1/4/23

Την Δευτέρα 3 Απριλίου στο Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας



 Την Δευτέρα 03/04/2023 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται να συζητηθεί το ψήφισμα που υπέβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Να είμαστε εκεί γιατί ''τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός''.

Παρακάτω το ψήφισμα:


30/3/2023


Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

 Κοιν: Δήμαρχο,

           Επικεφαλής παρατάξεων,

           όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου.


Πρόεδρε,


Σε συνέχεια του προφορικού μας αιτήματος που διατυπώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20/3/2023, ζητάμε να εντάξετε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας εκτάκτως το θέμα :


«Έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς για την παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.»


 Επειδή ένα ανελέητο κυνήγι εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας βρίσκεται την περίοδο αυτή στην ημερήσια διάταξη, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, και θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα.

  Επειδή στόχος διαχρονικά των κυβερνήσεων και τραπεζών είναι είτε οι εργαζόμενοι να «προσέλθουν στο ταμείο» κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες είτε οι τραπεζικοί όμιλοι να απαλλαγούν - με όσο το δυνατόν μικρότερες «απώλειες» - από τα δάνεια που οι ληστρικοί τους όροι, όσο και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης των προηγούμενων χρόνων, η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά και η φορολεηλασία έκαναν την αποπληρωμή τους απαγορευτική για χιλιάδες νοικοκυριά.

  Επειδή το αφήγημα περί «προστασίας της πρώτης κατοικίας» έχει πάει προ πολλού περίπατο, αφού τα κόμματα που κυβέρνησαν διαδοχικά, έχουν φροντίσει να θωρακίσουν με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πλέον πως τα funds αυτά μπορούν να έχουν έδρα το εξωτερικό. 

  Νομοθετήθηκε επίσης ότι στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και γι' αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Οι 700.000 πλειστηριασμοί που βρίσκονται στα σκαριά, μεταξύ αυτών και για χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών έρχεται να επιβεβαιώσει και η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το σκεπτικό της απόφασης αποτελεί μια «μείξη» των νόμων που ψήφισαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ (2003), ο ΣΥΡΙΖΑ (2015, 2016, 2017) και η ΝΔ (2020). Κατάληξη όλων αυτών των νόμων είναι να μπορούν σήμερα τα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια σε πλειστηριασμούς.

 Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή στις 13/2 με την οποία ζήτησε την παύση εδώ και τώρα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία η οποία  απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ασυζητητί, με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των άλλων κομμάτων.

Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες και εδώ στην Καλαμαριά, που απειλούνται από στιγμή σε στιγμή να βρεθούν στο δρόμο, δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι.   

Δεν μπορεί ο Δήμος Καλαμαριάς, το Δημοτικό Συμβούλιο να αδιαφορεί όταν, με βάση το ισχύον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, «βγαίνουν στο σφυρί» πρώτες κατοικίες οικογενειών συνδημοτών μας, φίλων μας, γειτόνων μας, συναδέλφων μας, συγγενών μας, όταν μάλιστα δεν τους δίνεται καμία δυνατότητα εφικτής διαπραγμάτευσης ή συμβιβασμού με τις εταιρείες «κοράκια» που ξεπουλάνε σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τα σπίτια τους.

Μία και μοναδική «ασπίδα» υπάρχει για τη λαϊκή κατοικία απέναντι σε τράπεζες, funds και επιχειρηματικούς ομίλους και δεν είναι άλλη από τον μαζικό αγώνα για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων της περιοχής.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς:

Τώρα, να απαιτήσει από τα κόμματα της Βουλής την παύση,  την ακύρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες από τα “κοράκια”, τα funds που έχουν αγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ, από τα οποία απειλούνται οι λαϊκές οικογένειες.

Να δυναμώσει τώρα η αλληλεγγύη προς τις οικογένειες  που ζουν κάθε μέρα με τον εφιάλτη να βρεθούν στο δρόμο.

Γιατί τα σπίτια του λαού, τα σώζει ο λαός! 


Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης