25/9/15

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ

Ζήτησε άμεσα μέτρα ανακούφισης για πρόσφυγες και μετανάστες
Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν αίτημα για συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όμως η διοίκηση το αρνήθηκε, καθώς έκρινε ότι ...δεν επείγει!

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε, χτες, η διοίκηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης προσφύγων και μεταναστών από πλευράς Περιφέρειας. Απέδειξαν, παρά το κατεπείγον του θέματος, για άλλη μία φορά, την «αριστερή» τους ευαισθησία, που μένει μόνο στα λόγια, καθώς πρότειναν να γίνει εκτεταμένη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στην επιστολή τους, οι σύμβουλοι Χριστίνα Αγγελονίδη, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού και Γιάννης Πρωτούλης, αφού ζητούν συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση προσφύγων - μεταναστών, αναφέρουν πως «δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α., με κίνδυνο της ζωής τους, προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα στο δρόμο προς τον ασφαλή προορισμό τους, ενώ οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, συγκλονίζουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης στο οποίο υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».

Σημείωσαν πως «οι πρόσφυγες - μετανάστες που καταφτάνουν στην Αθήνα με σκοπό να προσεγγίσουν τα σύνορα και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι δομές στον Ελαιώνα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στερούνται στέγης και υγιεινής διαβίωσης, να μένουν σε απαράδεκτες συνθήκες, κάτω από αυτοσχέδιες τέντες σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια. Αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα».

Υπογράμμισαν, παράλληλα, πως «δεν αρκεί η καταγγελία των κυκλωμάτων, απαιτούνται και πρακτικά μέτρα για να απελευθερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νύχια των δουλεμπόρων. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Οσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του αιτήματος και οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως κατασκηνώσεις του Δημοσίου, ξενοδοχεία, παλιά στρατόπεδα. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων».

Καταλήγοντας, ανέφεραν πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο μπροστά στη δραματική κατάσταση. Οφείλει να πάρει θέση, να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και των παιδιών τους, που περνούν μια "οδύσσεια" ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την καταστροφή».
rizospastis_big_logo.png