6/12/19

Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης


Εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμαριάς, θέλουμε να εκφράσουμε τη γενική μας θέση για τον κατ’ ευφημισμόν «θεσμό» και ορισμένες ειδικές παρατηρήσεις για τη σημερινή της σύσταση.
Η επιτροπή αυτή «αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας  και δημότες. Πρόκειται για ένα γνωμοδοτικό όργανο που θεσμοθετείται για να αποτελέσει φενάκη για τη δήθεν συμμετοχή των δημοτών και των εκπροσώπων των φορέων στη διοίκηση του δήμου. Καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα και καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα στον τόπο δουλειάς και κατοικίας τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων επί της ουσίας καταρτίζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε στενά και προκαθορισμένα δημοσιονομικά – αντιλαϊκά πλαίσια.
Δημιουργούν την ψευδαίσθηση συμμετοχής σε ουσιαστικές διαδικασίες, ενώ πρόκειται για μηχανισμό χειραγώγησης με συγκεκριμένο αντιδραστικό χαρακτήρα και κατεύθυνση με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.
Η αναφορά και μόνο γενικά και αόριστα σε «εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών» ή των «εθελοντών ή ΜΚΟ ή των εργοδοτικών οργανώσεων και του λεγόμενου Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.), φανερώνει ότι η επιτροπή αυτή χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και τους δήμους ως εργαλείο «δημοκρατικής» επίφασης και λαϊκής «συναίνεσης» στις αντιλαϊκές αποφάσεις της δημοτικής αρχής.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των «διαβουλεύσεων» σε κάθε επίπεδο, είναι γνωστά:
Μετά από «διαβούλευση» καταργήθηκαν πλήθος κατακτήσεων των εργαζομένων (8ωρο, σταθερή εργασία, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.) και πέρασαν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης  κ.ά.)
Με βάση τα παραπάνω, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δε «νομιμοποιεί» τη λειτουργία τέτοιου οργάνου με τη συμμετοχή της, γι’ αυτό και καταψήφισε τη συγκρότησή της. Καλούμε τους μαζικούς φορείς της περιοχής να μην έχουν αυταπάτες για τη συγκρότηση του παραπάνω οργάνου που ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα χωνευτήρι μιας επίπλαστης εκπροσώπησης στο οποίο οι φορείς όχι μόνο δεν θα μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο για τα τεκταινόμενα του Δήμου αλλά και θα δεσμεύονται σε αντιλαϊκές πλευρές της πολιτικής της διοίκησης του Δήμου, επί της εφαρμογής της οποίας θα καλούνται να “γνωμοδοτούν”.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο:
Μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα τουστη λύση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης,
                                                                                                         
Βικέντιος Αντωνάκης

Λεμονιά Ντιντή

Δήμητρα Χατζή