12/2/19

Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς για τα ταμειακά διαθέσιμα




Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της κυβέρνησης, που εξαναγκάζει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν.

Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους "δανειστές" και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια. Πρόκειται για την ίδια απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση και το 2015.

Σήμερα πια, και αφού οι "δανειστές" εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε "θεσμούς της χώρας", προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ).



Το επιχείρημα που επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνηση σχετικά με τους όρους του δανεισμού είναι προσχηματικό και υποκριτικό. Είναι η ίδια κυβέρνηση που στήριξε με νύχια και με δόντια με εκατομμύρια από τις τσέπες του ελληνικού λαού το τραπεζικό σύστημα. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έφτασε τη χρηματοδότηση των δήμων και περιφερειών στα χαμηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ.
Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα, και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.
Μάλιστα, το θέμα επανέρχεται εν μέσω απειλών και εκβιασμού της κυβέρνησης για ενδεχόμενες κυρώσεις στους δημάρχους, διακοπή χρηματοδότησης κ.ά. Πρόκειται για καθαρά προκλητική ενέργεια.

Αποτελούν μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης, τα φληναφήματά της περί μεγαλύτερων επιτοκίων και δεν πρέπει να παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομολόγων και των repos ούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων διασφαλίζει ούτε, πολύ περισσότερο, τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος.

Είναι γνωστό σε όλους, και πρωτίστως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους τα πληρώνουν κατ' αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές (Καλλικράτης και Κλεισθένης Ι) που κλιμακώνονται στους δήμους με την αγαστή σύμπλευση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το λαό της Καλαμαριάς και σε αυτόν πρέπει να επιστρέφουν με κάθε τρόπο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας δεν θα πρέπει να επιτρέψει για κανένα λόγο να μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς να αποφασίσει την αντίθεσή του στον αυτό τον εκβιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και να απαντήσει ότι δεν θα επιτρέψει για κανένα λόγο να μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές.
Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το λαό της Καλαμαριάς  και σε αυτόν πρέπει να επιστρέφουν με κάθε τρόπο