Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Οργιο καταστολής και συλλήψεις απεργών στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΖΟΥΡΑ»

Επίδειξη αυταρχισμού για να καμφθεί ο αγώνας των εργαζομένων σε Εύβοια, Βοιωτία και Θεσσαλονίκη

Τα ΜΑΤ έστειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενάντια στους εργαζόμενους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Ζούρα» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο τα ξημερώματα, μετά από αίτημα της εργοδοσίας, που τους έχει μήνες απλήρωτους, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους με απεργία!

Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων «Ζούρα» σε Εύβοια - Βοιωτία έχουν αποφασίσει με Γενική Συνέλευση 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο 14/11, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, ανάκληση των απολύσεων, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, μέτρα υγείας κι ασφάλειας, επιχειρησιακή ΣΣΕ κ.ά.

Η εργοδοσία έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να σπάσει την απεργία, όπως δίνοντας μέρος των δεδουλευμένων σε ορισμένους, αλλά και βάζοντας άγνωστους άντρες να τρομοκρατήσουν τους απεργούς σε Εύβοια - Βοιωτία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου συνελήφθη την περασμένη βδομάδα.
Το χρονικό της επίθεσης
Την Παρασκευή το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσει η νυχτερινή βάρδια στις 10 μ.μ., απεργοί από τις εγκαταστάσεις του πτηνοτροφείου σε Εύβοια - Βοιωτία βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο ΧΑΡΜΑ, συμφερόντων «Ζούρα», στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Κάλεσαν τους συναδέλφους τους να μπουν κι αυτοί στον αγώνα, συζητώντας μαζί τους τα αιτήματα και την ανάγκη να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο.

Σύντομα στο εργοστάσιο έφτασαν διευθυντικά στελέχη και προϊστάμενοι. Από τη μία έταζαν στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης ότι θα δοθεί μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων και όταν έβλεπαν πως αυτό δεν «πιάνει», τους πίεζαν να μπουν για δουλειά, συκοφαντούσαν τους απεργούς συναδέλφους τους.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΧΑΡΜΑ, παρά τις εργοδοτικές πιέσεις, προχώρησαν επί τόπου σε Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να συμμετέχουν στις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και παρέμειναν έξω από την πύλη μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς. Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, από την Αθήνα όπου βρισκόταν, προχώρησε σε μηνύσεις και ορισμένοι διευθυντές και προϊστάμενοι από τη Θεσσαλονίκη πήγαν στο ΑΤ Ιωνίας, προκειμένου να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις και να στηρίξουν τις μηνύσεις.

Ετσι, γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκδηλώθηκε μαζική, σχεδιασμένη επέμβαση μονάδων τηςΟΠΚΕ και των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΧΑΡΜΑ, όπου παρουσία πταισματοδίκη συνελήφθησαν 28 εργαζόμενοι, με τις κατηγορίες της «παράνομης βίας» και «διατάραξης εργασιακής ειρήνης».

Ανάμεσά τους ο Λεωνίδας Στολτίδης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στον όμιλο, 4 μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις σε Εύβοια - Βοιωτία.

Με το «βούρδουλα» για δουλειά
Μέσα σε λίγη ώρα, ο «βούρδουλας» κυβέρνησης - εργοδοσίας οδήγησε δεκάδες εργάτες στη φυλακή και τους απεργούς μέσα στο εργοστάσιο να δουλέψουν τις ώρες που «χάθηκαν» από την απεργία! Συγκεκριμένα, μπήκαν με τη βία στις 5 το πρωί - μόλις έληγε η βάρδιά τους - για δουλειά και εξαναγκάστηκαν να εργαστούν μέχρι τις 12 το μεσημέρι!

Οι συλληφθέντες αρχικά μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ιωνίας κι έπειτα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά τους και οι συλληφθέντες κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του ιδιοκτήτη, διευθυντικών στελεχών και προϊσταμένων από το εργοστάσιο ΧΑΡΜΑ, για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και απειλή κατά της ζωής. Μετά απ' αυτό, συνελήφθη και ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, ο Γ. Ζούρας.

Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΘ, από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή μέχρι να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες, βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση ταξικών σωματείων, με εκατοντάδες εργάτες όλων των κλάδων. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες και την καταδίκη τους στην πολιτική καταστολής και διώξεων κυβέρνησης - εργοδοσίας, φωνάζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στον αυταρχισμό, στη βία δεν λυγάμε. Εμείς αντιστεκόμαστε με μέτωπο το ΠΑΜΕ».

Επίσης, νωρίς το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΘ, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, στο πλευρό των εργαζομένων βρισκόταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, οΣωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν άμεσα δεκάδες σωματεία και φορείς απ' όλη τη χώρα. Να σημειωθεί πως μετά από αίτημα της εργοδοσίας, ανακλήθηκαν εκατέρωθεν οι μηνύσεις.

Συνεχίζεται η απεργία σε Εύβοια - Βοιωτία
Στο μεταξύ, η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις σε Εύβοια και Βοιωτία συνεχίζεται με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής. Χτες, συμπλήρωσαν 10 μέρες απεργιακού αγώνα, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με απεργούς και άλλες δυνάμεις του κλάδου έκαναν πλατιά εξόρμηση και συζήτησαν με όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «Ζούρα» στην περιοχή, ώστε να μη μείνει κανείς που να μη γνωρίζει για την αυταρχική επίθεση της εργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται σε Θεσσαλονίκη κι Αλεξανδρούπολη από το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, ενόψει και της τριμερούς συνάντησης με την εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη στη 1.30 μ.μ. Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ζούρα» σε Εύβοια - Βοιωτία.rizospastis_big_logo.png

Δεν υπάρχουν σχόλια: