4/4/24

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 Γ. Δελής: Να μη συγχωνευθούν το 4ο και το 5ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς (VIDEO)

Τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να προχωρήσει η προτεινόμενη συγχώνευση του 4ου και του 5ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Παρά την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με την αιτιολογία ότι «τα δύο σχολεία συστεγάζονται οπότε δεν τίθεται θέμα μεταφοράς μαθητών» που υποστήριζε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ορθότερη και ευκολότερη διαχείριση του μαθητικού δυναμικού και καλύτερη στελέχωση από εκπαιδευτικό προσωπικό, η συγχώνευση δεν θα προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε στην απάντησή της η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή.

«Η πρόταση και η αιτιολόγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δείχνει ότι οι αλλαγές δεν γίνονται με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, αλλά με βάση τη λογική της εξοικονόμησης πόρων, τη λογική του "κόστους - οφέλους"», τόνισε ο Γ. Δελής στην πρωτολογία του.

Όπως είπε, τα σχολεία είναι ήδη επιβαρυμένα σχολεία και χρειάζεται να προσληφθούν εκπαιδευτικοί για να μη χάνονται ώρες μαθημάτων, να παραμείνει μικρός ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων για την επάρκεια σε αναλώσιμα και μέσα, να πραγματοποιηθούν όλες οι εργασίες επισκευών και συντήρησης, αντισεισμικού ελέγχου.

Η υφυπουργός εξήγησε ότι δεν θα προχωρήσει η σχολική μεταβολή μέσω της συγχώνευσης «για παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους».

Την απόφαση αυτή χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών του σχολείου, αλλά και δήμος ήταν αντίθετοι με την πρόταση συγχώνευσης.

Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα με τις σχολικές μονάδες της Καλαμαριάς και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανέγερση του 8ου ΓΕΛ, για το οποίο υπάρχει χαρακτηρισμένος χώρος.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή θα ομαλοποιήσει την κατανομή μαθητών στην Καλαμαριά και θα ανακουφίσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Καλαμαριάς.