9/11/15

Με κλειστά μαγαζιά, όλοι στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, μίλησαν στο «Ριζοσπάστης» συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Στις 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ καλούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά και να πάρουν μέρος στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, και τη Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρο του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ.

«Τα μέτρα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της καταχρεωμένης μικρής επιχείρησης, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων, η οποία ενισχύεται με τα νέα μέτρα» λέει ο Θανάσης Καλαμπαλίκης και εξηγεί:

«Η συνεχιζόμενη αναδουλειά, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα και τη φοροληστεία που περιμένει τους αυτοαπασχολούμενους, με το 26% φόρο από το πρώτο ευρώ, τον "φόρο αλληλεγγύης", την προκαταβολή φόρου από 70% σε -100%, τον ΕΝΦΙΑ και άλλα, μετατρέπουν τους μικρούς ΕΒΕ σε άμεσο στόχο πλειστηριασμών και κατασχέσεων, οδηγούν πιο κοντά στο λουκέτο όσους άντεξαν ως τώρα, διευρύνοντας τα αδιέξοδα.

Αντίστροφα, τα κυβερνητικά μέτρα ενισχύουν την εισβολή των μονοπωλίων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο με το ξεσκαρτάρισμα των μικρών, όσο και με την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων, που ενισχύει αυτή την τάση. Οι συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ είναι πλέον ορατές».


«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαδίζει στην ίδια ακριβώς ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στοχοπροσηλωμένη στην εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου»,συμπληρώνει η Ράνια Καπετανγιώργη.

«Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ πιέζονται και εκβιάζονται από τις τράπεζες, το κράτος και το ΚΕΑΟ για τα χρέη, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ευεργετήματα μέσω των "αναπτυξιακών" νόμων και αυγαταίνουν τα κέρδη τους με την επιδοτούμενη φτηνή εργασία».

Πρέπει να σπάσει η μοιρολατρία
Για τους στόχους που βάζει το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ μπροστά στις 12 Νοέμβρη, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης λέει:«Στόχος της δουλειάς μας για την απεργία, είναι με καλύτερους όρους να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, να ξεπεράσουμε αδυναμίες στη δική μας δράση, να μετρήσουμε βήματα στην κινητοποίηση νέων δυνάμεων και στη συσπείρωση περισσότερων στο αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ.

Μέχρι στιγμής, 30 πρωτοβάθμια σωματεία και ενώσεις στην Αττική έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στη απεργιακή κινητοποίηση. Εχουν γίνει δεκάδες γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας, έχουν γίνει εκατοντάδες εξορμήσεις σε κλάδους και γειτονιές.

Τις μέρες που απομένουν, έχουν προγραμματιστεί πικετοφορίες στο κέντρο και τις γειτονιές της Αττικής, αφισοκολλήσεις και διάφορες άλλες παρεμβάσεις, που βοηθάνε στη προπαγάνδιση της κινητοποίησης, αλλά δημιουργούν και κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, που είναι αναγκαίο μπροστά στην απεργία».

Οι δυσκολίες είναι πολλές. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μοιρολατρία και την απογοήτευση που κυριαρχεί στο στρώμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, και αυτή είναι από τις μεγαλύτερες δυσκολίες», εξηγεί ο συνδικαλιστής και συμπληρώνει:

«Παρ' όλα αυτά, οι μικροί ΕΒΕ συζητάνε για το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, προβληματίζονται πάνω στην πρότασή μας να δοθεί απάντηση με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ. Εκτιμάμε ότι περισσότερα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά στην απεργία, ενώ περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται και την ανάγκη της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους».

Ανάλογο είναι το κλίμα και η προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταφέρει η Ράνια Καπετανγιώργη:«Δεκάδες εξορμήσεις έγιναν εν όψει της κινητοποίησης που οργανώσαμε την περασμένη Τετάρτη στο ΚΕΑΟ, ενάντια στις κατασχέσεις, αλλά ενόψει και της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας εκφράζουν αγωνία, αγανάκτηση, αλλά και απογοήτευση, μοιρολατρία.

