14/3/14

Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή της Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη



Η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς


Ενημερώνει για την Εκδήλωση μνήμης για να τιμήσουμε τον αγωνιστή της Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, που θα γίνει:
Το Σάββατο 15 Μάρτη στις 11:00 στο μνημείο του  Ν. Νικηφορίδη στην πλατεία Καλλιθέας στις Συκιές (Παλιά Βάρνα).

Μετάβαση με το Λεωφορείο «26, Καλλιθέα» – στάση «Άγιοι Θόδωροι»
Πριν από 63 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς δολοφόνησε τον Νίκο Νικηφορίδη, 23χρονο νεολαίο, ΕΠΟΝίτη, αγωνιστή της αντίστασης. Τουφεκίστηκε στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, στις φυλακές Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση Νικηφορίδη, η μοναδική όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση ανθρώπου, - αγωνιστή της ειρήνης,- που στήθηκε στον τοίχο με την κατηγορία ότι είχε διαπράξει ένα ...... ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα,.... "τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη", όπως έλεγε η απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου.


Η συλλογή των υπογραφών ήταν αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης της Στοκχόλμης με την έκκληση για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό. Την έκκληση που καλούσε τους ανθρώπους να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο της έκκληση για να διατηρηθεί το αγαθό της ειρήνης, την υπέγραψαν 200 εκατομμύρια άνθρωποί σε ανατολή και δύση.
Η υπόθεση Νικηφορίδη, ξεσήκωσε τη διεθνή κατακραυγή  με τα μηνύματα εκατοντάδων προσωπικοτήτων, όπως του Αϊνστάιν, του Μπέρτραντ Ράσσελ, του νομπελίστα Ζολιό Κιουρί κ.ά.