14/1/19

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ



Τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες που έχει τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η Περιφέρεια και οι Δήμοι για τις ελλείψεις σε υποδομές και μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Παρόλη την αυταπάρνηση και αυτοθυσία των εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς φάνηκε για άλλη μια φορά ότι οι υποδομές και τα μηχανήματα (2 αλατιέρες και 1 βυτίο με αλατόνερο) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι ευθύνες για την ανεπάρκεια σε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, σε μηχανήματα και σε χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία βαραίνουν και την διοίκηση του Δήμου αλλά και όλες τις άλλες παρατάξεις που στηρίζουν τις πολιτικές που κινούνται στη λογική του «κόστους-οφέλους», η οποία είναι βασική κατεύθυνση της Ε.Ε., και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.


Σε παρέμβαση που κάναμε (στις 5/1/19) στον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας αλλά και στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων ζητήσαμε από την Υπηρεσία να μεταφερθούν σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία του Δήμου σάκοι με αλάτι έτσι ώστε να μπορέσουν οι συνδημότες μας να τους προμηθευτούν (το οποίο και έγινε), να ανακοινωθούν από τον Δήμο θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι,να αποκατασταθούν τα θερμαντικά σώματα που βρίσκονται στις αίθουσες που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Δήμου στην οδό Πόντου και να ενημερωθούμε για την ετοιμότητα των υπηρεσιών με το άνοιγμα των σχολείων.

Την ίδια ώρα, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα «τάχα» ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος κ. Τεμεκενίδης, κοινοποιούσε φωτογραφία του μέσα από το εργοτάξιο του Δήμου, αποδίδοντας τα προβλήματα σε «έλλειψη σωστής οργάνωσης και συντονισμού».

Τις μέρες που μεσολάβησαν, δυστυχώς, τα προβλήματα παραμένουν. Πολλά λαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη θέρμανση λόγω οικονομικής αδυναμίας, υπάρχουν δυσκολίες στη μετακίνηση, τα κακοσυντηρημένα λεωφορεία του ΟΑΣΘ (που δεν διαθέτουν καν αλυσίδες) ακινητοποιούνται ή μετατρέπονται σε κινούμενες εστίες κινδύνου και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η κακοκαιρία θα είχαν αντιμετωπιστεί αν στο επίκεντρο του σχεδιασμού και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν η προστασία της ζωής και της περιουσία του λαού, η ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών του.

Είναι άκρως υποκριτικό για την διοίκηση του Δήμου να αποδίδουν την αδυναμία αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων στην έντασή τους, χαρακτηρίζοντάς τα ακραία ή έκτακτα ή θεομηνίες. Αντί να διεκδικούν από την κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση σε μέσα, εξοπλισμό και υποδομές, καθησυχάζουν το λαό λέγοντας ότι «όλα αντιμετωπίζονται στο μέτρο του δυνατού», καλύπτοντας στην ουσία τις αιτίες που μας βρίσκουν κάθε φορά ανοχύρωτους μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, είτε πρόκειται για κακοκαιρία, πλημμύρα, πυρκαγιά ή σεισμό.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς υλοποιεί κατά γράμμα τις αντιλαϊκές πολιτικές του «Καλλικράτη» και τώρα του «Κλεισθένη». Γι αυτό άλλωστε ο σημερινός δήμαρχος έχει την στήριξη (άμεσα ή έμμεσα) του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019 έχουν ενταχθεί δράσεις χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) συνολικού προϋπολογισμού 600.000 €. Από αυτά μόνο ένα πρόγραμμα 104.000 € χρηματοδοτεί την απόκτηση μέσων πολιτικής προστασίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τα υπόλοιπα προγράμματα χρηματοδοτούν δράσεις όπως: «παρατηρητήριο αστικού πράσινου»! (192.000 €), «ενίσχυση οικολογικού εθελοντισμού»! (161.000 €) κ.α. 

Μετά από μια 10ετία τουλάχιστον και μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, η διοίκηση ενέταξε τελικά στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων του Δήμου Καλαμαριάς προϋπολογισμού 60.000€.

Είναι εμφανής η απουσία ενός ουσιαστικού και ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης φυσικών καταστροφών στον Δήμο μας, αλλά και γενικότερα. Ενός σχεδίου που δεν θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά (αν υπάρχει και αυτό), αλλά θα έχει την επαρκή και απαραίτητη χρηματοδότηση και κρατική στήριξη σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού όπου θα εμπλέκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, κάτι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. 

Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από την δομή και λειτουργία δήμων και περιφερειών, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η «γύμνια του κράτους», που διαπιστώνει ο λαός, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης, δεν είναι παροδικό, ούτε έκτακτο φαινόμενο. Δεν οφείλεται σε «ανοργανωσιά» και «ανικανότητα» ή σε «έλλειψη συντονισμού».

Οφείλεται στο γεγονός ότι το αστικό κράτος δεν υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε και οι Δήμοι αποδεικνύονται ικανότατοι όταν καλούνται να εισπράξουν φόρους, τέλη, πρόστιμα κλπ, αλλά μόνο από τους μικροοφειλέτες. 

Γι αυτό και οι δήμαρχοι και όλοι οι υποψήφιοι τοπικοί σωτήρες (όλοι δήθεν ανεξάρτητοι !) που θα εμφανιστούν προεκλογικά, δεν λένε τίποτα για την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% σήμερα, αλλά προπαγανδίζουν την διεύρυνση της ανταποδοτικότητας. Γκρινιάζουν για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά δεν «βγαίνουν μπροστά» να το καταγγείλουν και να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Δήμους, στην Παιδεία, στην Υγεία.

Δεν υπάρχει επομένως κανένα άλλοθι για την κυβέρνηση και τις δημοτικές - περιφερειακές αρχές για την κατάσταση που ζήσαμε ξανά τις τελευταίες μέρες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ενταθεί ο αγώνας για μέσα, σχέδιο και υποδομές προστασίας και ανακούφισης του λαού, η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, να παρεμβαίνουμε και να πρωτοστατούμε στην ανάγκη για τη λήψη μέτρων, πάντα στη λογική της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.