11/11/15

Εστειλαν τα ΜΑΤ να σπάσουν την απεργία

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νέα κατασταλτική επίθεση χτες το πρωί σε βάρος των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την κινητοποίησή τους

Νέα επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων στην εταιρεία«Γενική Ανακύκλωση ΑΕ»εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής χτες το πρωί, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας ενάντια στις απολύσεις και στα σχέδια για μειώσεις στους μισθούς.

Την ευθύνη και αυτής της κατασταλτικής επίθεσης (είχε προηγηθεί άλλη μία το πρωί της Δευτέρας), που έγινε για να προστατευθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, φέρει η κυβέρνηση, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, δε διστάζει να ρίξει τα ΜΑΤ πάνω σε εργάτες που παλεύουν για το μεροκάματο και τη δουλειά τους.

Περίπου στις 8.30 π.μ., τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν με τη βία την είσοδο του εργοστασίου, για να προωθήσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε έτοιμο η εργοδοσία, ενώ κράτησαν για λίγη ώρα τον Νεκτάριο Τριάντη, γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, που βρισκόταν στο πλευρό των απεργών εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ.

Τελικά, κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των απεργών και των συγκεντρωμένων, το στέλεχος του Κόμματος αφέθηκε ελεύθερο από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρέμειναν τόσο στην είσοδο, όσο και περιμετρικά του εργοστασίου.

Για την κράτηση του Νεκτάριου Τριάντη και για την καταστολή των απεργών από τα ΜΑΤ (ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και το πρωί της Δευτέρας), ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ έκανε εκ νέου παρέμβαση στον Νίκο Τόσκα, αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η επέμβαση, στο χώρο του εργοστασίου πύκνωσε η παρουσία σωματείων, φορέων και δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ και οι απεργοί της «Γενικής Ανακύκλωσης» δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ακολούθησε το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Ιωαννίνων, όπου ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί η αίτηση της εργοδοσίας για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία. Το κάλεσμα στη συγκέντρωση απηύθυνε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν και μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται, καθώς με την παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το ΕΚ Ιωαννίνων αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη στην «Ανακύκλωση». Τον αγώνα τους να παραμείνουν στη δουλειά με τους ίδιους όρους, συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» του Ηρακλείου Κρήτης.

Το ΚΚΕ

Τη νέα επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει, «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε και σήμερα καθαρά θέση στο πλευρό της εργοδοσίας. Εστειλε τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν εργάτες και αγωνιστές που βρίσκονταν στο πλάι τους για να βοηθήσει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η επιχείρηση.

Ευθύνες, όμως, για τις απολύσεις και για την ποινικοποίηση του αγώνα έχει και η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι της περιοχής) που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Καλούμε τους εργαζόμενους, ανέργους, νέους και τις λαϊκές οικογένειες των Ιωαννίνων να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της "Ανακύκλωσης" που ζητούν να παραμείνουν στη δουλειά τους, που παλεύουν ενάντια στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Ολοι μαζικά, δυναμικά στην απεργία της Πέμπτης 12 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο στις 10.30 το πρωί».rizospastis_big_logo.png