Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Το νέο κύκλο συγχώνευσης, υποβάθμισης και κατάργησης σχολικών μονάδων, καθώς και τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης δεκάδων κοινωνικών δομών στους δήμους όλης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή της στους επιτρόπους Εκπαίδευσης - Νεολαίας και Απασχόλησης - Κοινωνικών Υποθέσεων, Αντρούλα Βασιλείου και Λάσλο Άντορς. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισημαίνουν τις δραματικές συνέπειες των αντιλαϊκών αυτών αποφάσεων της συγκυβέρνησης για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους και εκφράζουν τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών τους, του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να μην κλείσει κανένα σχολείο. Για σύγχρονα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με μόνιμη εργασιακή σχέση και πλήρη δικαιώματα, καμιά σχολική τάξη πάνω από 20 μαθητές. Γενναία κρατική χρηματοδότηση των σχολείων και των κοινωνικών δομών των δήμων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλου του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει στην επιστολή-παρέμβασή της τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά αυτή την περίοδο σε ένα νέο κύκλο συγχωνεύσεων, υποβάθμισης και καταργήσεων σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Γενικών
Λυκείων, ΕΠΑΛ, Εργαστηριακών Κέντρων) σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 128 Δημοτικά Σχολεία και 74 Νηπιαγωγεία. Σημειώνουμε επίσης ότι τα προηγούμενα χρόνια ήδη είχαν συγχωνευθεί και καταργηθεί περίπου 1.900 σχολεία, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται και άλλες συγχωνεύσεις, πέρα από αυτές που έχουν δρομολογηθεί.
Η απόφαση αυτή, ταυτόχρονα με την κατεύθυνση για τμήματα 25-30 μαθητών, το δραματικό περιορισμό των διορισμών εκπαιδευτικών και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας τους, έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Είναι ήδη τραγικά τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων με τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις, τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, την παραπαιδεία, την απόλυτη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των αναγκών της Δημόσιας Εκπαίδευσης, καθώς και το αναλυτικό τους πρόγραμμα που βρίθει από αντιεπιστημονικές θεωρίες, ανιστόρητες διαστρεβλώσεις και αντικομμουνισμό.
Ο νέος κύκλος των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων σε όλη την περιφέρεια της χώρας θα υποβαθμίσει παραπέρα την εκπαιδευτική διαδικασία, θα δυσκολέψει η ζωή των μαθητών, θα εντείνει τη σχολική διαρροή για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων και ασθενειών, σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της Υγείας γίνεται όλο και πιο δύσκολη για το μαθητικό πληθυσμό. Οξύνεται επικίνδυνα το πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών, αφού υποχρεώνονται να διανύουν χιλιόμετρα από το σπίτι στο σχολείο, χωρίς διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς τους, χωρίς σίτιση και ξεκούραση, ελαχιστοποιώντας το χρόνο για τη σχολική τους προετοιμασία . Εκατοντάδες θέσεις για τους εκπαιδευτικούς χάνονται και εξαναγκάζονται και οι ίδιοι να μετακινούνται σε σχολεία και σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους που υποχρεώνονται να τις διανύσουν με δική τους ευθύνη.
Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει ήδη ο δρόμος για απολύσεις - διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, με βάση τη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων της ΕΕ στην εκπαίδευση που υλοποιεί στη χώρα μας η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επίσης, την ίδια περίοδο δεκάδες κοινωνικές δομές στους δήμους όλης της χώρας απειλούνται με κλείσιμο, κυρίως λόγω της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης και γιατί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, του οποίου λήγει η σύμβαση ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται. Πρόκειται για κοινωνικές δομές όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΑμΕΑ, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, δομές οι οποίες σήμερα εξυπηρετούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα. Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους, γενικότερα του εργατικού κινήματος, απαιτώντας:
- Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
- Σύγχρονα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, με μόνιμη εργασιακή σχέση και πλήρη δικαιώματα.
- Καμιά σχολική τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση και γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή τους, τα εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Διασφάλιση της σίτισης των παιδιών στο σχολείο και της ασφαλούς μεταφοράς τους με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με αξιοποίηση και πόρων του ΕΣΠΑ. Να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή και η κυβέρνηση άμεσα να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότησή τους, αλλά και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.
Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης για νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων και τη διακοπή της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών στους δήμους σε όλη τη χώρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος χιλιάδων λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: