ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                       με αφορμή ένα σκάνδαλο!!

Καλαμαριώτες, Καλαμαριώτισες 
Μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και  απιστία στον πρώην διευθυντή της  Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών του Δήμου Καλαμαριάς καθώς και για ηθική αυτουργία στον πρώην Δήμαρχο, στον πρώην Γενικό Γραμματέα και  στον πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης για  διαχειριστικό έλλειμμα 2,5 εκατ. ευρώ  για  την πενταετία 2002-2006.
Με αφορμή την υπόθεση  αυτή και την έκδοση καταλογιστικής πράξης  από την Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης κατά όλων των  μελών του Δ.Σ της Δημ. Επιχείρησης , μεταξύ αυτών και  εκπροσώπων της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς (που μετεξέλιξή της ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς ), διασαφηνίζουμε τα εξής :
Διαχρονικά και με συνέπεια η πολιτική μας θέση είναι ΚΑΤΑ της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων  και του θεσμικού  πλαισίου  που τις διέπει. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταγγείλει   και αναδείξει ότι  οι Δημοτικές Επιχειρήσεις  εκχωρούν αρμοδιότητες και υπηρεσίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προωθούν τις πελατειακές σχέσεις.  Η λειτουργία τους γίνεται  με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.  Διασπούν το συνδικαλιστικό κίνημα και διχάζουν τους εργαζόμενους ώστε να μην κινητοποιούνται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Με κάθε ευκαιρία, διαχρονικά, καταγγέλλαμε και καταψηφίζαμε τις αποφάσεις  οργάνων του Δήμου που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων (εκτός από αποφάσεις που αφορούν πληρωμή ή εξασφάλιση δικαιωμάτων εργαζομένων).
Με αυτό το σκεπτικό πάγια  θέση μας είναι να μην συμμετέχει εκπρόσωπός μας σε Δ.Σ ή σε θέση άσκησης διοίκησης σε οποιαδήποτε Δημοτική Επιχείρηση (και γι΄αυτό αποχωρήσαμε το 2006).  
Στη συγκεκριμένη Δημ. Επιχείρηση,  για εκείνη την περίοδο, πολιτική επιλογή μας ήταν να έχουμε εκπρόσωπο στο Δ.Σ. για το λόγο και μόνο ότι στις αρμοδιότητές της ήταν ενταγμένο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Οι παρεμβάσεις μας είχαν να κάνουν με την άμεση τακτοποίηση  - μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων συμβασιούχων στο πρόγραμμα πάντα σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Με την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Με τη συνδρομή άπορων  συνδημοτών και των οικογενειών τους.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι, για εκείνη την χρονική περίοδο, δεν υπήρχε θεσμοθετημένη διαδικασία ελέγχου και εποπτείας των «οικονομικών διαχειριστών» της επιχείρησης. Δεν υπήρχε δυνατότητα  πρόσβασης στα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης, ενώ απορρίπτονταν από την πλειοψηφία κάθε αίτημα του εκπροσώπου μας που αφορούσε στο θέμα αυτό (αυτό άλλωστε καταγράφεται και στα πρακτικά του Δ.Σ.).
Οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου μας και οι πολιτικές του παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. αποτελούσαν τη μειοψηφία. Καταψήφιζε όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν κατασπατάληση Δημόσιου χρήματος.  Οι αντιπροτάσεις μας απορρίπτονταν κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις που αρνήθηκε να υπογράψει τα πρακτικά που τηρούνταν καθώς αλλοιώθηκαν σε αυτά οι προφορικές του θέσεις και προτάσεις.
Η προσπάθεια εμπλοκής της παράταξής μας και του εκπροσώπου της με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση καθώς και ο καταλογισμός ευθύνης είναι τελείως ανυπόστατη και απαράδεκτη από κάθε άποψη (πολιτική, ηθική, νομική). Εξάλλου και ο εκάστοτε εκπρόσωπός μας δεν διώκεται ποινικά με βάση το πόρισμα, όπως η Διοίκηση του Δήμου.
Η  παράταξή μας το μόνο απολογισμό που κάνει είναι προς το λαό της Καλαμαριάς. Αυτός βασίζεται στους  αγώνες, τις θυσίες, την ανιδιοτέλεια και προπάντων στα ιδανικά και στο ήθος μας. Αυτό  ο λαός της Καλαμαριάς το  γνωρίζει.
Το «τσουβάλιασμα», η ισοπέδωση  του «όλοι μαζί τα φάγαμε»,  που επιχειρείται από διάφορους θα πέσει στο κενό. Οι ευθύνες όχι μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και για τη συνολική διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Καλαμαριάς διαχρονικά βαρύνουν  την παράταξη που διοικεί τα τελευταία 35 χρόνια και τις πολιτικές που υπηρετεί.
Ο λαός της Καλαμαριάς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Αποδείχτηκε, ότι αυτό που γεννάει κρίσεις, ανεργία, εξαθλίωση είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Η αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση,  είναι σύμφυτα φαινόμενα  με το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης που τσακίζει το λαό. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού και αποπροσανατολίζει το λαό. 
Το Καλλικρατικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει όλες τις μορφές της οικονομικής  διαχείρισης που ασκούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι βαθιά αντιλαϊκό, φορομπηχτικό ρίχνοντας όλα τα βάρη στο λαό.
Οι πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονται ότι με καλές προθέσεις, με έντιμη  και διάφανη διαχείριση  θα δώσουν διέξοδο και θα διαπραγματευτούν μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση  στους Δήμους και στις Περιφέρειες κοροϊδεύουν και εξαπατούν το λαό. Γιατί αυτό είναι ανέφικτο εφόσον υπηρετούν και υπερασπίζονται το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, τις στρατηγικές επιλογές του αστικού συστήματος και της Ε.Ε. .
Αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ενίσχυση ΟΧΙ ΜΟΝΟ των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στις εκλογές του Μάη, αλλά και την καταδίκη των ψηφοδελτίων που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει, όπως πάντα, με συνέπεια και σταθερότητα να  υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με περισσότερη ένταση και αγωνιστική διάθεση, να μάχεται αταλάντευτα για τα δικαιώματά τους.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ  παντού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
στο Δήμο Καλαμαριάς  ΒΙΚΕΝΤΙΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ
στην Περιφέρεια ΓΙΑΝΝΗ ΖΙΩΓΑ
που στηρίζει το