28/3/15

Βγάζουν την παραλία στο σφυρί!

Το χρονικό:Μέσα στο κλίμα της προεδρικής εκλογής και των γιορτών, η υπουργός τουρισμού της προηγούμενης κυβέρνησης δημοσιεύει στο ΦΕΚ (στις 31.12.’14..!) απόφαση για την παραχώρηση 8 χερσαίων στρεμμάτων και 35 θαλάσσιων σε ναυταθλητικό σωματείο (ΝΠΙΔ), στην περιοχή του Ποσειδωνίου, προκειμένου να δημιουργηθεί «καταφύγιο τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας 100 θέσεων». Με την απόφαση αυτή προβλέπεται κατασκευή λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έργου φτάνει τα  4.000.000€. Το έργο παραχωρείται για 33 χρόνια. Το σωματείο διαβεβαίωσε ότι “έχει βρεθεί επενδυτής”, που θα εισπράξει στο πολλαπλάσιο με ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η διοίκηση Μπουτάρη, παρά τις αρχικές αιτιάσεις, υπερθεματίζει για την παραχώρηση.

Παρεμπιπτόντως: Η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού δεν έχει ολοκληρωθεί και η απόφαση δημιουργεί τετελεσμένα, ανοίγει δρόμο για ιδιωτικοποίηση κάθε φιλέτου του θαλάσσιου μετώπου. Σπάει η ενιαία αντιμετώπιση και συνέχεια που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την αξιοποίηση ως ελεύθερου, κοινόχρηστου, δηµόσιου χώρου της παραλιακής ζώνης των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Επιστημονικοί φορείς της πόλης έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους με τη χωροθέτηση. Τμήμα του χώρου υλοποίησης του έργου αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του κόλπου της Θεσσαλονίκης.

Επί της ουσίας: Πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση παραχώρησης ενός δημόσιου φιλέτου σε ιδιώτη, για να θησαυρίσει, που θα το στερηθούν χιλιάδες κάτοικοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαίοι της πόλης. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της “ανάπτυξης” που ευαγγελίζονται.
Χέρι - χέρι, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, δημιουργούν προϋποθέσεις κερδοφορίας στους επιχειρηματίες και για τα λαϊκά στρώματα μένουν τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής, το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες τους. Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και είναι πιστή εφαρμογή της πολιτικής της. Βρίσκεται όμως σε πλήρη εξέλιξη και με τη νέα συγκυβέρνηση, ακολουθώντας τη γραμμή “όσες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν, παραμένουν - όσες συζητιούνται, συνεχίζουν - όσες είναι για το μέλλον, βλέπουμε”. Τέτοια συμφωνία υπέγραψαν με τους εταίρους - δανειστές, τέτοια πολιτική εφαρμόζουν για να έρθει η περιβόητη “ανάπτυξη”. Αυτά είναι τα πλαίσια της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, που αποδέχονται.

Στα δικά μας: Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, ελεύθερο, κοινόχρηστο χώρο. Να ακυρωθεί άμεσα η υπουργική απόφαση παραχώρησης δημόσιας γης σε ιδιώτη. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σχέδιο παραπέρα υποβάθμισης της ζωής μας. Διεκδικούμε χώρους και υποδομές για την κάλυψη των αναγκών λαού και νεολαίας για αθλητισμό, ψυχαγωγία και εκπαίδευση. Παλεύουμε συνολικά απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, είτε “μπλε” είτε “πράσινες” είτε “ροζ”, είτε άμεσες είτε έμμεσες, είτε με το κράτος και τους δήμους «πωλητές» είτε αν εμφανίζονται σαν «συνεταίροι» των ιδιωτών επιχειρηματιών. Η γη, ο αέρας, το νερό, η θάλασσα, οι παραλίες πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, να περάσουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών μας κι όχι να είναι και να μετατρέπονται διαρκώς σε εργαλεία κερδοφορίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους.
 


Την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 11:00 το πρωί, όλοι στο Ποσειδώνιο


Λαϊκές Επιτροπές 5ου Διαμερίσματος και Καλαμαριάς