Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΣΘ: Ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί η δωρεάν μεταφορά και η διαγραφή προστίμων, παρά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚΕρώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου με θέμα την άμεση εφαρμογή της απόφασης για διαγραφή διοικητικών προστίμων και δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι από τις 30 Ιούνη είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β' 1293 απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διαγραφή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με την απόφαση, «οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς... Διαγράφονται διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως και σήμερα στους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ για μη καταβολή κομίστρου, ακόμη και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους κατά ΚΕΔΕ».
Ωστόσο, παρότι έχουν περάσει σαράντα μέρες από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ, τίποτα απ' όσα προβλέπει δεν ισχύει. Η τιμή του εισιτηρίου είναι υψηλή στα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), αν αναλογιστεί κανείς και το ύψος των μισθών, αλλά και τον αριθμό των ανέργων που έχουν μηδενικό εισόδημα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται κι άλλο με την επερχόμενη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια στο 23%, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση της στη διαγραφή προστίμων. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση που θα δώσει μια ανακούφιση στη μεταφορά των ανέργων που λόγω και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ο αριθμός τους συνεχώς διευρύνεται;
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υλοποίηση της δωρεάν μετακίνησης σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους, τα σχολεία και τις σχολές τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: