22/5/17

Πορεία Ειρήνης 21 Μαή ΕΔΥΕΘ

Με τη μαζική συμμετοχή εργαζόμενων και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 21 Μαή η φετινή Πορεία Ειρήνης, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με τη στήριξη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του λαού της πόλης μας.


H Πορεία ξεκίνησε με αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, όπου κυριάρχησε το σύνθημα: «Οι ιμπεριαλιστές αιματοκυλάνε τους λαούς, καμία υποταγή, αντίσταση, αντεπίθεση τώρα!» Στην αρχή καλλιτέχνες – μουσικοί, φίλοι της ΕΔΥΕΘ, παρουσίασαν μουσικό - καλλιτεχνικό 



πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Κώστα Καρμπά, Γεωργία Τριανταφύλλου και Κώστα Γκρανόπουλου.

Η ομιλία στη Συγκέντρωση έγινε από τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ , ενώ ακολούθησε μαχητική Πορεία μέχρι το Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου διαβάστηκε από την Ηλέκτρα Ραΐζη και εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Επίσης, ακούστηκε το τραγούδι της ειρήνης από τον Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς της ΟΓΕ. ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη 
Στην ομιλία του ο Νίκος Ζώκας, επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε σήμερα ξανά εδώ, μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας.
Είμαστε εδώ γιατί είναι εκκωφαντικός πια ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να ορθώσουμε φραγμό στις επεμβάσεις και στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.
Είμαστε εδώ, για να φωνάξουμε σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο του λαού μας: Αντιστάσου, μην ολιγωρείς! «Μη ρωτάς για ποιον χτυπάει η καμπάνα… Για σένα χτυπάει!», για να θυμηθούμε τα λόγια του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Όταν η καμπάνα χτυπάει για τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της Ουκρανίας, είναι σα να χτυπάει και για το δικό μας λαό! Γι’ αυτό είναι χρέος μας να βγούμε στους δρόμους, να πάμε παντού, στους χώρους δουλειά, στα σχολειά, στα Πανεπιστήμια, στις γειτονιές να καλέσουμε το λαό μας σε ξεσηκωμό και πανστρατιά.

Σε ξεσηκωμό και πανστρατιά όχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά ενάντια και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη, που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.
 Ξεσηκωμός και πανστρατιά ενάντια στην καθημερινή κλοπή των κόπων και του ιδρώτα του λαού μας, ενάντια στις καθημερινές πλέον περικοπές μισθών και συντάξεων, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, ενάντια στη μιζέρια και την απόλυτη υποτίμηση και υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.
Να καλέσουμε σε ξεσηκωμό και πανστρατιά ενάντια στο απάνθρωπο σύστημα που γεννά τη δυστυχία, τον πόλεμο και τον όλεθρο. Ενάντια στο σύστημα όπου μία χούφτα εκμεταλλευτές έχουν τόσα όσα έχουν όλοι οι λαοί μαζί. Ενάντια στο σύστημα που σταυρώνει καθημερινά τους εργαζόμενους, για να βγάζουν ολοένα και περισσότερα οι δυνάστες τους.
Να φτάσει παντού το μήνυμα, ότι τα βάσανα των λαών θα σταματήσουν μόνο όταν καταργηθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης. Γιατί είναι σύστημα ιστορικά ξεπερασμένο. Γιατί προ πολλού πια άρχισε να μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας, για να μπορέσει να απολαύσει ο εργαζόμενος άνθρωπος τους καρπούς από την πρόοδο της επιστήμης και την τεχνολογική ανάπτυξη.»
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην περιοχή των Βαλκανίων τόνισε:
«Στα Βαλκάνια έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση λόγω ακριβώς των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. Το Αιγαίο και η Θράκη αποτελούν τα πιθανά πεδία πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πιθανή είναι και η εμπλοκή της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, που τα τελευταία χρόνια για τους δικούς τους σκοπούς αναπτύσσουν στενή πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.
Η ενίσχυση του αλβανικού εθνικισμού σε βάρος της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής τροφοδοτεί εθνικιστικούς κύκλους στη χώρα μας κι αλλού. Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ με την έντονη εμπλοκή Ρωσσίας, ΗΠΑ, Αλβανίας και την χρησιμοποίηση της αλβανικής μειονότητας είναι πολύ ανησυχητικές. Όπως πολύ ανησυχητική σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας και καλούμε το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είναι επικίνδυνος ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής αστικής τάξης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Προειδοποιούμε, ότι οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει ένα ντόμινο πολύ επικίνδυνων και αιματηρών εξελίξεων.
Η τουρκική αστική τάξη και το τουρκικό κράτος αμφισβητούν τα σύνορα με την Ελλάδα και άλλες χώρες. «Γκριζάρουν» ολόκληρες περιοχές στο Αιγαίο, αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης και θέτουν θέμα αλλαγής συνόρων. Οι εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου δημιουργούν μια κατάσταση’ που μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου θα είναι αυτοί που θα κληθούν να γίνουν το «κρέας για τα κανόνια» των ιμπεριαλιστών. Τους καλούμε να προετοιμάζονται από τώρα, σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου να κλείσουν τα’ αυτιά τους στις πατριδοκάπηλες ιαχές και τα κελεύσματα της αστικής τάξης, να μην στοιχηθούν κάτω απ’ τις σημαίες της. Να απορρίψουν κάθε σύνθημα για δήθεν «εθνική ενότητα».
Στην περίπτωση αυτή το Κίνημά μας, μαζί με όλο το λαό, θα αγωνιστεί, για να βγει η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Θα αγωνιστούμε – υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας – ενάντια στον ξένο εισβολέα, αλλά και ενάντια στη
 ντόπια αστική τάξη, που με την πολιτική της, με τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις επεμβάσεις είναι συνυπεύθυνη και προετοιμάζει από σήμερα το ξέσπασμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.»
Έκλεισε με αναφορά στη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη:
«Σήμερα τιμάμε το δολοφονημένο πριν από 54 χρόνια στην πόλη μας Γρηγόρη Λαμπράκη. Ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, αγωνιστής για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη, βουλευτής της ΕΔΑ, λαμπρός επιστήμονας – γιατρός, λαμπρός αθλητής – βαλκανιονίκης. Δολοφονήθηκε από τους παρακρατικούς μηχανισμούς της εποχής, με την κάλυψη των αρχών καταστολής του επίσημου αστικού κράτους και τη σύμφωνη γνώμη του παλατιού, γιατί αγωνιζόταν ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.
Η μοίρα του κοινή με αυτήν χιλιάδων και χιλιάδων άλλων αγωνιστών του λαού μας – κομμουνιστών, αντιστασιακών – αντιφασιστών αγωνιστών, που σύρθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες, μαρτύρησαν στα Μακρονήσια, θυσίασαν ακλόνητοι κι αταλάντευτοι ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τη ζωή τους ακόμη.
Μοναδική τιμή στη μνήμη τους η ένταση του αγώνα για τα οράματα που θυσιάστηκαν, για την ανατροπή του συστήματος και της εξουσίας, που τους δολοφόνησε. Του συστήματος και της εξουσίας, που γενούν τους πολέμους.» 

Στο Ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Όλες κι όλοι εμείς, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και πήραμε μέρος σήμερα στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική Συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού και στην Πορεία που ακολούθησε, με τη μαζική μας συμμετοχή καταδικάζουμε τον πόλεμο στη Συρία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις ενάντια σε μια σειρά άλλους λαούς και χώρες.
Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων, στρατηγείων, επιτελείων και στρατοπέδων σε όλη τη χώρα. Οι συνθήκες τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, επιβεβαιώνουν ότι, όσο υπάρχει η καπιταλιστική μήτρα που γεννά τους πολέμους, η απόσταση ανάμεσα στην "ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο" των λαών και τον πόλεμο θα είναι πάντα πολύ μικρή.
Η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, στο μισθό, στη σύνταξη, στην Υγεία, στην Παιδεία, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά!
Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους. Είναι επικίνδυνα τα σχέδια της αστικής τάξης και μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που διαθέτει τη βάση της Σούδας και τις άλλες στρατιωτικές υποδομές της χώρας για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Καταδικάζουμε την επικίνδυνη πολιτική, που ασκείται στο όνομα της "Γεωστρατηγικής Αναβάθμισης" και εκθέτει τον ελληνικό λαό σε θανάσιμους κινδύνους, για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Είναι μύθος ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η τουρκική αστική τάξη και του κράτους της παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά σύνορα, εκτοξεύει απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας φτάνοντας μέχρι του σημείου της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, που έχει καθορίσει τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας.

Η ΕΔΥΕΘ μαζί με τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης στην πόλη μας θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες. Από κοινού με το συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, θα αναδείξουμε τα αιτήματα του αγώνα για:
·         Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό!
·         Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις!
·         Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν!
·         Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια!
·         Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ! Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του!
·         Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία!
·         Να κλείσουν το Νατοϊκό στρατηγείο  "NRDC-GR" και το νατοϊκό επιτελείο Ηλεκτρονικού πολέμου στη Θεσσαλονίκη!».

Θεσσαλονίκη

22 Μάη 2017

Το  Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