5/10/15

Οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης

Βασικά σημεία της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, την Παρασκευή

Σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που έγινε την Παρασκευή, με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία:

Σχετικά με την αντιλαϊκή επίθεση που είναι σε εξέλιξη
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη έτοιμα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά νομοσχέδια, που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, ενόψει και της αξιολόγησης του Οκτώβρη από το λεγόμενο "κουαρτέτο" (...) Μπροστά έχουμε, λοιπόν, μεγάλες κρίσιμες μάχες και χρειάζεται να είμαστε ετοιμοπόλεμοι παντού, όλοι και όλες, να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και αποκάλυψη των μέτρων, στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης. Εχουμε πλήρη επίγνωση, ότι ο συσχετισμός δύναμης παραμένει εξαιρετικά αρνητικός. Οτι το εργατικό - λαϊκό κίνημα παραμένει ακόμα σε υποχώρηση. Το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, αντανακλά αυτόν τον πολύ αρνητικό συσχετισμό, το επίπεδο της ταξικής πάλης, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Στην ουσία εκφράζει παραπέρα σταθεροποίηση της αναδίπλωσης, της παθητικής αναμονής, ακόμα και συντηρητικοποίησης ενός τμήματος του λαού».
Για την αξιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στην κατεύθυνση συναίνεσης
«Η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το μνημόνιο και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, θα αξιοποιήσουν - ήδη άλλωστε το κάνουν - το εκλογικό αποτέλεσμα για να πουν ότι ο λαός έχει δώσει τη συναίνεσή του, την έγκρισή του, ότι έχει νομιμοποιήσει το βάρβαρο μνημόνιο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο λαός να αποδεχτεί αυτήν την - σε βάρος του - ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στις εκλογές. Ανεξάρτητα αν απείχε από αυτές, πιστεύοντας - κατά τη γνώμη μας λαθεμένα - ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκφράσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά του για το αστικό πολιτικό σύστημα. Ανεξάρτητα από τις όποιες αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες έχει ακόμα για τη δεύτερη ευκαιρία που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τις όποιες συλλογικές ή και προσωπικές ευθύνες του καθένα και της καθεμιάς.

Τώρα είναι η ώρα της ενεργητικής στάσης, της συμβολής στην ανάπτυξη της μαζικής, συλλογικής πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην αλληλεγγύη. Σε αυτόν τον αγώνα καλεί το ΚΚΕ. Εκεί θα πρωτοστατήσουν τα μέλη, τα στελέχη, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και φυσικά η κοινοβουλευτική του ομάδα».
Η στάση του ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ, συνεπές σε όσα έλεγε και προεκλογικά, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση που θα συνεχίσει μια σκληρή πολιτική, συνέχεια των πολιτικών που άσκησαν οι προηγούμενοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τους εκάστοτε πρόθυμους συμμάχους τους. Θα αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για να κάνει αυτό που υποσχέθηκε. Να ασκεί από τη συγκεκριμένη θέση που του έδωσε ο λαός, τη συνεπή, δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή, αλλά πάνω απ' όλα στο κίνημα, για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία για το σήμερα και το αύριο (...) Η κομμουνιστική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες κι ευθύνες. Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί ν' ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια στα σκληρά μέτρα και την ασυδοσία των κρατικών μηχανισμών, των μηχανισμών της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας και μπορεί να ανοίξει το δρόμο ριζικών αλλαγών κι ανατροπών. Αυτή είναι η μόνη περήφανη και παλικαρίσια στάση που ανταποκρίνεται στο εργατικό - λαϊκό συμφέρον και όχι η συμμετοχή σε υπουργικές καρέκλες κυβερνήσεων διαχείρισης της σαπίλας του συστήματος και συνεχών θυσιών μόνο για το λαό».
Για τη στάση των άλλων κομμάτων

«Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, μέχρι την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ουσιαστικά θα σιγοντάρουν, θα δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, για να περνά χωρίς σκοπέλους το αντιλαϊκό της έργο. Αλλοι θα την πιέζουν και άλλοι θα τη διευκολύνουν να προχωρά όσο γίνεται πιο γρήγορα τις αντιδραστικές αλλαγές. Θα καλλιεργούν τις γνωστές αυταπάτες ότι δήθεν για τα λαϊκά προβλήματα φταίει το μείγμα, η συνταγή που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το τρίτο μνημόνιο, το οποίο περιέχει περισσότερους φόρους από ό,τι μεταρρυθμίσεις. Θα προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή είτε σε ακόμη πιο αντιδραστική, συντηρητική κατεύθυνση είτε σε ανώδυνη εκτόνωσή της. Θα στηρίζουν τα μέτρα δήθεν στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ζητώντας από το λαό να δηλώσει υποταγή και να υψώσει "λευκή σημαία" στην ολομέτωπη επίθεση που θα δέχεται στα δικαιώματά του».

