9/9/15

ΟΑΕΔ
Ανακοίνωσε την καταβολή κονδυλίων για τα «πεντάμηνα»
Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων, ο Οργανισμός προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δίμηνη καθυστέρηση
Με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ ενημέρωσε χτες ότι ξεκίνησε να καταβάλλει στους δήμους τα κονδύλια για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα λεγόμενα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», που φτάνουν μέχρι και τους δύο μήνες.
Οπως κυνικά ομολογεί ο Οργανισμός, «η καταβολή των αποδοχών των ωφελούμενων αφορά τόσο τις λίγες μέρες του μηνός Ιούλη κατά τις οποίες απασχολήθηκαν οι ωφελούμενοι, όσο και τις αποδοχές τους για το μήνα Αύγουστο, για όσους δήμους έχουν αποστείλει προς τον ΟΑΕΔ τις καταστάσεις».
Για να δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση, ο ΟΑΕΔ επικαλείται «την αναβάθμιση και προσαρμογή του πληροφοριακού του συστήματος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 2/2015, ως προς τον υπολογισμό και την καταχώρηση των διαφορετικών πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης των ωφελούμενων ανά ειδικότητα, π.χ. κοινή μικτή ασφάλιση, κλάδος βαρέων, τομείς ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.)».
Τέλος, προκλητικά ενημερώνει ότι «η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να περιοριστεί στο ελάχιστο»! Σημειώνουμε ότι μέχρι και χτες, η πλειοψηφία των δήμων δεν είχε πάρει φράγκο από τα λεφτά που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται επί δύο μήνες, χωρίς να τους αποδίδεται καν αυτός ο γλίσχρος μισθός των 500 περίπου ευρώ, την ίδια ώρα που οι εργοδότες - δήμοι τούς απασχολούν σε εργασίες έξω από τα «γενικά καθήκοντα» για τα οποία προσλήφθηκαν και τους στερούν τα ελάχιστα δικαιώματα (άδειες, μέσα προστασίας κ.ά.).
Απέναντι σ' αυτή την άθλια κατάσταση, την ευθύνη της οποίας έχουν κυβέρνηση και δήμοι, οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», με τη βοήθεια των ταξικών συνδικάτων στους ΟΤΑ, οργανώνονται σε Επιτροπές Αγώνα και διεκδικούν τα αυτονόητα. Κάτω από τη δική τους πίεση και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο ΟΑΕΔ αναγκάζεται τώρα σχεδόν να ...θριαμβολογεί, επειδή μετά από δύο μήνες δουλειάς κατάφερε να εξασφαλίσει το μισθό στους απασχολούμενους.
Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και άλλων συνδικάτων (οργανώθηκε μέχρι και τετράωρη στάση εργασίας στην Αττική), προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε κυβέρνηση, ΟΑΕΔ και δήμους και να αποδεσμευτούν τα λεφτά για τη μισθοδοσία.
Θυμίζουμε ότι παρέμβαση με δήλωσή του έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε πει την περασμένη Τετάρτη: «Απαράδεκτο να καθυστερεί η πληρωμή ακόμη και αυτών των μισθών πείνας. Αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως αυτά τα προγράμματα της κακοπληρωμένης ελαστικής εργασίας το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να προσφέρουν στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα χωρίς δικαιώματα. Το ΚΚΕ απαιτεί να πληρωθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα "πεντάμηνα" και να καταβάλλονται στο εξής κανονικά και έγκαιρα οι μισθοί τους».

rizospastis_big_logo.png