30/11/13

Χαιρετισμός του ΚΚΕ στο Συνέδριο της «Κοινωνικής Συμφωνίας»


Το 1ο Συνέδριο της «Κοινωνικής Συμφωνίας» διεξάγεται σήμερα Σάββατο 30 Νοέμβρη στην Αθήνα. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.
Είπε συγκεκριμένα:
«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ευχόμαστε καλές εργασίες στο Συνέδριο σας. Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός μας βιώνει με βίαιο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης και των μέτρων στη ζωή του.
Γνωρίζετε ότι ως κόμμα από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Απορρίψαμε τις θεωρίες εκείνες που την απέδωσαν σε υπαρκτά αλλά όχι καθοριστικά για την ύπαρξή της ζητήματα, όπως η διαφθορά ή τα σκάνδαλα ή ο τρόπος λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αναδείξαμε τον χαρακτήρα των μέτρων, ως συμφωνιών της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες δεν είχαν στόχο μόνο τη διαχείριση των χρεών και των ελλειμμάτων, αλλά και την επιτάχυνση στην υλοποίηση ήδη αποφασισμένων πολιτικών. Πολιτικών που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα καθυστέρησαν για μια σειρά λόγους και σήμερα εφαρμόζονται με τραγικές συνέπειες για το λαό, προκειμένου να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και την ανάκαμψή τους από την κρίση.
Γι' αυτό το λόγο λέμε ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα είναι "αναιμική", με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με φτωχούς εργαζόμενους και δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει νέα βαθύτερη κρίση, αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και οι προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης στην Ευρωζώνη, σε χώρες όπως η Γαλλία, ακόμα και η Γερμανία.
Από αυτήν την άποψη, η ανακοπή της σημερινής πορείας και των αντιλαϊκών μέτρων δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης ή διαχείρισης από τη σημερινή ή μια άλλη κυβέρνηση που θα κινείται εντός των τειχών της ΕΕ, του ΔΝΤ, του καπιταλιστικού συστήματος.
Μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να προέλθει μέσα από συνταγές διαχείρισης που άλλες ακουμπούν περισσότερο στην πολιτική της ΕΕ, της Γερμανίας και άλλες στην πολιτική του ΔΝΤ και των ΗΠΑ. Τόσο οι μεν όσο και οι δε δεν αμφισβητούν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης, την ανάγκη συνέχισης των αναδιαρθρώσεων σε βάρος του λαού. Εκφράζουν υπαρκτές αντιθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων, καπιταλιστικών χωρών με προδιαγεγραμμένο ωστόσο αντιλαϊκό αποτέλεσμα.
Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, στη δημιουργία ενός νέου δίπολου με πυρήνες τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, που ο ένας πόλος εμφανίζεται ως εγγυητής της σταθερότητας, ενώ ο άλλος υπόσχεται ανακούφιση και λύσεις από τα πάνω, στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του λαού, μέσω μιας άλλης διαχείρισης. Ο λαός πρέπει να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο της κρίσης, της ανάκαμψης με φτώχεια. Σε αυτές τις συνθήκες, η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή διαγραφή του χρέους με κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, με το λαό στην εξουσία, απαντά στο σήμερα και στο αύριο του λαού μας.
Επιστροφή στο παρελθόν στα σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης της δεκαετίας του '80 και '90 δεν μπορεί να υπάρχει.
Η αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται δια πυρός και σιδήρου, με τον αυταρχισμό, την καταστολή των λαϊκών αγώνων, τη συκοφαντία, τη θεωρία των άκρων που τσουβαλιάζει τη δράση του λαϊκού κινήματος με προβοκάτορες ή με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Ειδικά η ναζιστική Χρυσή Αυγή αξιοποιείται για να τρομοκρατεί εργαζόμενους, Έλληνες και ξένους, να χύνει το ρατσιστικό δηλητήριό της στο λαό, τη νεολαία. Γι' αυτό και πρέπει να απομονωθεί μέσα στο λαό, πρέπει να αναλάβουν δράση τα εργατικά σωματεία, οι Σύλλογοι και οι φορείς της νεολαίας, οι Σύλλογοι των γονιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, εκεί πρέπει να συμβάλλει και κάθε άνθρωπος που νιώθει προοδευτικός, που νιώθει αγωνιστής.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση, στάση αρχών στην κριτική μας και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω σε προγράμματα που να βοηθούν το λαό να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλουμε να ευχηθούμε καλές εργασίες στο Συνέδριό σας. Ευχαριστώ».