Αντιλαϊκά τα προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής ανάκαμψης
«Είναι μέτρα που χρόνια τώρα απαιτούσε το μεγάλο κεφάλαιο. Που χρόνια τώρα αποτελούσαν κατευθύνσεις της ΕΕ και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη αυτής της λυκοσυμμαχίας. Μέτρα που έχουν ως στόχο να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης και του χρέους μόνο στις πλάτες αυτού που δεν ευθύνεται για όλα αυτά, δηλαδή του εργαζόμενου λαού. Πίσω από κάθε αντεργατικό - αντιλαϊκό μέτρο, είτε αυτό αφορά τη φορολογία, είτε τους μισθούς και τις συντάξεις, είτε τις περικοπές σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, είτε τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται η επιδίωξη του κεφαλαίου ν' αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του, να ρίξει στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης, να βρει νέα πεδία κερδοφορίας, να εκτοπίσει από την αγορά μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, να τσεπώσει νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές που θα τα πληρώνει ο λαός με τα ματωμένα πλεονάσματα. Ολα τα παραπάνω είναι τα προαπαιτούμενα, είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο λαός για να υπάρξει η περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, που όλα τα άλλα κόμματα προβάλλουν ως "εθνικό στόχο". Κρύβοντας ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, ακόμη κι αν υπάρξει, δεν θα οδηγήσει σε ανάκτηση απωλειών και ουσιαστική ανακούφιση του λαού».
Περαιτέρω συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Τα νέα "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" από τον πρωθυπουργό, οι επαφές με Αμερικανούς και άλλους παράγοντες, δεν αφορούν μόνο τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο και το χρέος, αλλά κυρίως την ανάληψη από την κυβέρνηση πιο ενεργού ρόλου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αμέσως, τι είδους ανταλλάγματα έχει δώσει και ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει στο ζήτημα της επέμβασης στη Συρία, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Κόσσοβο και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που συνθέτουν την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Χώρια, που, επιπλέον, πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη ότι εμφανίζονται σημάδια για την εκδήλωση μιας νέας βαθιάς συγχρονισμένης κρίσης, την ίδια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους", σηματοδοτεί αυτήν την παραπέρα όξυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».
Η τακτική τού «διαίρει και βασίλευε»

«Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί ότι αποτελούν ωμή κοροϊδία οι διακηρύξεις όλων των άλλων κομμάτων για ισοδύναμα, αντισταθμίσματα ή παράλληλα προγράμματα, για την αναδιάρθρωση του χρέους και τ' αναπτυξιακά πακέτα, που δήθεν μπορούν να αμβλύνουν τις βαριές συνέπειες του 3ου μνημονίου.

Στην "καλύτερη" περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι ψίχουλα και θα το πληρώνουν την ίδια στιγμή όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ο λαός θα πληρώσει τόσο τη ρύθμιση του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα με το πώς και πότε θα γίνει, όσο και τα αναπτυξιακά πακέτα, που θα κατευθυνθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα. Την ίδια ώρα, η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της θα αξιοποιήσουν τα διάφορα ισοδύναμα για να καλλιεργήσουν τη λογική τού "διαίρει και βασίλευε", του διαχωρισμού των εργαζομένων, για να αποτρέψουν την ενίσχυση ενός κινήματος που θα συνενώνει πάνω σε κοινά και ενιαία αιτήματα, που θα παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, το κεφάλαιο, την ΕΕ. Αυτό βλέπουμε τις τελευταίες μέρες με το ζήτημα των συντάξεων. Ανθρωποι με συντάξεις, πάνω από 1.000 ή 1.500 ευρώ, που δούλεψαν γι' αυτά όλη τους τη ζωή και τα έχουν χρυσοπληρώσει, που μπορεί και να σακατεύτηκαν σε βαρέα και ανθυγιεινά, τώρα να βαφτίζονται από "προνομιούχοι", "πλούσιοι" που πρέπει να συνεισφέρουν για τους πιο φτωχούς.

Πρόκειται για την επικίνδυνη αντιδραστική, φασίζουσα λογική που λανσάρουν και κάποια "κόμματα - λαγοί", τύπου Ενωσης Κεντρώων, και που βέβαια οδηγεί στο να πληρώνει συνεχώς και μόνο ο φτωχός για τον φτωχότερο, οδηγεί στο να τσακίζονται δικαιώματα για να ζουν καλά οι "έχοντες" που έχουν στη δούλεψή τους πολιτικά μορφώματα και διάττοντες αστέρες του πολιτικού συστήματος, για να παίζουν το παιχνίδι τους κυβερνώντες και εξουσιαστές της ζωής του λαού και της νεολαίας.

Αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία βρήκαν στο "πρόσωπο" του ΣΥΡΙΖΑ την ιδανική λύση, για να περάσουν τώρα τα αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να δώσουν χρόνο στα παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ανασυνταχθούν, να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά τους, για να προχωρήσει συνολικά η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο, για παράδειγμα, με την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, με τα σενάρια συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Ποταμιού και πάει λέγοντας».
Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των διαφωνούντων παρακλαδιών του είναι ότι αφόπλισαν το κίνημα, το υπέσκαψαν, με τις αυταπάτες, τις απατηλές υποσχέσεις τους. Η πιο μεγάλη αρνητική προσφορά του τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται στην ανάδειξή του σε εργοδοτική, εργατοπατερική δύναμη, ενσωματώνοντας τους αντίστοιχους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και αποδεχόμενος το χάιδεμα ενός σημαντικού μέρους της καπιταλιστικής εργοδοσίας και των μηχανισμών της ΕΕ. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε και καλλιέργησε το έδαφος για να περάσουν νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα και ως αξιωματική αντιπολίτευση παλιότερα και στο 7μηνο της διακυβέρνησής του».
Για τη μάχη που πρέπει να δώσει ο λαός

«`Η θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αξιοποιώντας την πείρα και ανεκμετάλλευτες δυνάμεις που έχει και δεν έχει ακόμη δοκιμάσει, ή πραγματικά τα επόμενα χρόνια θα μετρήσει νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες και μάλιστα σε μάχες που δεν θα έχει καν δοκιμάσει να δώσει. Αυτήν, την πραγματική μάχη δεν την έχει δώσει ακόμα ο λαός μας. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν εφεδρείες, αναπτύσσονται εστίες αντίστασης σε όλους τους κλάδους σε όλη τη χώρα.

Μόνο το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα, την επιστημονική πρόβλεψη, το σχέδιο και την οργάνωση, να τεθεί επικεφαλής αυτού του ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης, της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας και να οδηγήσει το κίνημα, το λαό, τη νεολαία, σε νέες νίκες, σε νέα ανάταση. Ετσι ώστε και να αποσπάσουμε κάποιες επιμέρους κατακτήσεις και να πάρουμε οριστικά διαζύγιο σαν λαός με την συνθηκολόγηση στη βαρβαρότητα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια - αν συνεχιστεί - να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια πολύ χειρότερα εμείς, πολύ περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Αυτήν την αρνητική πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια - μετά το μεγάλο πισωγύρισμα που έζησε ολάκερη η ανθρωπότητα - μπορούμε και πρέπει να τη σταματήσουμε, να την ανατρέψουμε, να την μετατρέψουμε σταδιακά, καθημερινά σε μια προοπτική, σε πραγματική, επαναστατική, ανατρεπτική δύναμη πάλης».
Για τη διεύρυνση των αγωνιστικών δεσμών

«Είναι θετικό το γεγονός και επένδυση για το σήμερα και το αύριο, ότι το προηγούμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, περισσότεροι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, νέοι και νέες, προοδευτικοί, ριζοσπάστες, άνθρωποι του λαού μας, πιο βαθιά και πιο πλατιά συζήτησαν, προβληματίστηκαν, ενδιαφέρθηκαν ν' ακούσουν και να μάθουν την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Κι αυτό, άσχετα αν αυτές οι διεργασίες δεν εκφράστηκαν σήμερα και στην κάλπη.

Αποτελεί ευθύνη και καθήκον άμεσης προτεραιότητας, από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έως την κάθε Οργάνωση του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, να συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης των αγωνιστικών δεσμών, συζήτησης με νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, εκλαϊκεύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση οριστικά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για έξοδο από την ΕΕ προς όφελος του λαού, απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες και σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής μας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου, με μονομερή διαγραφή του χρέους και λύτρωση από τη μέγγενη των αγορών του κεφαλαίου. Σ' αυτόν το δρόμο, το λαϊκό κίνημα μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει βελτίωση της ζωής του. Μέσα στον αγώνα, στη συλλογική δράση, μπορούν να ξεπερνιούνται δισταγμοί κι αναστολές, να κατανοείται καλύτερα η πρόταση του ΚΚΕ».
Για τη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα βρεθεί στο πλευρό των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, τη διεκδίκηση για την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, το ΚΚΕ θα δουλέψει με βασικό στόχο να ενώσει όλους τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για το δίκιο τους, άσχετα με το τι επέλεξαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες εκλογές. Θα συμβάλουμε στην άνοδο της απαιτητικότητας, της μαχητικότητας για να μην παραιτηθεί ο λαός μας και να αντιμετωπίσει, να αντιπαλέψει τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου που με γοργούς ρυθμούς θα υλοποιήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τα "μεγάλα λόγια" περί παράλληλων προγραμμάτων και ισοδύναμων μέτρων.

Οι κομμουνιστές βουλευτές θα βρεθούν μαζί με τους εργάτες στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, γενικότερα στους τόπους δουλειάς εκεί όπου οργιάζει η εργοδοτική επιθετικότητα, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Θα βρεθούν στις εργατογειτονιές στις μεγάλες πόλεις, στα χωριά, εκεί όπου η λαϊκή οικογένεια δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, για να εκφράσουν τις αγωνίες, τα βάσανά της. Για να καταγράφουν, να αναδεικνύουν και να παρεμβαίνουν πολύμορφα για κάθε λαϊκό πρόβλημα και να συνδυάζουν αποτελεσματικά την εξωκοινοβουλευτική και την κοινοβουλευτική πάλη, με Αναφορές, Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, με κάθε πρόσφορο μέσο και σε συνεργασία με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Για να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου, να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι, σε σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».
Για τις εξελίξεις σε Μεταναστευτικό - Προσφυγικό
«Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε στο σοβαρό θέμα του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, που αναδεικνύει με τραγικό τρόπο το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στις οποίες και η χώρα μας συμμετέχει μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους, τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ συνεχίζεται όχι μόνο με την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών δεσμεύσεων, αλλά και με την ανάληψη νέων, όπως είναι η εγκατάσταση νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης. Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Το ΚΚΕ διεκδικεί ταυτόχρονα άμεσα μέτρα, όπως η δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, η στέγαση - σίτιση - περίθαλψη».
Μέτωπο στα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πορευτεί έχοντας μέτωπο στα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου, μέτωπο ιδιαίτερα στην εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, την οποία δεν αντιπάλεψαν ουσιαστικά, πολιτικά, ανοιχτά όλα τα άλλα κόμματα, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και πιο πριν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υψώνει τη σημαία ενάντια στο ναζισμό - φασισμό και τους σημερινούς εκπροσώπους του στην Ελλάδα, που δηλητηριάζουν εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, οργανώνουν τάγματα εφόδου, στήνουν δουλεμπορικά παραμάγαζα, παρά την προσπάθεια εμφάνισης ενός πιο "νομιμόφρονος" προσώπου, εξαιτίας και των ποινικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γι' αυτό, άλλωστε, τις τελευταίες μέρες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι στηρίζουν τα νέα φορολογικά προνόμια για το κεφάλαιο, τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γνώμονα μόνο το δίκαιο του αδύνατου, του εργάτη, του άνεργου, του συνταξιούχου, του αγρότη, του επαγγελματία, του νέου και της νέας, τόσο στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, τις άλλες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, από την Κρήτη, έως την Θράκη, όσο και στην ύπαιθρο, στα χωριά μας, στα νησιά μας, θα τιμήσει τις προσδοκίες των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών».rizospastis_big_logo.png