7/3/14

Θ. Κωνσταντινίδης: Να ανακληθεί η άδεια καύσης απορριμμάτων που δόθηκε στην «ΤΙΤΑΝ»

Να ανακληθεί η άδεια που δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» για να προχωρήσει σε καύση απορριμμάτων, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή



Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» που βρίσκεται εντός της Θεσσαλονίκης και της έδωσε άδεια καύσης απορριμμάτων και «εναλλακτικών καυσίμων» για να εξασφαλίσει Ενέργεια. 
Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης επισήμανε τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον αφού γίνεται καύση επικίνδυνων υλικών και μάλιστα εντός του οικιστικού ιστού της πόλης. Επίσης ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο σταματάει η ανακύκλωση, καθώς τα απορρίμματα αντί να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή άλλων υλικών, οδηγούνται σε καύση.
Όπως είπε, «η διαχείριση των αποβλήτων προϋποθέτει σχεδιασμό και προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με μια σειρά μέτρα που ξεκινάνε από την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης, την επιλογή των κατάλληλων σύγχρονων μεθόδων και που φτάνουν μέχρι το σημείο της χωροταξικής και ορθολογικής κατανομής των μονάδων επεξεργασίας και απόθεσης απορριμμάτων, με κριτήρια που σέβονται τους όρους διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης όχι μόνο υπεραμύνθηκε της καύσης απορριμμάτων, αλλά ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί άδειες και σε άλλες τσιμεντοβιομηχανίες, ώστε να εξασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο φθηνή Ενέργεια. Μάλιστα για να δικαιολογήσει αυτή την επικίνδυνη πρακτική, επικαλέστηκε τις κοινοτικές οδηγίες και τα όσα συμβαίνουν σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε στον υπουργό ότι η νομοθεσία της ΕΕ καλύπτει κάθε επένδυση που είναι κερδοφόρα για το κεφάλαιο και κάλεσε το λαό της περιοχής να αποκρούσει αυτό το «περιβαλλοντικό έγκλημα».