21/10/18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ 13ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ







                                                          Οκτώβρης 2018                                                                                      

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς  του Πάρκου της «13ης Αυγούστου» επί της οδού Κερασούντος.
Ο χώρος του πάρκου είναι χαρακτηρισμένος ως Άλσος, σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη του Δήμου Καλαμαριάς και ως ιδιοκτήτης φέρεται  το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Εντός του πάρκου, έχει κατασκευαστεί παιδική χαρά, πριν από το έτος 1983, η οποία έχει κριθεί από πιστοποιημένο φορέα επικίνδυνη, αφού δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας. Όμως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης κωλύει οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου για την αποκατάσταση της εν λόγω παιδικής χαράς. Επίσης εντός του πάρκου έχει κατασκευαστεί μνημείο για το «Μπλόκο της Καλαμαριάς», όπως ονομάστηκε η σφαγή 13  Καλαμαριωτών, στις 13 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και τα Τάγματα Ασφαλείας.
Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ως «ιδιοκτήτης» του πάρκου, σε απάντηση προς το Δήμο, προκλητικά αναφέρει ότι ουδέποτε έδωσε άδεια για δημιουργία της παιδικής χαράς, ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών, και ούτε συναίνεσε στο να θέσει σε κοινή χρήση την ιδιοκτησία του. Επίσης καλεί το Δήμο να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή να προβεί σε σύνταξη Πράξης Αναλογισμού ή σε απευθείας εξαγορά του πάρκου.
Στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση ζητάει από τον λαό της Καλαμαριάς να αποζημιώσει  ένα δημόσιο

χώρο για να μπορέσει να αποκατασταθεί η παιδική χαρά, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει εκτάσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας σε ομάδες αλλά και σε επιχειρηματικά συμφέροντα (βλέπε γήπεδο ΠΑΟΚ).
Σε σχετική επερώτηση που έχει κάνει στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε, η απάντηση από την κυβέρνηση, με υπογραφή Καμμένου χαρακτηρίζει αυθαίρετες τις χρήσεις του πάρκου από τον Δήμο και στην ουσία επιβεβαιώνει ότι «δεν τους καίγεται καρφί» ούτε για την παιδική χαρά, ούτε για το Μνημείο, ούτε για το πάρκο στο σύνολό του.
Σοβαρές ευθύνες έχει και η Διοίκηση του Δήμου, που εδώ και χρόνια έχει θαμμένο το θέμα στα συρτάρια, δεν ενημερώνει τον λαό και δεν διεκδικεί δυναμικά τους δημόσιους χώρους προς όφελος του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς καλεί το λαό σε εγρήγορση και διεκδικητική ετοιμότητα.
 Δεν πρόκειται να πληρώσουμε για κάτι που μας ανήκει!
Οι πολιτικές που υπηρετούν η κυβέρνηση, η Διοίκηση του Δήμου και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις , που θέλουν την γη να είναι εμπόρευμα για να υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να ηττηθεί στη συνείδηση του λαού.
Η κατάσταση λοιπόν που δημιουργείται σήμερα σε όλη τη χώρα είναι ασφυκτική. Απέναντι στο «τσουνάμι» των ιδιωτικοποιήσεων, απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προάσπιση της ποιότητας ζωής. Ποιότητας που συνδέεται τόσο με τη ποιότητα του περιβάλλοντος, όσο με τη ποιότητα της εργασίας και τη ποιότητα της κατοικίας. Και όλα αυτά δέχονται ταυτόχρονη επίθεση, με έναν κοινό παρονομαστή : το επιχειρηματικό - καπιταλιστικό κέρδος.
 Η μόνη επιλογή που έχει ο λαός είναι να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει. Να διεκδικήσει να γίνουν λαϊκή περιουσία τα λιμάνια, οι παραλίες, τα αεροδρόμια, ο ορυκτός πλούτος, οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες, όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζουμε ξεκομμένα κανένα στόχο πάλης και διεκδίκησης.

Ακολουθεί η σχετική απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:







ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ/
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
ΘΕΜΑ:
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.:
Ερώτηση 1349/7-9-2018 της Βουλής των Ελλήνων.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Παραχώρηση στο δήμο Καλαμαριάς του πάρκου της 13ης Αυγούστου» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
Το εν λόγω Ο.Τ. 3-127, έκτασης 5.079 τ.μ. ανήκει ιδιοκτησιακά στο ΤΕΘΑ, κατελήφθη αυθαίρετα από το Δήμο Καλαμαριάς, χαρακτηρίσθηκε ως χώρος πρασίνου και μετατράπηκε σε πάρκο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, ήτοι η έκδοση Πράξεως Αναλογισμού. Εντός του ανωτέρω καταληφθέντος Ο.Τ., είχε κατασκευασθεί παιδική χαρά, για την οποία ο Δήμος Καλαμαριάς έχει εκφράσει την αναγκαιότητα εκτέλεσης εργασιών βελτίωσής της, για να την καταστήσει ασφαλή και λειτουργική. Εντούτοις, επειδή ο Δήμος Καλαμαριάς δεν έχει καταστεί νομίμως δικαιούχος της εν λόγω έκτασης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν εκδίδουν τις απαιτούμενες άδειες εργασιών και για το λόγο τούτο, ζήτησε από το ΤΕΘΑ την κατά χρήση ή κατά κυριότητα παραχώρηση του υπόψη ακινήτου.
Το ΤΕΘΑ ουδέποτε συναίνεσε στο να θέσει ο Δήμος σε κοινή χρήση τον υπόψη χώρο, ενώ επιπλέον, ουδέποτε έδωσε άδεια για τη δημιουργία της συγκεκριμένης παιδικής χαράς. Συνεπώς, θεωρούμε ότι οι χρήσεις εντός αυτού, είναι αυθαίρετες και στερούνται νομιμοποιητικής βάσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, το ΤΕΘΑ ενημέρωσε εγγράφως από το Φεβρουάριο του
2017, το Δήμο Καλαμαριάς, καθιστώντας του σαφές το γεγονός, ότι είναι αποκλειστικά
υπεύθυνος για την ασφάλεια της παιδικής χαράς, ενώ παράλληλα το Ταμείο, ως
ιδιοκτήτης του χώρου, πρότεινε για την αντιμετώπιση του θέματος, τα παρακάτω:
(1) Προκειμένου να διευθετηθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα και εφόσον η
διατήρηση της παιδικής χαράς είναι αναγκαία και έχει προβλεφθεί από το ρυμοτομικό
σχέδιο της περιοχής, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, ήτοι η
σύνταξη Πράξης Αναλογισμού και πλήρωση των έννομων συνεπειών που απορρέουν
εξ αυτής (καταβολή αποζημίωσης), ούτως ώστε η συγκεκριμένη έκταση, την οποία ο
Δήμος χαρακτήρισε ως χώρο πρασίνου, να περιέλθει νομίμως στην κυριότητά του.
(2) Εναλλακτικά, υφίσταται η επιλογή, της εκ μέρους του Δήμου απευθείας
εξαγοράς, της υπόψη έκτασης.
Τέλος επί του προαναφερομένου εγγράφου δεν υπήρξε απάντηση ή άλλη
ενέργεια, από το Δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος τελικά με επιστολή του, τον Απρίλιο
τρέχοντος έτους, επανέλαβε το αρχικό αίτημά του το οποίο μελετάται, πάντοτε όμως
εντός των πλαισίων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και με βασικό άξονα τις
προτάσεις του νομίμου κατόχου της συγκεκριμένης έκτασης που είναι το ΤΕΘΑ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