9/9/15

Κοροϊδία και στο βάθος ανεργία για τις καθαρίστριες
Νέα εμπόδια για την επαναπρόσληψή τους θέτει διαρκώς και η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ
«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες που δουλεύουν με συμβάσεις έργου στα δημόσια σχολεία της χώρας. Μέχρι χτες οι συμβάσεις τους δεν είχαν ανανεωθεί ενώ τίποτα δεν διασφαλίζει πως θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, καθώς μια σειρά δήμοι επιλέγουν το δρόμο της ανακύκλωσης της ανεργίας και τους δείχνουν την πόρτα της εξόδου από τη δουλειά.
Κι όλα αυτά ενώ την Παρασκευή ανοίγουν τα σχολεία και χιλιάδες μαθητές θα βρεθούν στα σχολικά κτίρια όπου η έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Χτες το πρωί, καθαρίστριες από δήμους της Αττικής αλλά και την Πάτρα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου παρέμειναν μέχρι το απόγευμα, μετά από κάλεσμα των σωματείων τους και των Επιτροπών Αγώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων ΟΤΑ Αττικής και Πάτρας, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Ενώσεων Γονέων και της ΟΓΕ. Αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., θα γίνει ξανά κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Οι εργαζόμενες καταγγέλλουν πως η κοροϊδία σε βάρος τους συνεχίζεται. Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τους προηγούμενους μήνες, εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανανέωνε τις συμβάσεις για τη φετινή σχολική χρονιά. Η εφαρμογή της όμως αποδείχθηκε αβέβαιη, αφού μια σειρά δήμοι, αντί να καλέσουν τις εργαζόμενες να ξαναπιάσουν δουλειά, προχώρησαν σε διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των σχολείων.

Στο αίτημά τους να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους στη δουλειά, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τους δήμους, σε ανάλογη κινητοποίηση την 1η Σεπτέμβρη, είχαν αποσπάσει σχετικές δεσμεύσεις, που δεν έγιναν όμως πράξη. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί για την έκδοση εγκυκλίου, καλώντας τις εργαζόμενες να πιάσουν δουλειά από την επόμενη μέρα.
Χτες, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε νέα εμπόδια. Συγκεκριμένα, παράγοντες του υπουργείου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία των εργαζομένων πως περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το οποίο έχουν ζητήσει την εξαίρεση των καθαριστριών από την απαγόρευση προσλήψεων λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Ακόμα όμως κι αν το ΣτΕ ανάψει το «πράσινο φως», σε τίποτα δε διασφαλίζει πως οι συμβάσεις έργου, όταν αυτές συναφθούν, θα αφορούν τις ίδιες, αφού μια σειρά δήμοι, όπως του Περάματος, του Πειραιά, των Μεγάρων, δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν θα προσλάβουν τις ίδιες εργαζόμενες.
Υπενθυμίζουμε πως περίπου 8.500 εργαζόμενες βρίσκονται κάτω από την ομηρία των συμβάσεων έργου και την απειλή της ανεργίας με την έναρξη κάθε σχολικού έτους. Πολλές από αυτές δουλεύουν με το καθεστώς αυτό στα σχολεία ακόμα και για περισσότερα από δέκα χρόνια και πλέον φαίνεται πως η απειλή της ανεργίας είναι πιο ορατή από ποτέ.
rizospastis_big_logo.png