23/9/21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑ.ΣΥ ΓΙΑ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ




Η ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 


Οι δυσμενείς εξελίξεις με την επικείμενη παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς σε επιχειρηματικά συμφέροντα, για τις οποίες κύρια ευθύνη φέρουν η Διοίκηση του Δήμου και οι 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης(πλην Λαϊκής Συσπείρωσης), δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν το Δήμαρχο και τη Διοίκησή του από το επόμενο στάδιο της «αξιοποίησης», όπως ο ίδιος ονομάζει τα σχέδια του ξεπουλήματος της παραλίας. Και όπως φαίνεται, έπεται και συνέχεια (Κυβερνείο, πρ. στρ. Κόδρα).

Ο κ. Δαρδαμανέλης, εκμεταλλευόμενος τις εκκρεμότητες και τα υπαρκτά προβλήματα των υποδομών που παρέλαβε από την προηγούμενη Διοίκηση και ο ίδιος τα διαιώνισε, εισηγήθηκε στο  Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στο Δήμο με αντίτιμο (20,75% επί του τζίρου) από την ΕΤΑΔ. Με τη συγκεκριμένη πρόταση - συμφωνία, ανεξάρτητα από τους όρους της, εγκαινιάζεται μια περίοδος όπου ο Δήμος δέχεται να πληρώνει ενοίκιο σε εταιρία του Δημοσίου (!) για ένα δημόσιο ελεύθερο χώρο. Με άλλα λόγια εγκαινιάζεται μια εποχή όπου αρχικά για να απολαύσει κάποιος τη θάλασσα και την παραλία, δηλαδή δημόσια αγαθά, θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει ενώ στη συνέχεια οι εξελίξεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην παραχώρηση αυτού του χώρου, της λαϊκής περιουσίας, σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα προς εκμετάλλευση. 

Πίσω από την επιχειρηματολογία του Δημάρχου περί «μεγάλης ευκαιρίας», περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» με την ΕΤΑΔ, κρύβεται η πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση της Διοίκησης του Δήμου, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθεροι χώροι, οι θάλασσες, οι παραλίες, τα βουνά, ο ήλιος, ο αέρας, ο φυσικός πλούτος της χώρας αντιμετωπίζονται ως πεδία κερδοφορίας και όχι ως λαϊκή περιουσία. 

Προκλητικά επικαλείται την ανάγκη να αναδειχθεί η ιστορικότητα του τόπου (με μνημείο για τα απολυμαντήρια) και να τιμηθούν οι πρόγονοι μας, όταν είναι γνωστό ότι οι Καλαμαριώτες  διαχρονικά αγωνίστηκαν για να τους ανήκει η γη τους και η παραλία, ώστε να τα χαίρονται ελεύθερα οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Όσο για την κινδυνολογία (πχ η ΕΤΑΔ θα δώσει την πλαζ σε ιδιώτη) που επιστράτευσε ως ύστατο επιχείρημα, είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος δεν έχει σχέση ή υποτιμά τη δύναμη του λαού, που ξέρει να υπερασπίζεται το δίκιο του και τα δημόσια αγαθά!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, που καταψήφισε την πρόταση τονίζοντας συγχρόνως την ανάγκη άμεσης συντήρησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών, θεωρεί ότι με την παραχώρηση με αντίτιμο χαρίζεται ένας δημόσιος χώρος, πολύτιμος για αναψυχή, για αθλητισμό, για πολιτισμό και ταυτόχρονα ο λαός αποκλείεται από αυτόν το χώρο. 

Η μόνη θέση που είναι προς όφελος του λαού είναι: «Άμεσα και επ' αόριστο παραχώρηση στο Δήμο της Πλαζ, του Remezzo, του καφενείου του ψαρά, της Προποντίδας χωρίς κανένα αντίτιμο. Καμιά περαιτέρω δόμηση στους παραπάνω χώρους, με παράλληλη αναβάθμιση και αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών. Κανενός είδους παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα ή εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου, γιατί αυτή αποσκοπεί στο κέρδος και δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού.»

Σ΄ αυτή ακριβώς την ξεκάθαρη πρόταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση, αν και προκλήθηκαν, απέφυγαν να τοποθετηθούν οι άλλες παρατάξεις και περιορίστηκαν στο «όχι στο αντίτιμο», «ναι σε ανοιχτή και προσβάσιμη περιοχή» και δε βρήκαν ούτε λέξη να ψελλίσουν για το «καμιά ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου». Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και στο λεκτικό της απόφασης του Δ.Σ. που ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Μπακογλίδη-Τεμεκενίδη-Περσίδη-Γαβριήλ που όλο και πιο συχνά υπογράφουν κοινά κείμενα! Ο κ. Μπακογλίδης μάλιστα υπεραμύνθηκε της διαχείρισης που έκανε ως διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, αν και αυτό που σήμερα ζούμε είναι αποτέλεσμα της δικής του θητείας και εκ του αποτελέσματος διακρίνεται ποια ήταν η στόχευσή της. Οι κ.κ. Τεμεκενίδης και Γαβριήλ υποστήριξαν και δικαιολόγησαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αυτή που θέσπισε το χρηματικό αντάλλαγμα στις παραχωρήσεις προς τους Δήμους, μιλώντας για μνημονιακές υποχρεώσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν . Τη στάση τους αυτή, την επιβάλλει η πίστη τους στην «ανάπτυξη» μέσω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποιήσεων, η προσήλωσή τους στις επιταγές της ΕΕ, που ευαγγελίζονται είτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είτε η προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει ότι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συνολικά ο λαός της πόλης μας με τους αγώνες τους, δεν θα επιτρέψουν να χαριστεί στους ιδιώτες η γη που τους ανήκει!

Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε αντιδραστικό νόμο και τις αντιλαϊκές πολιτικές, τους καταργούν στην πράξη οι αγώνες του λαού!