτεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις όποιες πολιτικές μείωσης των κρατικών  χρηματοδοτήσεων, προκειμένου  να πάμε στη λογική της ανταποδοτικότητας. Η κυβέρνηση, όταν ακολουθεί τέτοιους δρόμους, θα μας βρίσκει απέναντί της.


Μάρτης 2015