30/3/16

Στους δήμους «ρίχνει» το μπαλάκι των προσλήψεων η κυβέρνηση


Στους δήμους «ρίχνει» το μπαλάκι των προσλήψεων η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών, επιτρέπει την πρόσληψη εργαζομένων στους ΟΤΑ αλλά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, οδηγώντας ουσιαστικά τους δήμους σε αύξηση των δημοτικών τελών για να καλύψουν τις προσλήσεις σε σημαντικές υπηρεσίες.
Το γεγονός καταγγέλλει ο Δήμος Πατρέων τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με αυτή την απόφαση εξαιρεί από την πλήρη αναστολή των προσλήψεων στους ΟΤΑ προσωπικό που έχει ανάγκη ο Δήμος Πάτρας. Τονίζει ότι, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική, επιβεβαιώνοντας ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης με τη συνεχή επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων».
Αναλυτικά, το σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρει:
«Πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών σε εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν. 4368/2016 εξέδωσε την 8402/16-3-2016 εγκύκλιο που εξαιρεί από την πλήρη αναστολή προσλήψεων στους ΟΤΑ προσωπικό των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ που ίσχυε μέχρι 31-12-2016 με το Ν. 4093/2012.
Το ζήτημα αφορά την άρση της απαγόρευσης μόνιμων προσλήψεων για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες π.χ. καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ΔΕΥΑΠ κ.λπ. στις υπηρεσίες δηλαδή όπου με τους νόμους του αστικού κράτους επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους.
Μέχρι τώρα η ''απελευθέρωση'' των προσλήψεων σε έκτακτο προσωπικό, δηλαδή με ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας, σε αυτές τις υπηρεσίες είχε ανοίξει από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Τι σήμαινε αυτό; Ότι εκεί που το κράτος δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, αλλά τα επωμίζεται ο δημότης, μπορούσαν οι δήμοι να προσλάβουν ''έκτακτο'' προσωπικό (ΙΔΟΧ) ισχύουσας της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε την ίδια πολιτική επιβεβαιώνοντας ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης με τη συνεχή επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Με την υπόψη εγκύκλιο, το υπουργείο Εσωτερικών απαντά στην πίεση που έτσι και αλλιώς ασκεί το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στη λειτουργία των υπηρεσιών, όχι όμως μόνο στη γνωστή κατεύθυνση της συνέχισης της μεταφοράς του κόστους λειτουργίας στο λαό, αλλά και στην κατεύθυνση αύξησης των ανταποδοτικών τελών χαρατσώνοντας ξανά τους δημότες.
Γνωρίζουν, ότι τα έσοδα που εισπράττονται από ανταποδοτικά τέλη κατ' έτος σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία προσωπικού, επαρκούν μόνο για πρόσληψη πολύ μικρού αριθμού "έκτακτου" προσωπικού όπως ψευδώς το αποκαλούσαν αφού καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και με σχετική επάρκεια χρημάτων όχι για όλο το έτος αλλά για ένα οχτάμηνο το πολύ.
Ας μας πουν, πώς είναι δυνατόν χωρίς αύξηση των ανταποδοτικών τελών οι 328 σήμερα εργαζόμενοι στην καθαριότητα να φτάσουν με προσλήψεις στους 412 σαν ελάχιστα απαιτούμενος αριθμός για τις τεράστιες ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου, όπου ήταν στην εφαρμογή του Ν.4093/12 της πλήρους αναστολής των προσλήψεων.
Δεν μας προξενεί εντύπωση η πολιτική του χαρατσιού των πλατιών λαϊκών στρωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού είναι γνωστή και επίσημα η θέση της με την κοινή Υπουργική Απόφαση 26945/2015 των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων όπου ρητά αναφέρονταν ότι ''......Σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2015 δεν θα καλύπτουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτος 2016 επιφέροντας αύξηση".
Είχαμε τονίσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη του 2016 ότι αυτό ως επίσημη κατεύθυνση αύξησης των τελών, για πρώτη φορά τόσο κυνικά έμπαινε από κυβέρνηση.
Σημείωση, ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές υποδείξεις αλλά προέβη σε μειώσεις τελών για κατηγορίες πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Πιστή στη θέση της η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και των αντιλαϊκών συμφερόντων που υπηρετούν οι πολιτικές της και πιστή στη θέση της η Δημοτική Αρχή στη διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να μην πληρώνεται ο λογαριασμός από το λαό που τον έχει ήδη προπληρώσει πολλαπλά μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, των κάθε είδους χαρατσιών κ.λπ.
Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών των δήμων δεν διασφαλίζεται με συνεχιζόμενη και νέα επιβάρυνση των λεηλατημένων οικονομικά και εξαθλιωμένων δημοτών μας, αλλά από τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ζήτημα που ευθύς εξ αρχής έχει θέση η Δημοτική Αρχή.
Άλλωστε και επικουρικά, η συνέχιση των ίδιων πολιτικών και μάλιστα με τη διαπιστωμένη πλέον οικονομική αδυναμία των κατοίκων να πληρώνει τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, αφού τα εισπραχθέντα ποσά είναι πολύ μικρότερα των προϋπολογισθέντων π.χ. για το έτος 2015 είχαμε προϋπολογισθέντα 23 εκατ. ευρώ και εισπραχθέντα περίπου 17 εκατ., οδηγεί στην υπολειτουργία και μαρασμό των υπηρεσιών αυτών και την άλωση τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι στόχος της ΕΕ αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Στην ίδια ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και η αντιμετώπιση των συμβασιούχων εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ, των οποίων παρατάθηκαν οι συμβάσεις με το Ν.4351/2015 μέχρι τις 31/12/2016. Θεωρούνται από την κυβέρνηση, ότι ασκούν πλέον επιχειρηματική δραστηριότητα και έτσι στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, με υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων και αφαίμαξη, του έτσι κι αλλιώς, πενιχρού εισοδήματός τους, από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζει τη μείωση της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης».