30/9/15

Παρέμβαση για τις δομές φτώχειας και τις σχολικές καθαρίστριες

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τον υπαρκτό κίνδυνο να κλείσουν οι δομές για τη φτώχεια και για τη μείωση των αποδοχών των σχολικών καθαριστριών έκαναν, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας, τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων, Ελένη Μπιρλή, αντιπρόεδρος ΚΟΔΗΠ Δήμου Πατρέων, και Τίμος Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγρινίου, ζήτησαν να συζητηθούν προ ημερήσιας διάταξης τα συγκεκριμένα θέματα, καταθέτοντας και σχετικά ψηφίσματα. Οπως σημείωσαν, η παράταση που δόθηκε προχτές στη λειτουργία των δομών φτώχειας, μέχρι τέλος του χρόνου, μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, απλά μεταθέτει τον κίνδυνο αυτές να κλείσουν. «Ο σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν οι κοινωνικές δομές, να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι και να μη δίνονται ούτε αυτά τα ψίχουλα ανακούφισης σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, απλά μετατίθεται», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Με το ίδιο ψήφισμα καλείται το ΔΣ να απαιτήσει να λάβει μέτρα η κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτές και να αναλάβει το κράτος τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, βάζοντας τέρμα στην εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ στη λειτουργία των δομών.

Με έτερο ψήφισμα τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν το ΔΣ να ζητήσει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μείωση της χρηματοδότησης για τις σχολικές καθαρίστριες, αλλά, αντίθετα, να καλύψει το σύνολο των αναγκών με σταθερή δουλειά και μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Οπως κατήγγειλαν, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για το σχολικό έτος 2015 - 2016 είναι μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά, κάτι που πρακτικά οδηγεί είτε σε μη ανανέωση μέρους των συμβάσεων είτε σε μείωση του ήδη πενιχρού μεροκάματου των καθαριστριών.
Επιστολή αντιδημάρχου Πάτρας

Για το θέμα της μείωσης των αποδοχών των σχολικών καθαριστριών, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Α. Αθανασόπουλος, απέστειλε χτες επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλη. Στην επιστολή ο Α. Αθανασόπουλος κάνει λόγο για «αντεργατική ενέργεια» και ζητά από τον υπουργό «να αναθεωρήσει άμεσα την απαράδεκτη απόφαση». Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι «η δημοτική αρχή της Πάτρας απαιτεί τη μονιμοποίησή τους, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα». «Η δημοτική αρχή της Πάτρας θεωρεί σημαντικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της υγιεινής και της καθαριότητας στο Δημόσιο Σχολείο που υπηρετούν με συνέπεια και σοβαρότητα οι συγκεκριμένες εργαζόμενες και απαιτεί τη μονιμοποίησή τους, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτονόητα δικαιούνται», σημειώνεται, τέλος, στην επιστολή.
rizospastis_big_logo.png