Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Ανάπηρος σε ποσοστό 90% δε δικαιούται επίδομα παραπληγίας!

Ανάπηρος σε ποσοστό 90% δε δικαιούται επίδομα παραπληγίας!

Κουνάει μόνο τα μάτια του, έχει ποσοστό αναπηρίας 90% κι όμως σύμφωνα με την Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ δεν δικαιούται το επίδομα παραπληγίας!
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «μαίνεται» κατά των «ανάπηρων - μαϊμού» σηκώνοντας κουρνιαχτό προκειμένου να κρύψει τη δραματική πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Η πραγματικότητα είναι πως τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο δεν έχουν κανένα όφελος από το κυνήγι των «μαϊμού» που οι μηχανισμοί των ίδιων των κυβερνήσεων δημιούργησαν, αντίθετα βιώνουν δραματικές περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, παροχές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δ.Τ. που πάσχει από σπάνια κι ανίατη εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Είναι στο κρεβάτι εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κουνάει τα μάτια του. Από το 2001 μέχρι το 2011 έπαιρνε την αναπηρική σύνταξη, το επίδομα συμπαράστασης και το επίδομα παραπληγίας.
Το τελευταίο - περίπου 500 ευρώ - κόπηκε την τελευταία φορά που πέρασε που τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρά την ένσταση που έκαναν οι συγγενείς του. Αν είναι δυνατόν! Ένας άνθρωπος «φυτό», με φάρμακα, αποκλειστική νοσοκόμα και άλλα έξοδα περίθαλψης (pampers κλπ) δεν δικαιούται - λένε - το επίδομα παραπληγίας!
Στο μεταξύ, η εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έχει πολύμηνη αναμονή και όλο αυτό το διάστημα οι ανάπηροι μένουν χωρίς επίδομα, σύνταξη και μπορεί να λήξει και η ασφάλισή τους.
Η έλλειψη κρατικών δωρεάν δομών Πρόνοιας και η μεταφορά της ευθύνης στην οικογένεια των αναπήρων και στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει σαν αποτέλεσμα κάθε ανάπηρος να εμπίπτει και σε άλλη κατηγορία επιδόματος και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να το χάσει, να εξαιρεθεί, να μη το «δικαιούται».
Κι ενώ ούτε καν οι μηχανισμοί των ΚΕΠΑ δεν ενδιαφέρονται να εξετάσουν κατ' οίκον όσους είναι κατάκοιτοι, λείπουν πολλές ιατρικές ειδικότητες από τις επιτροπές, καθυστερεί μήνες να περάσει ο ασθενής από επιτροπή κι όταν περάσει παίρνει μειωμένο ποσοστό αναπηρίας μπας και «κόψουν τίποτα» από τις παροχές που δικαιούται, κοροϊδεύουν πως έχουν βγει στο σεργιάνι για τους «ανάπηρους - μαϊμού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: