24/7/21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΣΗ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

 

Στις 19/7/2021 πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς με μοναδικό θέμα την παραχώρηση με αντίτιμο  της πλαζ Αρετσούς  προς το Δήμο από την ΕΤΑΔ Είχαν προηγηθεί δύο αναβολές της συνεδρίασης επειδή οι παρατάξεις του κ. Μπακογλίδη, του κ.Τεμεκενίδη, του κ. Περσίδη και του κ. Γαβριήλ απείχαν, επικαλούμενες διάφορες προφάσεις.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος απέσυρε το θέμα προκειμένου να το επαναφέρει άμεσα σε επόμενη συνεδρίαση και να ψηφιστεί, αφού οι τοποθετήσεις των 4 παρατάξεων  επιβεβαίωσαν την κοινή τους πολιτική βούληση και τη συναίνεσή τους για το καθεστώς που θα διέπει την πλαζ τα επόμενα χρόνια. Έγινε σαφές ότι η κριτική τους προς τη Διοίκηση αφορούσε διαδικαστικά και επιμέρους ζητήματα και άφησαν στο απυρόβλητο το βασικό ζήτημα, δηλαδή την παραχώρηση με αντίτιμο.

Ανεξάρτητα από τα λόγια, οι χειρισμοί και η στάση της Διοίκησης και των πέντε Παρατάξεων αποδεικνύουν ότι α) η συναίνεση καλά κρατεί και β) δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις για τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές τους εκθέτουν στο λαό της Καλαμαριάς, που μετά τη συναίνεσή τους στο ξεπούλημα της Μαρίνας της Αρετσούς τώρα θέλουν να δεσμεύσουν το Δήμο να πληρώνει  ενοίκιο για την πλάζ Αρετσούς, για ένα δημόσιο χώρο, στέλνοντας το λογαριασμό (και τη Διοίκηση να επαίρεται !). Γι αυτό προσπαθούν να βρουν τρόπο να ληφθεί απόφαση ,σώζοντας τα προσχήματα

 

‘’Διεκδικούμε και απαιτούμε άμεσα την επ’ αόριστο ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση πρός το Δήμο Καλαμαριάς, από την ΕΤΑΔ, της πλάζ Αρετσούς, του REMEΖZO, του καφενείου του ψαρά, της Προποντίδας, χωρίς κανένα αντίτιμο ή ενοίκιο. Καμιά περαιτέρω δόμηση στους παραπάνω χώρους παρά μόνο αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Κανενός είδους παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα ή εμπορευματοποίηση των ιστορικών μας τόπων που αποσκοπεί αποκλειστικά στο καπιταλιστικό κέρδος  και δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών για αναψυχή, για ψυχαγωγία και για πολιτισμό’’

Αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 19/07/2021.

Η θέση της διοίκησης του Δήμου ξεκάθαρη και αυτή: ‘’Πετύχαμε, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, μια πολύ καλή συμφωνία για τους δημότες.  Στη δική μας γη η ΕΤΑΔ ζητησε για 35 χρόνια να πληρώνουμε αντίτιμο επί του τζίρου 50% και εμείς τους δώσαμε 20,75%, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κάθε λίγο και λιγάκι’’. (Το 20% ορίζεται από τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016!!) Δηλαδή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πλαζ με το λογαριασμό να τον πληρώνει ο λαός της Καλαμαριάς!!!

Όλες οι άλλες παρατάξεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επικεντρώθηκαν στην ‘’κακή συμφωνία του Δημάρχου με την ΕΤΑΔ για το αντίτιμο, στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στην πλάζ, στις επί μέρους πλευρές του αναπτυξιακού πλάνου’’. Δηλαδή αφού δέχτηκαν η ιστορική μας μας παραλία (όπως την χαρακτηρίζουν) να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, συμφώνησαν τουλάχιστον να μην υπάρχει μεγάλη «χασούρα»! Κατά τα άλλα ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης τους βρίσκει σύμφωνους και είναι ένας:

 

‘’Η ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων’’ όπως ακριβώς σχεδιάσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, στο πνεύμα ακριβώς της παραχώρησης με αντίτιμο εναρμονίζονται και οι ακριβές τιμές που ήδη έχουν επιβληθεί στην πλαζ ‘’Γκόλντεν Μπέι’’ Αρετσού.. Οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις δεν τοποθετήθηκαν για τη σχέση τιμών με το διαφαινόμενο αντίτιμο της παραχώρησης σε καμμία συνεδρίαση! Ήταν όμως όλοι λαλίστατοι για τις τιμές προκειμένου να χαϊδεύουν τα αυτιά των δημοτών!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς ξέρει καλά ότι κανένας από αυτούς, ούτε η Διοίκηση ούτε οι 5 αντιπολιτευτικές παρατάξεις, δεν έχουν αυταπάτες Όμως με τη στάση τους και τα διάφορα προσχήματα, αυταπάτες και κλίμα ενσωμάτωσης και εφησυχασμού προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο, για να περνάει η πολιτική της κυρίαρχης τάξης χωρίς αμφισβητήσεις και με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά τους προς το σύστημα.                  

Δ Ι Α Φ Ω Ν Ο Υ Μ Ε   Ρ Ι Ζ ΙΚΑ

Με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ανάπτυξη που περνάει μέσα από την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Οι παραλίες, οι θάλασσες, τα δάση, ο αέρας κλπ για τις κυβερνήσεις της ΝΔ τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, είναι πεδία κερδοφορίας και τα αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα. Για εμας οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα, αποτελούν λαϊκή περιουσία και σαν τέτοια τη διεκδικούμε!! Δεν είναι προϊόν προς πώληση όπως σχεδιάζει η Διοίκηση του Δήμου. Θέλουμε τη γη μας για χώρους αναψυχής και πρασίνου, για χώρους άθλησης και πολιτισμού. Θέλουμε ελεύθερους χώρους για όλο το λαό με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Καλά θα κάνουν η διοίκηση του δήμου και οι άλλες παρατάξεις καλά θα κάνουν της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να επικαλούνται τους προγόνους μας.  Όταν ανακατεύουν υποκριτικά τους σχεδιασμούς ξεπουλήματος και εμπορευματοποίησης της παραλίας με το μνημείο προσφυγικού ελληνισμού (και για τα Απολυμαντήρια) να ξέρουν ότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα στη συνείδηση των Καλαμαριωτών. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει!!

 

 

ΙΟΥΛΗΣ 2021