12/6/15

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις περί «ανανέωσης των συμβάσεων μόνο για 4 μήνες» παρατείνοντας έτσι την μακροχρόνια εργασιακή τους ομηρία.  Η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για την συνέχιση της εργασίας τους,  καθώς είναι η πρώτη φορά που οι συμβάσεις δεν θα έχουν  διάρκεια 10 μήνες αλλά για την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι από 1/9 μέχρι 31/12.
Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε στη βουλή τροπολογία για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στον κλάδο.  
Αντίθετα, όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, σκοπός της κυβέρνησης είναι από την 31η  Δεκέμβρη να γίνει προκήρυξη των θέσεων με διαδικασίες ΑΣΕΠ και κριτήρια,  που δεν θα διασφαλίζουν την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. 
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς θεωρεί ότι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επομένως δικαιούνται εξαίρεση από τον ΑΣΕΠ και άμεση μονιμοποίηση.  Στη συνέχεια να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νέων, επιπλέον εργαζόμενων με σύμβαση αορίστου χρόνου για όπου υπάρχουν ανάγκες.
Διεκδικούμε:
·         Ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
·         Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
·         Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων από όσες σχολικές επιτροπές υπάρχουν οφειλόμενες αμοιβές.
·         Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (νοσοκομεία , πανεπιστήμια, κ.α).  Καμία σύμπραξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
·         Να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού και  τα συνέργεια από κάθε  δημόσια υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι  από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
·         Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/-στριών για καθαρά σχολεία. 
·         Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Απαιτούμε σχολεία καθαρά,
εργαζόμενους με μόνιμη εργασία
και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.