13/8/13

Κινητοποιήσεις στις 23 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κινητοποιήσεις στις 23 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων
 
Τη δική τους απάντηση στις προκλήσεις του υπουργείου Υγείας καλούνται να δώσουν στις 23 Αυγούστου - ημέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα - οι 1.618 εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων που μπαίνουν στον «προθάλαμο της απόλυσης».
Μαζί τους και οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι, οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών που θα χάσουν υπηρεσίες Υγείας από τα 8 νοσοκομεία που καταργούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία».
Την «πόρτα» της διαθεσιμότητας βλέπουν και 61 εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια και της κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015. Και έπεται συνέχεια, αφού αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας στον τομέα της Υγείας και της κατάργησης νοσοκομείων...
«Η μεταρρύθμιση στα νοσοκομεία είναι ένα παλιό σχέδιο που ποτέ δεν γινόταν. Ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας προκειμένου να μη συγκρουστεί καθόταν στα αυγά του. Εμείς προχωρήσαμε στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει, θέλει τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε είναι το σωστό», είπε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1.
Οι Γραμματείες Αττικής και Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων. Στην Αθήνα την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Πολυκλινική» έχει αποφασίσει μετά από Γενική Συνέλευση 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχες αποφάσεις καλούνται να πάρουν τα σωματεία όλων των νοσοκομείων και ιδιαίτερα εκείνων που είναι υπό κατάργηση.
Παρατίθενται αναλυτικά οι ανακοινώσεις: 
Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: Να γίνει η 23η Αυγούστου Ημέρα Πανελλαδικής δράσης
Στο κάλεσμά της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας τονίζει: «ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ και σε άλλες μονάδες υγείας, γιατί αυτό επιβάλλουν τα κυβερνητικά σχέδια για:
--περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, για να εξοικονομήσουν ζεστό χρήμα για επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες
--μείωση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχών υγείας, για να ελαττώσουν το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να μας κάνουν φθηνότερους εργαζόμενους.
--να εξασφαλίσουν νέα «πελατεία» στις επιχειρηματίες της υγείας. Ήδη, το 2012, ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε υπηρεσίες υγείας ύψους 1264 εκ. ευρώ από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Ήδη προωθούν την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, ξεκινώντας με διαθεσιμότητες 61 εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. . Με τους νέους οργανισμούς, σε δεκάδες νοσοκομεία (π.χ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΞΑ, ΣΩΤΗΡΙΑ. ΤΖΑΝΕΙΟ) καταργούν ολόκληρες κλινικές.
Όσες δημόσιες μονάδες υγείας – πρόνοιας απομείνουν από τις συγχωνεύσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.
ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την Υγεία, την ίδια ώρα που το κράτος μοιράζει δις ευρώ σε τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Μιλάνε για νοσοκομεία, που υπολειτουργούν. Κρύβουν ότι αυτοί τα οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, με την υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο τμημάτων, το πάγωμα των προσλήψεων, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί.
Δεν λένε κουβέντα για τις λίστες αναμονής σε ραντεβού και χειρουργεία, για τα ράντζα που πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία σε κάθε εφημερία, και που θα χειροτερέψουν με την κατάργηση των 8 νοσοκομείων.
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ!
ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα επιβάλλει η ΤΡΟΪΚΑ στην κυβέρνηση ή ότι είναι αποτέλεσμα των Μνημονίων. Είναι μέτρα που περιλαμβάνονται χρόνια στα προγράμματα της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν μνημόνιο, είτε όχι. Είτε έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χρέος, είτε όχι.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα των υγειονομικών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στο πραγματικό εχθρό: τα μονοπώλια και το κράτος τους. Για να αποτρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
Για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία.
Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για να γίνει η Παρασκευή 23 Αυγούστου ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Να γίνουν παντού Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κλιμάκωση του αγώνα. Να παρθούν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τους μαζικούς φορείς κάθε περιοχής».
Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: Κανένας «σωτήρας» δεν θα βρεθεί
Στο κάλεσμά της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας τονίζει: «ΤΩΡΑ να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων. Με μαζικές, ουσιαστικές, γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα πιέσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις». Και συνεχίζει:
«Η περίφημη "αξιολόγηση" δεν αφορά τις ικανότητες των εργαζόμενων αλλά τις υπηρεσίες που πρέπει να παραδοθούν σε άθλιους εμπόρους υγείας. Η "κινητικότητα" δεν είναι απλές μεταθέσεις αλλά διαθεσιμότητες που σε λίγους μήνες θα μετατραπούν σε μαζικές απολύσεις, όχι μόνο πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά στερώντας υπηρεσίες υγείας από χιλιάδες ανθρώπους.
Η έξοδος από τη κρίση τους στην "ανάπτυξή" τους, έχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να πατήσει πάνω στο πτώμα κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος. ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν ξέρει ποιον αφορούν τα επόμενα - χωρίς τέλος - κύματα απολύσεων. ΚΑΝΕΙΣ εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής όσες υποσχέσεις κι αν μοιράζουν τα "γραφεία εξυπηρετήσεων" που έχουν στήσει πολιτικοί και συνδικαλιστικοί μηχανισμοί: Είτε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήθεν για να "σώσουν" από τη λαίλαπα όσους σκύψουν κεφάλι. Είτε του νέου ΠΑΣΟΚ (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) που πάει να νεκρώσει το κίνημα, εμποδίζοντας ουσιαστικές κινητοποιήσεις (όπως στο "ΠΑΝΑΓΙΑ") και με κινητοποιήσεις - πυροτεχνήματα προσπαθεί να το κάνει παθητικό χειροκροτητή της «εν αναμονή κυβέρνησης».
«Ο αγώνας θα κριθεί από τη μαζική συμμετοχή όλων», καταλήγει, σημειώνοντας την ανάγκη να βγει από τα πλαίσια των νοσοκομείων και των εργαζόμενων σ' αυτά, να γίνει αγώνας όλου του λαού για το δικαίωμα στην Υγεία με τη συμμετοχή σωματείων, εργαζόμενων, φορέων, λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές.