15/4/21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»

 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»

Οι σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που μία-μία βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και που αφορούν το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς και όλης της Θεσσαλονίκης δεν μας αιφνιδιάζουν. Έχουν  δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και είχαμε προειδοποιήσει το λαό σχετικά με τα σχέδια αυτά.

Ήταν θέμα χρόνου και κατάλληλης ευνοϊκής συγκυρίας – και τέτοια είναι η πανδημία του κορονοϊού - η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν στην παραχώρηση ακινήτων – φιλέτων της περιοχής σε ιδιώτες επενδυτές. Με την «αξιοποίηση» αυτή θα  αποπληρωθεί, όπως απαιτούν τα μνημόνια, ένα μέρος του χρέους, το οποίο δεν είναι του λαού, και συγχρόνως θα επενδυθούν συσσωρευμένα ιδιωτικά κεφάλαια που λιμνάζουν, προκειμένου να αυξηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη. Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!! Είναι φανερό ότι αυτού του είδους η «ανάπτυξη», η καπιταλιστική, δεν έχει ως αφετηρία ούτε τις ανάγκες ούτε τα συμφέροντα του λαού.

Μετά τη μαρίνα της Αρετσούς, τις προκλητικές εν μέσω πανδημίας εξαγγελίες του Δημάρχου Καλαμαριάς για μετατροπή του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ σε ξενοδοχείο, τη σχεδόν δωρεάν παραχώρηση ενός προνομιακού ακινήτου  στην Περαία στη Thess-InteA.E, σειρά πήρε η πλαζ της Αρετσούς και το Κυβερνείο (γνωστό ως Παλατάκι)

Συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος της  ΕΤΑΔ δήλωσε την πρόθεση της εταιρείας του Δημοσίου να προχωρήσει σε συνεργασία με το Δήμο σε παραχώρηση των προαναφερόμενων ακινήτων έναντι ανταλλάγματος, που θα στηρίζεται σε ένα σοβαρό βιώσιμο πλάνο αξιοποίησης.  Από τοποθετήσεις του Δημάρχου  στο Δημοτικό συμβούλιο περί αντιτίμου διαφαίνεται ότι η Διοίκηση του Δήμου έχει συμφωνήσει με αυτούς τους σχεδιασμούς. Συγχρόνως η απαξίωση, η εγκατάλειψη, η μη διεκδίκηση της πλαζ Αρετσούς, αν και το χρησιδάνειο είχε λήξει από το 2013, δείχνουν πώς αντιμετωπίζει η διοίκηση του Δήμου την αξιοποίηση της λαϊκής περιουσίας και πώς «βάζει πλάτη» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που περνάνε μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου και της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι πολύ μεγάλες. Ευθύνες διαχρονικές που έχει η πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε το νομοθετικό πλαίσιο, το έδαφος πάνω στο οποίο εξελίσσονται οι όποιες αλλαγές σε χώρους τους παραλιακού μετώπου πχ Κυβερνείο. 

Δεν ξεχνούμε βέβαια και τον πρόσφατο ρόλο τους, με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς που επαίρονται μαζί με τις παρατάξεις των κ. Μπακογλίδη, Περσίδη, Τεμεκενίδη, ότι πραγματοποιούν κοινό αγώνα με την διοίκηση του Δήμου και τους βουλευτές της ΝΔ, για να προωθηθούν τα σχέδια μιας «ήπιας» όπως την ονομάζουν ιδιωτικοποίησης, προσπαθώντας έτσι να ενσωματώσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Καλαμαριάς. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς υποστηρίζει ότι κανένα τμήμα του παραλιακού μετώπου δεν πρέπει να παραχωρηθεί σε επενδυτές για αξιοποίηση. Είναι ανάγκη να εκπονηθεί ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα ακίνητα της παραλίας (μαρίνα Αρετσούς, Πλαζ, Κυβερνείο, Remezzo, Προποντίδα, Καφενείο του Ψαρά, πρανή, στρατόπεδο Κόδρα κλπ) με βάση και κριτήρια τις πραγματικές ανάγκες για πράσινο, για χώρους αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και την υπεράσπιση και την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου. 

Είμαστε αντίθετοι στην «λεγόμενη ανάπτυξη» της περιοχής με βάση την εμπορευματοποίηση της, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όρους «βιωσιμότητα» της επένδυσης, όπως λέγεται, δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα και έξοδα. Μια τέτοια «ανάπτυξη», δηλαδή με τεκμηρίωση βιωσιμότητας, μετατρέπει τη γη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα και εμποδίζει το λαό να απολαμβάνει αυτό που του ανήκει, τη περιουσία του. Συγχρόνως υποχρεώνει το Δήμο να λειτουργεί ανταποδοτικά σαν να είναι επιχείρηση.

Η αποκατάσταση, αναβάθμιση και αξιοποίηση του «Κυβερνείου», ενός χώρου με ιδιαίτερη ομορφιά, ιστορική σημασία και εξαιρετικά αρχιτεκτονικά μνημεία, είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Η γενναία  χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει  τα συμφέροντα του λαού και να καλύψει τις ανάγκες του. Η συνεχής υποχρηματόδοτηση και υποστελέχωση των Δήμων, δεν επιτρέπουν την μεταφορά αυτής της ευθύνης στο Δήμο Καλαμαριάς, διότι σε τέτοια περίπτωση, το κόστος για την ανάπλαση μετακυλίεται στους δημότες και το κράτος απαλλάσσεται.

Καλούμε λοιπόν το λαό της πόλης, να εντείνουμε τον αγώνα για απόδοση του χώρου στο λαό χωρίς όρους, προϋποθέσεις και «κόκκινες γραμμές», για εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για μελέτες και παρεμβάσεις για την αναστύλωση,  για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την εγκατάλειψη, για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, ενάντια σε κάθε εμπορευματοποίηση και ανταποδοτικότητα.