25/10/13

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ Απεργία και κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Απεργία και κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη
Συγκεντρώσεις από τα ταξικά σωματεία έχουν ήδη οριστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Κυριακή αργία
Σε απεργία και κινητοποιήσεις προχωρούν την Κυριακή 3 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί την αφετηρία της εφαρμογής του νόμου με τον οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να καταργήσουν την Κυριακή αργία. Ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, με την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου να θεωρείται εργάσιμη. Ακόμα, δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του έτους τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., λειτουργία που σε σύντομο χρόνο αντικειμενικά θα επεκταθεί στο σύνολο των καταστημάτων.Στην Αθήνα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Επίσης, στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο «FLAMINGO», μαζί με την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή.
Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη ώστε η απεργία στις 3 Νοέμβρη να βοηθήσει στην πάλη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αλλά και για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Σε ξεσηκωμό καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα γίνει η χαριστική βολή για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και το αυξημένο λειτουργικό κόστος.
Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων βρίσκονται οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η θέση των γυναικών της λαϊκής οικογένειας δεν είναι μπροστά στις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, από τα εμπορεύματα των οποίων δεν μπορούν να αποκτήσουν τίποτα, μιας και τους λείπει όχι ο χρόνος αλλά τα χρήματα. Η θέση των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των νέων γυναικών, είναι στον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας». Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες στη συγκέντρωση την Κυριακή 3 Νοέμβρη, στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Συν τρεις Κυριακές ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη
Τη λειτουργία των καταστημάτων 3 επιπλέον Κυριακές, από τις 7 που προβλέπει ο νόμος, ανακοίνωσε χτες η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο εμπόριο. Με βάση την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, επιτρέπεται η επιπλέον λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και τις δύο Κυριακές στη διάρκεια λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ωράριο λειτουργίας για τις Κυριακές καθορίζεται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.