23/1/22

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ»

 



Με βάση την καταγραφή της κατάστασης της πανδημίας η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στους θανάτους, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς ακόμα και την Αττική. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στον τομέα της υγείας στην περιοχή μας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ, σε υλικά κλπ., κάτι που τόσο το ΚΚΕ όσο και οι φορείς των υγειονομικών στην περιοχή μας τονίζουν από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. 
Σε αντίστοιχη άθλια κατάσταση βρίσκονται και τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, στο Τοπικό Ιατρείο Καλαμαριάς, το οποίο λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, το υγειονομικό προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό, οι υπάρχοντες νοσηλευτές και γιατροί δουλεύουν με εξαιρετικά δυσμενείς όρους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονταιοι βασικές ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.     
Σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ τα κρούσματα στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς ξεπερνούν πλέον κάθε όριο, έπαψαν να διενεργούνται καθημερινά rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο θεατράκι της Χηλής και πλέον πραγματοποιούνται μόλις δύο φορές την εβδομάδα, μεταξύ των ωρών 09:30-15:30. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της Καλαμαριάς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία στην κυριολεξία θησαυρίζουν στις πλάτες τους, ενώ ακόμη και τις δύο αυτές μέρες που διατίθενται για δωρεάν ελέγχους, οι εργαζόμενοι αποκλείονται, αφού πραγματοποιούνται σε εργάσιμες ώρες. 
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας. Παράλληλα, ευθύνη έχει και η διοίκηση του Δήμου, αφού στα λόγια μόνο υπόσχεται ότι θα επανέλθει ο καθημερινός δειγματοληπτικός έλεγχος στην Καλαμαριά, χωρίς να έχει πάρει ως τώρα πρωτοβουλία για να το διεκδικήσει. Επίσης, για μια περιοχή 100.000 κατοίκων, όπως η Καλαμαριά, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν τα υπάρχοντα σημεία ελέγχου, καθώς ειδικά οι κάτοικοι του Φοίνικα και της Κρήνης, αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα για να έχουν πρόσβαση στους χώρους που διενεργούνται δωρεάν οι έλεγχοι.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει σε:

-   Δωρεάν μαζικά τεστ Rapid/PCR, 2 φορές την εβδομάδα σε όλους. Ειδικά για την Καλαμαριά, να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και κατά τις απογευματινές ώρες και να οριστούν σημεία ελέγχου στις περιοχές της Κρήνης και του Φοίνικα.

-  Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους δουλειάς και ειδικότερα σε χώρους εκπαίδευσης με αραίωση των τάξεων. Άμεση αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ.

-   Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών. Μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών. Άρση των αναστολών εργασίας. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

- Ενίσχυση με προσωπικό και υποδομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλων των δομών της που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του μαζικού διαγνωστικού ελέγχου, των εμβολιασμών και της αντιμετώπισης της ήπιας νόσησης από κορονοϊό.

- Άμεσο άνοιγμα και επαναλειτουργία των δομών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια ("Λοιμωδών", "Παναγία", πρώην 424) και η αξιοποίησή τους για αύξηση των κλινών νοσηλείας. Ούτε σκέψη για συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων όπως προβλέπει το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης.

-   Επίταξη του συνόλου των δομών της ιδιωτικής υγείας και ένταξή τους σε εθνικό σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και αποζημιώσεις. Άμεση επίταξη όλων των κλινών ΜΕΘ των 5 μεγάλων πολυκλινικών της Θεσσαλονίκης.