Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Απάντηση σε δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί κατακτητές, όπως ανακοινώνει σε απάντησή της προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. 
Στην ανακοίνωση της το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει ότι διαφωνεί ριζικά με το χαρακτήρα και το πνεύμα των εκδηλώσεων όπου επιχειρείται διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.
Την ανακοίνωση μοίρασαν τα μέλη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου τράβηξε ιδιαίτερα η έκθεση-ντοκουμέντο για τη δράση της Εθνικής Αντίστασης που είχαν αναρτήσει στο σημείο.
Στην ανακοίνωση - απάντηση αναφέρεται:


«Παραλάβαμε την πρόσκλησή σας για συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί κατακτητές.
Σας ενημερώνουμε ότι η ΠΕΑΕ-ΔΣΕ δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτές, γιατί διαφωνεί ριζικά με το χαρακτήρα και το πνεύμα των εκδηλώσεων και γιατί κατά τη γνώμη μας επιχειρείται διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.
Οι πιο βασικές διαφωνίες μας είναι:
Α) Διαφωνούμε ριζικά με τη λογική της εθνικής ομοψυχίας που δίνεται, τόσο στην αντίσταση του λαού μας στη διάρκεια της τριπλής ναζιστικής κατοχής, όσο και σήμερα. Και τότε δεν αντιστάθηκαν όλοι. Αντιστάθηκε ο λαός μας, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι, με μπροστάρη την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τις άλλες μαζικές αντιστασιακές οργανώσεις και βέβαια με μπροστάρη το βασικό αιμοδότη και καθοδηγητή της αντίστασης, το ΚΚΕ.
Αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των αστικών πολιτικών δυνάμεων (με φωτεινές βέβαια εξαιρέσεις) είτε συνεργάστηκε αρμονικά και δουλικά με τους κατακτητές, είτε συμβιβάστηκε είτε σιώπησε. Τα Τάγματα Ασφαλείας, οι Γερμανοτσολιάδες και Ταγματασφαλίτες, οι Χίτες και οι διάφοροι ΠΑΟτζήδες, Δαγκουλαίοι, Πουλικοί, Σούρληδες και άλλοι ήταν η φυσική συνέπεια αυτής της στάσης και της εχθρότητας προς την ΕΑΜική αντίσταση. Αποτελέσματά της ήταν η αιματηρή τρομοκρατία σε βάρος του λαού, τα δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Β) Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της συντριπτικής πλειοψηφίας της χώρας μας δεν έγινε από μόνη της, ούτε ήταν συνέπεια της "συμμαχικής" δράσης. Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από το Λαϊκό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, που με βαριές θυσίες κατάφερε απανωτά χτυπήματα στους κατακτητές και τους συνεργάτες του, που κυνηγημένοι και αποδεκατισμένοι καταδιώχθηκαν από την πόλη και τη χώρα μας.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Άγγλοι και αργότερα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές αθώωσαν τους συνεργάτες των κατακτητών και τους χρησιμοποίησαν για να αιματοκυλήσουν το λαό μας και να πνίξουν στο αίμα τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή.
Γ) Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν μπορούν να τιμούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τον ΕΛΑΣ δίπλα-δίπλα με συνεργάτες ή απόγονους συνεργατών των κατακτητών, με δήθεν "αντιστασιακές" οργανώσεις σφραγίδες (όπως "αγωνιστών του ΕΔΕΣ"). Ούτε βέβαια με όλους αυτούς (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αστικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις), που σήμερα καπηλεύονται την Εθνική Αντίσταση του λαού μας, την ίδια στιγμή που τον δένουν χειροπόδαρα. Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε μαζί με αυτούς που διαλύουν το λαϊκό εισόδημα, καταπατούν ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.
Τιμή και δόξα στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας.
Τιμή και δόξα στο Λαϊκό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτώβρη του 1944, στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ.
Συνεχίζουμε στα βήματά τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: