13/11/19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ



Μέτα και την νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και την εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας , παρατηρείται έξαρση του προσφυγικού.           
Η ανεξέλεγκτη μεταφορά επιπλέον προσφύγων και μεταναστών σε Δομές και Ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες νέες Δομές, αποτελεί μία ακόμα απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από τη στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα της σταθερής και αξιοπρεπούς διαβίωσης τους  και που τα αιτήματα ασύλου ή μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ προχωράνε με το σταγονόμετρο.
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά προχωράει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά  γρανάζια. Οι αποφάσεις της για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε περεταίρω συρρίκνωση των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε σχέση με το άσυλο, αλλά ακόμα και σε αύξηση νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων.
Ευθύνες απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση έχουν και όσες δημοτικές αρχές στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, ΕΕ, ΝΑΤΟ που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
Με την πολιτική τους δίνουν χώρο σε ακροδεξιές δυνάμεις και ρατσιστικά μορφώματα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού για το πρόβλημα και βρίσκουν ευκαιρία να δημαγωγούν, να δηλητηριάζουν την καρδιά και το μυαλό των κατοίκων με ρατσιστικές θέσεις και απόψεις.
Τέτοια φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, παρουσιάστηκαν και στην πόλη μας την Κυριακή το βράδυ, όταν διάφοροι ακροδεξιοί κύκλοι και αρκετοί προσκείμενοι στην παράταξη του δημάρχου Καλαμαριάς «Γενιά Δημιουργίας», καλούσαν κατοίκους της Κρήνης  γύρω από το «Νοσοκομείο Παναγία», να «αντιδράσουν» σε πιθανή μεταφορά προσφύγων και μεταναστών εκεί.
Καλούμε το λαό της προσφυγομάνας Καλαμαριάς να καταδικάσει τέτοιου είδους αντιδράσεις. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ σε βάρος μιας σειράς λαών. Δεν είναι οι μουσουλμάνοι που έρχονται στην Ελλάδα με σχέδιο να εξισλαμίσουν τον ελληνικό λαό αλλά τα θύματα των καταπιεστικών καθεστώτων και της άγριας εκμετάλλευσης που υπόκεινται πολλοί λαοί από μια χούφτα εκμεταλλευτές με τη συμμετοχή - συνενοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων. Εξαναγκάζονται να μετακινηθούν, πληρώνοντας αδρά τους δουλεμπόρους. Πολλοί απ’ αυτούς το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος έχουν γίνει υγρός τάφος χιλιάδων ψυχών.
Οι ταλαιπωρημένοι και εξαθλιωμένοι αυτοί άνθρωποι πρέπει να φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας, με ευθύνη του κράτους,  με ανθρώπινες-αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, με πρόσβαση των παιδιών τους στην Εκπαίδευση, με πρόσβαση σε δομές Υγείας ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας για τα οποία πολλοί ανησυχούν.
Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση του δημάρχου Καλαμαριάς που:
 - από την μία, επιδιώκει να μην έρθει σε κόντρα με τις κυβερνητικές επιλογές της Ν.Δ, που ακολουθώντας τις πολιτικές  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις ευρω-ενωσιακές  δεσμεύσεις της χώρας μας για εγκλωβισμό εντός των συνόρων μας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.
- και από την άλλη, δεν θέλει να δυσαρεστήσει μερίδα των ψηφοφόρων του , δηλώνοντας έμμεσα και με υπονοούμενα ότι δεν θα δεχθεί μεταφορά προσφύγων στην Καλαμαριά, ανάγοντας ένα τόσο σοβαρό θέμα στην  τοπική του  μόνο διάσταση.
- επίσης, δεν χάνει ευκαιρία να «εκμεταλλευτεί» την συγκυρία και  να   σηματοδοτήσει τις επιδιώξεις κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων για παραχώρηση των  παραλιακών «φιλέτων»  της Καλαμαριάς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, από την πρώτη στιγμή, με αντιπροσωπεία της , βρέθηκε στο χώρο, συζήτησε με τους κατοίκους, αναδεικνύοντας τα αίτια που προκαλούν την προσφυγιά και  ταυτόχρονα δηλώνοντας  ότι σε καμία περίπτωση ο χώρος του  «Παναγία» δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο υποδομής προσφυγών, αφού  δεν πληροί τις προϋποθέσεις.
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός όταν πριν μερικά χρόνια, στον ίδιο χώρο, η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με την Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς  σταθήκαμε στο πλευρό των  εργαζόμενων του νοσοκομείου «Παναγία» και  δώσαμε καθημερινές μάχες ενάντια στο κλείσιμο του, που την έλλειψη του σήμερα σε κλίνες, γιατρούς και υποδομές πληρώνει ακριβά ο λαός της Καλαμαριάς και ευρύτερα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τώρα, όπως και τότε, θεωρούμε ότι η πάλη του λαού μας ενάντια στους ντόπιους εκμεταλλευτές του είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχια, δυστυχία και προσφυγιά.
Καλούμε τον λαό της Καλαμαριάς να ενώσει τις δυνάμεις του με το αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό ταξικό κίνημα και να διεκδικήσει:
Ø Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή νέα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με ευθύνη της κυβέρνησης και χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα προωθούνται στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Ø Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
Ø Να δυναμώσει την πάλη του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν θάνατο, ξεριζωμό και προσφυγιά.
Ø Να κλείσουν όλες οι Αμερικανο-Νατοϊκές βάσεις. Έξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ø Ένοπλες δυνάμεις αποκλειστικά για την άμυνα των συνόρων.
Ø Είμαστε ενάντια στη συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Έξοδος της "FRONTEX" από το Αιγαίο.
                                                           
                                                                                                                                     Νοέμβρης 2019