3/7/13

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Απολογήθηκαν για την «τρύπα» των 2,5 εκατ. ευρώ


ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Απολογήθηκαν για την «τρύπα» των 2,5 εκατ. ευρώ

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ      εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ        

Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν χθες, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου και ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης τελετών για την υπόθεση με την «τρύπα» των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντόπισαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης.
Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2002 - 2006 καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που βασίζεται στο πόρισμα των επιθεωρητών, διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση στη δημοτική επιχείρηση. Πληρωμές σε νεκροκομιστές χωρίς παραστατικά, δωρεές σε συλλόγους και εκδρομές από έσοδα της επιχείρησης τελετών, αγορές καυσίμων για αυτοκίνητα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες για την κίνησή τους, έσοδα από στεφάνια που δεν καταχωρήθηκαν ποτέ στα βιβλία, μέχρι και αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά είναι μερικά από τα ευρήματα του ελέγχου.
Βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης, ο οποίος μάλιστα είχε απολυθεί το 2006, ύστερα από ατασθαλίες που εντοπίστηκαν και δεν έχει απολογηθεί ακόμη για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας. Ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημήτρης Λέκκας κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στα αδικήματα, με την έννοια ότι έπρεπε να είχαν στην εποπτεία τους τη δραστηριότητα του υπαλλήλου της επιχείρησης.
Στις απολογίες τους χθες τόνισαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό έλεγχο ούτε να γνωρίζουν τι συμβαίνει, καθώς η δημοτική επιχείρηση ήταν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και είχε δικό της διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο δεν μετείχε ο δήμαρχος, όπως γινόταν με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. Χθες απολογήθηκε και πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν αντιλήφτηκε την κακοδιαχείριση του υπαλλήλου. Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, εκτός του πρώην γενικού διευθυντή, είναι ακόμη ένας πρώην πρόεδρος της επιχείρησης αλλά και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της συγκεκριμένης περιόδου.