9/8/15

Παρέμβαση για τα «πεντάμηνα» στο υπουργείο Εργασίας



Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα γνωστά «πεντάμηνα».

Το Συνδικάτο στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου, κατήγγειλε την πρακτική των δημοτικών αρχών να τοποθετούν παράνομα εργαζόμενους γενικών καθηκόντων στις υπηρεσίες καθαριότητας, χωρίς μάλιστα να τους δίνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να έχουν γίνει τρία σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

Ανέδειξαν, επίσης, ζητήματα, όπως ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά δεν δικαιούνται άδειες, επιδόματα κ.ά., ή ότι γίνονται απολύσεις εργαζομένων που έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν, με το επιχείρημα ότι λείπουν κάποια από τα απαιτούμενα προσόντα.
Ο υπουργός δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες μορφές εργασίας χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν μια «ανάσα» στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και για να λύσουν το πρόβλημα της καθαριότητας, έτσι ώστε οι δήμαρχοι να μην προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις! Δηλαδή, το δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και ανέργους είναι: «Είτε θα δουλεύεις με όρους σκλαβιάς, είτε θα παραμείνεις άνεργος και θα ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες των δήμων».

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας προανήγγειλε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί ξανά και ότι με αυτά τα κονδύλια θα ενισχύσουν άλλες μορφές ελαστικής εργασίας.

Κατά τ' άλλα, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις αναρρωτικές άδειες. Οσον αφορά την ασφάλεια, θα διευκρινιστεί ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα ασφαλίζονται κανονικά στα βαρέα και ανθυγιεινά και ότι το μειωμένο ωράριο εργασίας ισχύει και για εργαζόμενους στα «5μηνα», οι μέρες εργασίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή και όχι νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Για τη χορήγηση κανονικών αδειών στα «πεντάμηνα» είπε πως το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση και για το θέμα των τυπικών προσόντων παραδέχτηκε ότι είναι αυστηρά τα κριτήρια, αλλά γι' αυτά υπεύθυνο είναι το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τις περιπτώσεις που γι' αυτό το λόγο αποβλήθηκαν από το πρόγραμμα. Για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δεν εγγυήθηκε ότι θα καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους και για όλη τη διάρκεια.