16/1/14

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό από τα Συμβούλια Ιδρύματος των φοιτητών και των εργαζομένων των Πανεπιστημίων


Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό από τα Συμβούλια Ιδρύματος των φοιτητών και των εργαζομένων των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η άρνηση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του ΕΚΠΑ να μην εγκρίνει αυτές τις μέρες σε συνεδρίασή του τη μοναδική υποψηφιότητα της κας Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με το επιχείρημα "ότι εναντιώθηκε στο νόμο άρα και δεν θα συνεργαστεί για την εφαρμογή του", όπως δημοσιοποιήθηκε από μερίδα του Τύπου, κάνει καθαρό ότι ο ρόλος αυτός των οργάνων είναι μέρος μιας βαθιάς αντιδραστικής πολιτικής που ξετυλίγεται στα Πανεπιστήμια και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά και καθαρά από το σύνολο των παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας!
Η απόφαση του ΣΙ του ΕΚΠΑ αποδεικνύει έμπρακτα τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων θεσμών που έφερε για τα Πανεπιστήμια ο νόμος-πλαίσιο και η κυβέρνηση. Τα ΣΙ με το ρόλο και τη θέση τους, με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, συντάσσουν και προωθούν στα όργανα και τις λειτουργίες του Πανεπιστήμιου τη λογική της επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό και στη συγκρότησή τους συναντήθηκαν φανταχτερά πανεπιστημιακά ονόματα με στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η δήλωση υποταγής από τους υποψηφίους είναι η συνέχεια της εκδίωξης του φοιτητικού κινήματος και των οργάνων του από τις λειτουργίες και τα όργανα των Πανεπιστήμιων, καθώς και των εργαζομένων σε αυτά! Στόχος να ανοίξει πλέρια ο δρόμος για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων, η βίαιη προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Είναι στο χέρι των συνεπών, με την επιστήμη τους και τις ανάγκες της νεολαίας για ολόπλευρη επιστημονική γνώση, πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων να αντιπαλέψουν τις αντιδραστικές εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο, τη μετατροπή των σπουδών και Ιδρυμάτων σε συμπληρωματική υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές εξελίξεις στις πανεπιστημιακές σπουδές είναι μέρος της πάλης για τη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας, μπορεί και πρέπει να γίνει πεδίο ανασύνταξης και ανασυγκρότησης για το φοιτητικό κίνημα σε κοινή πάλη με το εργατικό λαϊκό κίνημα».