11/1/21

 




                                                                                        Καλαμαριά 11/01/2021


Άνοιξαν σήμερα, 11/01/2021, τα σχολεία με δόσεις δηλαδή με τέτοιο τρόπο που αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση για άλλη μια μορά κοροϊδεύει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία, αν και η κατάσταση απαιτεί υπεύθυνη αντιμετώπιση, αφού τα σχολεία  μέσα στο 2020 έχουν λειτουργήσει κανονικά μόνο 6 μήνες. Ανοίγουν δυστυχώς με τους ίδιους όρους που ίσχυαν όταν είχαν ανοίξει το Σεπτέμβρη και είχαν κλείσει πριν από 2 μήνες, αφού η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων (μείωση μαθητών στις αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση επιπλέον κτιριακών υποδομών). Η αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης επ΄ αόριστον, συνιστά ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να εξασφαλίσει το αναγκαίο και αυτονόητο, δηλαδή το να ξαναβρεθούν ασφαλείς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους, την ώρα που είναι εμφανές ότι η απόγνωση ξεχειλίζει στις οικογένειες.

Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία, στην κοινωνικοποίηση, στον συναισθηματικό ακόμα και στον ηθικό κόσμο των παιδιών είναι θεατές αλλά και αθέατες. Ό,τι αρνητικό προϋπήρχε, έχει διογκωθεί και νέα προβλήματα πολύπλοκα δημιουργήθηκαν. Η ανεργία, η τηλεργασία, τα οικονομικά αδιέξοδα, η τηλεκπαίδευση έχουν επιβαρύνει τους μαθητές και η λύση είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς από την άνοιξη, διαβλέποντας τις διαστάσεις της πανδημίας καθώς και τις ολέθριες επιπτώσεις της, είχαμε προτείνει, προφορικά και εγγράφως, τρόπους που θα εξασφάλιζαν και τη λειτουργία των σχολείων αλλά και την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και του περίγυρού τους. Η Διοίκηση του Δήμου δυστυχώς επέλεξε να εναρμονιστεί με την κυβερνητική πολιτική και δεν ανταποκρίθηκε στις δίκαιες και ρεαλιστικές διεκδικήσεις μας. Είχαμε επισημάνει ότι τα αντισηπτικά, οι μάσκες, οι αποστάσεις, οι απολυμάνσεις πρέπει να τηρούνται μέχρι κεραίας αλλά αποδεδειγμένα δεν αρκούν.

Με την παρούσα ανακοίνωση επανερχόμαστε και απαιτούμε έστω και τώρα από τη Διοίκηση του Δήμου να ικανοποιήσει:

1.       Την ανάγκη για επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Οι φιλότιμες προσπάθειες των καθαριστριών δεν εξασφαλίζουν την υγιεινή των σχολικών κτιρίων σε συνθήκες πανδημίας.

2.       Την αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι για την έλλειψη σχολικών αιθουσών και  για ολιγομελή τμήματα οι πολιτικές ευθύνες είναι διαχρονικές, επισημαίνουμε ότι και τώρα υπάρχουν χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν για διδασκαλία ( ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα κλπ).

3.       Την ανάγκη για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ. Και σε αυτό το ζήτημα η Διοίκηση, υιοθετώντας τη ρητορική της Κυβέρνησης που αρνούνταν αρχικά την αξία και τη σπουδαιότητά τους, το διαχειρίστηκε με αντιφάσεις και παλινωδίες. Τις τελευταίες μέρες και ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, άλλαξε ρότα και πρόσφερε δωρεάν rapid test στους εκπαιδευτικούς. Πέρα από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα με τη σωστή και αναγκαία αυτή δράση, η Διοίκηση του Δήμου επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της που δεν έχει πάρει μέχρι τώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο.

4.       Να διεκδικήσει νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

 

Ο τρόπος που ανοίγουν τα σχολεία αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέο κλείσιμο των σχολείων το επόμενο διάστημα και επειδή ο εμβολιασμός δεν φαίνεται ότι θα δώσει γρήγορα αποτελέσματα:

Α π α ι τ ο ύ μ ε

από τη Διοίκηση να πάρει επιτέλους τα μέτρα που έχουμε προτείνει εδώ και 10 μήνες. Οι Διοικήσεις των Δήμων, επειδή εκλέγονται από το λαό, υποχρεούνται να διεκδικούν και να πράτουν προς όφελος του λαού και της νεολαίας και να μην είναι, απλώς, διεκπεραιωτές της Κυβερνητικής πολιτικής.