8/2/24

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ


 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς στο πλαίσιο της μεγάλης αύξησης των δημοτικών τελών που αποφασίστηκε στην τελευταία Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4η Τακτική Συνεδρίαση), προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση


Ο λαός της Καλαμαριάς δεν πρέπει να ανεχτεί να πληρώσει αυτός .... τη νύφη !

Αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 30% στις κατοικίες και 23% στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις έφερε προς ψήφιση η νέα διοίκηση Αράπογλου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η εν λόγω αύξηση, ανέφερε, ότι οφείλεται στην έλλειψη χρηματικού υπολοίπου, ενώ παρουσιάστηκε μάλιστα ως αύξηση με την υπογραφή Δαρδαμανέλη. 

Στη συζήτηση αυτή παρακολουθήσαμε ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο - η Αράπογλου στον Δαρδαμανέλη και ο Δαρδαμανέλης στην πρώην αντιπολίτευση που τώρα ασκεί διοίκηση - κυρίως ως προς τη διαχείριση, χωρίς να αγγίζουν την ουσία του ζητήματος, δηλαδή την κυβερνητική πολιτική που εδώ και χρόνια επιβάλλει (επί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) μειωμένη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων. 

Αυτή την υποχρηματοδότηση έρχονται να καλύψουν οι Διοικήσεις με τη φορολόγηση των δημοτών, των εργαζομένων, προκειμένου να καταφέρουν να λειτουργήσουν. Το επιχείρημα περί μεγάλης ανοικοδόμησης στην Καλαμαριά και περί αυξημένων μισθοδοτικών δαπανών λόγω του ότι παραμένουν στη δουλειά συμβασιούχοι μετά από δικαστικές αποφάσεις, ακούγονται από φαιδρές έως επικίνδυνες. Άραγε η Διοίκηση Αράπογλου υπονοεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ο δήμος με λιγότερους εργαζόμενους ή ότι τη λύση στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου θα τη δώσει η ακόμα μεγαλύτερη παραχώρηση σε εργολάβους; 

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η συζήτηση που αφορά το τέλος ταφής αστικών αποβλήτων, κάτι που ουσιαστικά η νέα διοίκηση αξιοποιεί σαν επιχείρημα για την αύξηση των τελών. Το τέλος ταφής είναι αποτέλεσμα  οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεσπίστηκε από το 2012, βαφτίστηκε “περιβαλλοντική εισφορά” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε 2021 από τη ΝΔ. 

Η περιβαλλοντική εισφορά που καλείται ο λαός της Καλαμαριάς να πληρώσει για το 2024, ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν φόρο άδικο, που έρχεται να προστεθεί στα ανταποδοτικά τέλη συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων.

Δεν είναι ένοχος ο λαός για το γεγονός, ότι δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με ταυτόχρονο σεβασμό στην υγεία, στο περιβάλλον, στους φυσικούς   πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, ώστε να τον τιμωρήσουμε. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς είναι πάγια η θέση μας για τη συνολική κατάργηση των άδικων «ανταποδοτικών τελών», που βαραίνουν τις εργατικές, λαϊκές οικογένειές και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Ταυτόχρονα, βάζουμε μπροστά την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για καθαριότητα, πράσινο και ηλεκτροφωτισμό.  

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη, προτρέποντας όλους τους φορείς και τους συλλόγους της Καλαμαριάς να βγουν μπροστά και να τα διεκδικήσουν. 

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους, ώστε να πάψει να μετακυλίεται το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων στους δημότες. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στην κατοικία και στις μικρές επιχειρήσεις κατά 25%. Τέλος, να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη σε εμπορικές χρήσεις, όπως Super Market, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, τράπεζες, μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως επιφάνειας τ.μ.  


                                                                                ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ  


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ αποσπάσματα από την εν λόγω Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, με την τοποθέτηση της Αναστασίας Ποικιλίδου σχετικά με τα θέματα προ ημερησίας διάταξης, και του Βικέντιου Αντωνάκη ως ειδικού αγορητή της Λαϊκής Συσπείρωσης για το μείζον θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών, και ΕΔΩ την τοποθέτηση της Αναστασίας Ποικιλίδου στην συζήτηση και ψηφοφορία που ακολούθησε για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.