14/10/17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

      Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία και ελπίδες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Όμως η σχολική πραγματικότητα, που ορίζεται από μικρά και μεγάλα προβλήματα και που διαψεύδει τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης ότι όλα λειτουργούν «κανονικά», μας αναγκάζει να παλέψουμε για ένα σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας.
     Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς πιστεύει ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, τα παιδιά μας δικαιούνται να εκπαιδεύονται και να μορφώνονται σε ένα σχολείο όπου οι σύγχρονες ανάγκες τους δεν θα θεωρούνται πολυτέλεια και κόστος και θα καλύπτονται από την πρώτη μέρα. Ακριβώς από αυτή την αφετηρία παρεμβαίνοντας προς την κοινωνία και προς τη Διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς, η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των σχολείων.
      Δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη το κάθε σχολείο να έχει το δικό του διδακτήριο, κατάλληλο, κτισμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προδιαγραφές, με μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα, με επαρκή ανοιχτό αύλειο χώρο, με βιβλιοθήκη, με εργαστήριο


 Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, με γυμναστήριο με πλήρη αθλητικό εξοπλισμό, με αίθουσες μουσικής και καλών τεχνών, με χώρους όπου θα ολοκληρώνουν τη μελέτη τους τα παιδιά, με χώρους σίτισης.
      Στο Δήμο Καλαμαριάς, όπως και σε άλλους δήμους, με ευθύνη διαχρονικά των Κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ καθώς και της Διοίκησης του Δήμου, τα σχολεία απέχουν από αυτή την εικόνα. Αντίθετα σχολεία, ακόμα και διαφορετικής βαθμίδας, συστεγάζονται, μαθητές κάνουν μάθημα σε υπεράριθμα τμήματα και συχνά σε μικρές ακατάλληλες αίθουσες, βοηθητικοί χώροι και υποδομές απουσιάζουν, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
     Παρ’ όλα αυτά απαλλοτριώσεις οικοπέδων δεν προχωρούν, ανέγερση νέων κτιρίων δεν έχει δρομολογηθεί και με πρόσχημα την οικονομική δυσπραγία και αφού έχει καταργηθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ),  προωθούνται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες σιγά – σιγά θα οδηγήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα σχολεία θυσιάζοντας έτσι το μορφωτικό και διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα του σχολείου στο βωμό του κέρδους.
     Δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη τα παιδιά να σιτίζονται σωστά, υγιεινά και οργανωμένα στα σχολεία τους και μάλιστα σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Σήμερα που χιλιάδες οικογένειες ζουν στην ανεργία, στα όρια της φτώχειας και η ίδια η επιβίωση είναι δύσκολη, ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ανάγκη άμεσα να διεκδικήσει οικονομική επιχορήγηση για δωρεάν διανομή δεκατιανού σε όλα τα παιδιά. Επίσης είναι απαραίτητο ο Δήμος να απαιτήσει άμεσα την πρόσληψη τραπεζοκόμων που θα οργανώνουν τη σίτιση των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία.
     Δεν είναι πολυτέλεια αλλά εντελώς αναγκαία για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μικρών παιδιών προς και από το σχολείο τους η ύπαρξη σχολικών τροχονόμων και μάλιστα από την πρώτη μέρα των μαθημάτων. Η μόνιμη και σταθερή παρουσία σχολικών τροχονόμων θα επιτευχθεί με κανονικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμες συμβάσεις και με ικανοποιητικές αμοιβές. Δε δικαιολογείται γι αυτό το σοβαρό θέμα ο ισχυρισμός της Διοίκησης του Δήμου ότι «η πρόσληψη καθυστερεί λόγω ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και ότι θα γίνει όταν εξευρεθούν κονδύλια». Η ασφάλεια των παιδιών είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε ευχολόγια  τύπου «να μη γίνει κανένα κακό» ή «στην καλή διάθεση κάποιων γονέων» που πρόθυμα αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο, χωρίς όμως να έχουν την ευθύνη.
    ΤΩΡΑ η Διοίκηση του Δήμου  είναι ανάγκη να διεκδικήσει λεφτά από την Κεντρική εξουσία για να λυθεί άμεσα το σοβαρό αυτό ζήτημα.
     Δεν είναι πολυτέλεια ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων. Σε μια χώρα σεισμογενή και σε μια περιοχή που έχει πληγωθεί από ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, ο αντισεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση των διδακτηρίων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία υποχρέωση του Δήμου. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό το θέμα δεν έχει προχωρήσει.
    Η Διοίκηση του Δήμου ας πει στους Γονείς της Καλαμαριάς τι ακριβώς έκανε ή τι προτίθεται να κάνει ΤΩΡΑ για να μην θρηνήσουμε αργότερα.
     Δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαίος ο τακτικός υγειονομικός έλεγχος των κτιρίων και η διασφάλιση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να μην υπάρχουν εστίες μόλυνσης κοντά στα μικρά παιδιά.. Μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό θα βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή.
     Δεν είναι πολυτέλεια τα παιδιά να έχουν βιβλία δωρεάν και για τις ξένες γλώσσες, να έχουν δασκάλους από την πρώτη ώρα, να έχουν μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα κάνουν το μάθημα της ειδικότητάς τους και όχι αντικείμενα ξένα προς αυτά που έχουν σπουδάσει.
     Δεν είναι πολυτέλεια ούτε αναχρονισμός η οργανωμένη και συστηματική επαφή της νεολαίας με την Ιστορία και τους αγώνες του λαού μας (πχ σε συνεργασία με συλλόγους εκπαιδευτικών, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης  διοργάνωση ιστορικών περιπάτων ) σήμερα που σηκώνει κεφάλι ο φασισμός και δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των μικρών παιδιών.
     Πέρα από τα παραπάνω προβλήματα καίρια και πολύ σημαντικά ζητήματα είναι το περιεχόμενο των σπουδών – τι γράμματα μαθαίνουν τα παιδιά μας- ο ταξικός ανταγωνιστικός χαρακτήρας, ο περιορισμός της γενικής μόρφωσης, η μείωση μαθημάτων, ο διπλασιασμός των εξετάσεων στα Λύκεια, που σχεδιάζεται και που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανάγκης για φροντιστήρια, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος και καθιστώντας τη μόρφωση των παιδιών δυσβάστακτο βάρος για τις λαϊκές οικογένειες.
     Η  Λαϊκή  Συσπείρωση Καλαμαριάς, επειδή η ποιοτική μόρφωση  είναι δικαίωμα της νέας γενιάς, καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς σε κάθε γειτονιά να ορθώσουν το ανάστημά τους, να οργανώσουν την αντίστασή τους και να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερούν.
     Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θυσιάζεται η μόρφωσή τους, το μέλλον τους προκειμένου η Κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα για να τα προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε να ξαναπάρει μπρος η μηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία χαρακτηρίζει «δίκαιη» για να καλλιεργήσει αυταπάτες και να εγκλωβίσει λαϊκές μάζες.

     Ευθύνες έχουν όλοι αυτοί, πρόσωπα και παρατάξεις, που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές! Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου που χρόνια τώρα φροντίζει να υλοποιεί την κεντρική πολιτική και να τη εφαρμόζει στην πόλη μας, και να αποδέχεται, χωρίς να διεκδικεί αυξημένα κονδύλια , να θυσιάζεται το μέλλον της νεολαίας.