23/3/15

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων διανομής φυλλαδίων στη Θεσσαλονίκη


Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Θέμα: Προβλήματα εργαζόμενων στο χώρο της οργανωμένης διανομής διαφημιστικού υλικού - διαφημιστικών φυλλαδίων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν λάβει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, έχουν εξοπλίσει τα χέρια των εργοδοτών ώστε να εκμεταλλεύονται βαθύτερα τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο χώρο της οργανωμένης διανομής διαφημιστικού υλικού - διαφημιστικών φυλλαδίων, όπου επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας. Εταιρείες αυτού του
ενδιαφέροντος απασχολούν εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επιδόματα και με πενιχρά μεροκάματα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στην εντυποδιανομή αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα όταν στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.ά., ανακαλύπτουν ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονταν είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη, άλλοτε και χωρίς γραφεία, αδήλωτες στα Επιμελητήρια και την Εφορία κλπ. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι αυτοί να μένουν απλήρωτοι ή και να απολύονται χωρίς να μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον ώστε να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Αντιπροσωπευτική της κατάστασης αυτής είναι η περίπτωση της εταιρείας "Golden Promotion" στη Θεσσαλονίκη η οποία άφησε απλήρωτους περισσότερους από τέσσερις εργαζομένους της και είναι πλέον άφαντη. Οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, απευθύνθηκαν μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν φαίνεται να υπάρχει.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

1. Την αποπληρωμή, στο σύνολο των δεδουλευμένων, των εργαζομένων στην εταιρεία "Golden Promotion".

2. Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της οργανωμένης διανομής διαφημιστικού υλικού - διαφημιστικών φυλλαδίων».