Το κυρίαρχο στις συζητήσεις που ανοίγουμε είναι η αναγκαιότητα του αγώνα, οργανωμένου από τα κάτω. Να μην περιμένουμε από άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα, δεν υπάρχουν ιεραπόστολοι και σωτήρες. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, ότι ο εχθρός είναι δυνατός, αλλά όχι ανίκητος».

Η στάση των άλλων δυνάμεων

«Τι στάση κρατάνε οι άλλες δυνάμεις απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και την απεργία στις 12 Νοέμβρη;» ρωτάμε τον Θανάση Καλαμπαλίκη και μας απαντά: «Oι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συνέβαλαν στην καλλιέργεια προσδοκιών ότι με τη νέα κυβέρνηση θα ανακοπεί τάχα ο αντιλαϊκός κατήφορος των τελευταίων χρόνων. Στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και το αποδεικνύουν με τη δράση τους.

Το προηγούμενο διάστημα, οι ηγεσίες αυτές φώναζαν σε όλους τους τόνους ότι η κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει λύσεις. Οτι η "σταθεροποίηση της οικονομίας", η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης, η εμπέδωση "κλίματος ηρεμίας" στην αγορά και βέβαια οι παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, θα έδιναν "ανάσα" στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Θα άνοιγαν τη στρόφιγγα της δανειοδότησης και των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, θα "ζέσταιναν" την αγορά.

Γι' αυτό συνιστούσαν υπομονή, "να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση", την ίδια ώρα που εφαρμόζονταν μέτρα και χαράτσια. Ταυτίζουν το συμφέρον των μικρών ΕΒΕ με τις μεγάλες επιχειρήσεις και μας κοροϊδεύουν ότι ή θα σωθούμε όλοι μαζί, ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε. Μιλάνε για "ανάπτυξη" που θα μας ωφελήσει όλους, όταν γίνεται ήδη φανερό ότι τα "αναπτυξιακά" μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν τους μικρούς ένα βήμα πιο κοντά στον αφανισμό.

Οι ηγεσίες αυτές υιοθέτησαν μέχρι και την κυβερνητική προπαγάνδα για "πατριωτικό καθήκον", βάζοντας την υπογραφή τους στην καταλήστευση των ταμειακών διαθεσίμων.

Σήμερα, κάνουν πως διαμαρτύρονται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή της πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου, την οποία υπηρετούν και τα μνημόνια. Συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους αυτοαπασχολούμενους, ξαναζεσταίνοντας την ξινισμένη σούπα μιας δήθεν "καλύτερης διαπραγμάτευσης", προκειμένου να αποφευχθούν -όπως λένε- υφεσιακά μέτρα.

Σηκώνουν τους τόνους για τα κυβερνητικά μέτρα και την ίδια ώρα οι προτάσεις τους, όπως για παράδειγμα της ΓΣΕΒΕΕ για ελεύθερη επιλογή κλάσης, της ΕΣΕΕ για "ανταποδοτική αναλογικότητα" σαν "λύση" στο ασφαλιστικό, βρίσκονται ήδη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα αξιοποιηθούν σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Σε ό,τι αφορά την απεργία, αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των πρωτοβάθμιων συλλόγων να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή. Παρ' όλα αυτά, το πλαίσιο που προβάλλουν δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενώ πέρα από τις αφίσες που θα κολλήσουν στους δρόμους για τα μάτια του κόσμου, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα άλλο για την απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε σε ένα σωματείο ή ομοσπονδία δεν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, συσκέψεις ή κάποια εξόρμηση».

Κανείς να μη μείνει απαθής

Τη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη» κλείνει η Ράνια Καπετανγιώργη, η οποία μας λέει: «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς όταν το εισόδημά μας εξαφανίζεται, όταν τα χρέη μάς πνίγουν, όταν τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Γι' αυτό στις 12 Νοέμβρη πρέπει να απεργήσουμε, να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, να συμμετάσχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις, μαζί με τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ».rizospastis_big_logo.png