22/6/20

Σχετικά με το δημοσίευμα της Διοίκησης του Δήμου στην voria.gr για την μετεγκατάσταση μαθητών σε σχολεία της Καλαμαριάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

(Σχετικά με το δημοσίευμα της Διοίκησης του Δήμου στην voria.gr για την μετεγκατάσταση μαθητών σε σχολεία της Καλαμαριάς) 

Η Διοίκηση του κ. Δαρδαμανέλλη μας έχει συνηθίσει όλο αυτό το διάστημα στην άσκηση πολιτικής από το Facebook, στις ελεγχόμενες διαρροές σε site, ακόμα και στην αποκλειστική εκμετάλλευση του δημοτικού εντύπου «Πολίτης Κ» για προβολή των «έργων της», αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Εκμεταλλευόμενη τις ανησυχίες εκατοντάδων γονιών που αντιμετωπίζουν το διαχρονικό πλέον πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στην περιοχή μας, για το οποίο ευθύνη έχει και η προηγούμενη Διοίκηση, επιχειρεί να παρουσιάσει «το άσπρο- μαύρο», προσπαθεί να εκβιάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προδικάζοντας ότι όποιος είναι ενάντια στις θέσεις της, είναι αυτόματα απέναντι στα συμφέροντα των γονιών της περιοχής!!

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ως Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε αίθουσες, σε σχολεία της περιοχής μας, με πιο έντονο το πρόβλημα της υπεραριθμίας του 3ου Λυκείου. Η Διοίκηση βρήκε τότε την λύση στη μετατροπή της αίθουσας των καθηγητών σε σχολική τάξη και μάλιστα αυτό παρουσιάστηκε λίγο - πολύ ως κατόρθωμα!! Κατά την προσφιλή τακτική της Δημοτικής Αρχής, μάλιστα, επιχειρήθηκε να στοχοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί, που δίκαια αντιτάχθηκαν στο μέτρο αυτό, ως λίγο πολύ συνένοχοι στο πρόβλημα!

Με την σημερινή δημοσίευση, η Διοίκηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις, να πιέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, που αύριο συνεδριάζει πάνω στην πρόταση της για μετεγκατάσταση του 3ου Λυκείου στο κτίριο του 10ου Γυμνασίου, προκειμένου να επιτύχει «ευρεία συναίνεση», παρουσιάζοντας την ως την πλέον ιδανική λύση. 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ουδέποτε η Διοίκηση του Δήμου δεν υπερασπίστηκε τις ανάγκες των μαθητών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών. Η λύση δε που προτείνει δεν είναι τίποτα άλλο από μπάλωμα, που κρύβει την ουσία του ζητήματος. Από την άλλη, η προηγούμενη Διοίκηση όλο το διάστημα καλλιεργούσε εφησυχασμό, για την κατάσταση στα σχολεία, παρουσιάζοντας ότι δήθεν όλα βαίνουν καλώς με το θέμα την σχολικής στέγης στην Καλαμαριά. 

Την ίδια στιγμή, δεν λένε κουβέντα:
  • Για το ότι η μόνη οριστική και βιώσιμη λύση που πραγματικά θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών  είναι το χτίσιμο νέων σχολείων, και όχι το ανακάτεμα μαθητών και οι ανταλλαγές σχολικών κτιρίων! Ξεχνάει η διοίκηση ότι υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο απέναντι από το  στρατόπεδο Νταλίπη και ότι γι’ αυτό καμία ενέργεια δεν έχει κάνει για την διεκδίκηση των αναγκαίων κονδυλίων ώστε να προχωρήσει η ανοικοδόμηση. Το χτίσιμο νέων σχολείων και μόνο θα δώσει πραγματική ανάσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο ιδιαίτερα στην περιοχή του Άη Γιάννη και Φοίνικα. 
  • Για το ότι η προσωρινή -όπως λένε- μετεγκατάσταση θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλου 3ου Λυκείου, με προοπτική συγχώνευσης των 3ου και 10ου γυμνασίων που από τι φαίνεται θα είναι μόνο η αρχή. Η στρατηγική των συγχωνεύσεων οδήγησε πανελλαδικά στο κλείσιμο δεκάδων σχολείων και όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις, αλλά επέτεινε το πρόβλημα της υπεραριθμίας και τα στεγαστικά προβλήματα. 
  • Για το ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης που βιώνουμε και εδώ στην Καλαμαριά είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών επιλογών των κυβερνήσεων, τόσο της Ν.Δ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερα των συγκυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που σταθερά μείωναν τα κονδύλια για την παιδεία, αύξαναν τους μαθητές ανά τάξη, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία υπερπληθυσμού στα σχολεία. Αυτές ακριβώς τις επιλογές στηρίζουν τόσο η Διοίκηση – σημερινή και προηγούμενη- όσο και οι λοιπές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που υπερασπίζονται τις πολιτικές που πρεσβεύουν είτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ο δήθεν «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ. 

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: 

  • Καταγγέλλουμε την στάση της Διοίκησης Δαρδαμανέλλη και την πρωτοφανή απόπειρα εκβιασμού του Δημοτικού Συμβουλίου.  
  • Στηρίζουμε τον αγώνα των γονιών, των μαθητών  και των εκπαιδευτικών, για σχολεία αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονα και κατάλληλα για τις ανάγκες των μαθητών. Αντιτασσόμαστε στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, που μόνο σε περαιτέρω υποβάθμιση θα οδηγήσουν τα σχολεία. 


Ο Δήμος, αντί να μένει σε λογικές «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», πρέπει άμεσα να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ανέγερση νέων σχολείων ώστε κάθε γειτονιά να έχει τον αναγκαίο αριθμό μονάδων, καθώς και την παροχή όλων των αναγκαίων μέσων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που ήδη λειτουργούν στην περιοχή μας.