4/12/13

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σύγχρονη αθλιότητα


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 
ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σύγχρονη αθλιότητα

1η Δεκέμβρη 2013  :  «Το θάνατο βρήκε ένα 13χρονο κορίτσι, μαθήτρια γυμνασίου, που προήλθε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στο διαμέρισμα όπου διέμενε με τη άνεργη μητέρα της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. Το διαμέρισμα δεν διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα και το μαγκάλι ήταν το μόνο μέσο θέρμανσης για την μητέρα και την κόρη.» 
Το τραγικό αυτό γεγονός μας, του θανάτου της μικρής Σάρας, γεννά ερωτήματα :
 Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια οικογένεια να ζει χωρίς ηλεκτρικό, φαγητό και θέρμανση ή είναι μια καθημερινότητα ;
Τι προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα;
Πόσο επηρεάζουν τους μαθητές στην σχολική ζωή τους ;
Ποιές πρέπει να είναι οι δράσεις των γονέων και των συλλόγων γονέων για αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα ;
Ήταν «πολυτέλεια» για την μαθήτρια και την μητέρα της να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, να έχουν τα απαραίτητα για μπορεί το κορίτσι να διαβάσει και να πάει σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες οικογένειες. 
Η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική μετά από τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει φέρει σε απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες. Τα παιδιά των οικογενειών επηρεάζονται άμεσα και αυτό φαίνεται και μέσα στο σχολείο. 
Αρκετοί φορείς ανάμεσά τους και σύλλογοι γονέων έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης αυτών των οικογενειών, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η λύση δεν είναι «το σάντουιτς» για να μην πεινάει στο σχολείο. Πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρό μας την πολιτική που γεννάει όλα αυτά τα προβλήματα στο λαό. Αυτή την πολιτική που εξοντώνει τα παιδιά μας και μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό.
Οι Σύλλογοι Γονέων σε  κοινές δράσεις των με τα σωματεία εργαζομένων, με τις λαϊκές επιτροπές να παλέψουμε για :
 Μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για οικογένειες με τουλάχιστον ένα άνεργο γονέα.
 Να καταργηθεί το ειδικό τέλος κατανάλωσης και το ΦΠΑ στα καύσιμα.
 Να μην γίνει καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
 Να μην γίνετε διακοπή ρεύματος σε οικογένειες ανέργων γονιών.



Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 2013