13/6/14

Κινδυνεύουν να κλείσουν δεκάδες κοινωνικές δομές

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία δεκάδων κοινωνικών δομών σε όλη τη χώρα.

Η χρηματοδότησή τους έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά διακινεί διάφορα σενάρια για την πληρωμή του κόστους λειτουργίας των κοινωνικών δομών από αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Επίσης μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι δήμοι, καθώς για ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται.
Το ΚΚΕ απαιτεί να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή και να χρηματοδοτηθούν τώρα από το κράτος. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη τόνισε την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν κατευθείαν και εξ
ολοκλήρου από το κράτος οι κοινωνικές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Ειδικές Ανάγκες, το «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ., αλλά και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, περιορίστηκε να αναφερθεί στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες από τους οποίους ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δομές με το ποσό της περιόδου που μόλις τελείωσε «κατ' ελάχιστον», δηλαδή με όλα κι όλα 180 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι ανάγκες είναι εξαιρετικά πολλαπλάσιες. Πρόσθεσε πως, αν υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, το κενό μπορεί να καλυφθεί με ένα μέρος από τα αδιάθετα ποσά του κοινωνικού μερίσματος.
Η Ελπίδα Παντελάκη υπενθύμισε πως είχε ζητήσει από τις 29 Μάη με επιστολή της την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των έκτακτων ζητημάτων που αφορούν τις κοινωνικές δομές και προειδοποίησε ότι «τους επόμενους τρεις μήνες, με την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών, αν δεν αντιμετωπιστούν κάποια ζητήματα τώρα, θα καταρρεύσουν κάποιες δομές».
Επίσης ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ δεν πρέπει να ζητά «το ελάχιστον», δηλαδή τα ίδια ποσά που δόθηκαν την περίοδο 2013-2014, αλλά να πει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση για να υπάρχουν αυτές οι δομές, αλλά και να παρθούν μέτρα για νέες δομές, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες.