26/3/14

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

          Εγκατάλειψη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης


Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα λειτουργίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου, αναφέρεται:
«Σε εγκατάλειψη οδηγείται η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.


 Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της ορχήστρας έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με το 2009, ενώ αντίθετα, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΘ, το έργο της έχει αυξηθεί κατά 55%. Εξαιτίας αυτής της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης, η ΚΟΘ δεν έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό δραστηριοτήτων.
Λόγω αυτής της δραματικά μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης η ορχήστρα προχώρησε, ήδη, στην ακύρωση τριών προγραμματισμένων συναυλιών της για την καλλιτεχνική περίοδο 2013 - 2014.
Ολα αυτά τα χρόνια, η ΚΟΘ έχει καταφέρει και έχει διευρύνει το κοινό της και δίνει συναυλίες μέσα σε σχολεία, ιδρύματα και στην περιφέρεια. Παρόλα αυτά, και αυτή η ορχήστρα, όπως και όλα τα σημαντικά μουσικά σύνολα της χώρας, απαξιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα μουσικά σύνολα, παρότι είναι ελάχιστα στη χώρα μας, οδηγούνται σε συνεχή μείωση, αφού μετά την κατάργηση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ διαφαίνεται η κατάργηση των περισσότερων από αυτά που απομένουν (π.χ. Καμεράτα κ.λπ.), ενώ την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του πολιτισμού απολαμβάνουν προνόμια».
Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:
  • Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης της ΚΟΘ, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της.
  • Θα λάβει μέτρα για να σταματήσει η ραγδαία πορεία απαξίωσης και κατάργησης των μουσικών συνόλων της χώρας και για να δημιουργηθούν περισσότερα, ώστε να μπορούν να καλυφθούν ισόρροπα στην επικράτεια οι λαϊκές ανάγκες για πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας μουσική;